fbpx


Wetenschap
elektronica

Leuvense elektronica lokeend voor artificiële intelligentie

Leuven is een van de strafste kennisregio's van EuropaHet Vlaams-Nederlandse Axelera zal een nieuwe chip ontwikkelen voor Artificiële Intelligentie (AI). Onderzoekers van imec in Leuven en Bitfury in Nederland werken daarvoor samen. Imec is de lokeend en zuid en noord van de Lage Landen zoeken samen naar zogenaamde ‘edge AI’. De Axelera-chip beoogt de grote stromen gegevens van toestellen aangesloten op het internet te analyseren en te verwerken aan de bron. Begin 2020 stapte Bitfury naar imec met de vraag om de AI-kennis te bundelen. Dat leidde tot…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Het Vlaams-Nederlandse Axelera zal een nieuwe chip ontwikkelen voor Artificiële Intelligentie (AI). Onderzoekers van imec in Leuven en Bitfury in Nederland werken daarvoor samen. Imec is de lokeend en zuid en noord van de Lage Landen zoeken samen naar zogenaamde ‘edge AI’. De Axelera-chip beoogt de grote stromen gegevens van toestellen aangesloten op het internet te analyseren en te verwerken aan de bron. Begin 2020 stapte Bitfury naar imec met de vraag om de AI-kennis te bundelen. Dat leidde tot Axelera. Daarin hebben imec en zijn durfkapitaalfonds imec-xpand aandelen.

PsiQuantum van de Australiër Jeremy O’Brien wil tegen 2030 de eerste nuttige kwantumcomputer fabriceren. Kwantumcomputers zijn door een andere rekentechniek vele malen krachtiger dan de huidige computers. Zij doen niet één berekening per keer, maar voeren een veelvoud aan berekeningen tegelijk uit. De kwantumcomputer werkt met lichtdeeltjes (fotonen) in plaats van elektronen. Dat vergt vooruitstrevende chips. Voor dat soort halfgeleiders is imec in Leuven een pionier. PsiQuantum sluit een partnerschip met imec en imec.xpand is een van de geldschieters van het team rond O’Brien. PsiQuantum wil een Europees hoofdkwartier. En imec plus de Vlaamse kennis van de elektronica maken Leuven tot een grote kanshebber. 

Silicon Leuven 

Imec en ESAT zijn twee laboratoria die Vlaanderen op de wereldkaart van de informatietechnologie zetten. De Vlaamse ingenieur Roger Van Overstraeten (1937-1999) doctoreert van 1960 tot 1963 aan Stanford University in het jonge en bruisende Silicon Valley. Terug uit Stanford en aangezogen door de dynamiek van de verzelfstandigde Vlaamse universiteit Leuven opent Van Overstraeten een laboratorium voor halfgeleiderfysica. In 1976 leidt dat tot ESAT, het laboratorium voor Elektronica, Systemen, Automatisering en Technologie. ESAT integreert alle disciplines betrokken bij zowel het ontwerp als de productie van elektronische componenten voor IC’s, CCD’s, zonnecellen en geïntegreerde sensoren.

Roger Van Overstraeten en Hugo De Man, zijn kompaan van ESAT en ontwikkelaar van computergestuurd ontwerpen, digitale signaalverwerking en het harmoniseren van hardware- en softwarecomponenten, beseffen dat de evolutie naar volledige elektronische systemen op één chip met miljoenen transistoren de organisatie en de financiële draagkracht van een universitair laboratorium ruim overschrijdt. Van Overstraeten overhaalt minister-president Gaston Geens, vader van de Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen, om een Vlaams SuperLab voor micro-elektronica op te richten. Dat wordt imec in 1984.

Spin-offs

Het businessmodel van imec groeit rond kabinetsmedewerkers van Gaston Geens. Met onder meer de jong gestorven Kris Rogiers, de piepjonge Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen, met het clevere duo Raynier van Outryve en Gerard Van Acker, en Roger Van Overstraeten. In datzelfde 1984 verwezenlijkt dat team, met Bell Telephone, de chipsfabriek Mietec in Oudenaarde.

Imec is een fontein van nieuwe ondernemingen. In 2020 stonden er 121 zogenaamde spin-offs op de teller. En dat onder meer in fotovoltaïsche zonnecellen, beeldsensoren, biomedische elektronica en digitale signaalverwerking. Axelera sluit aan bij de dynamiek van imec en PsiQuantum kan op gekkere plekken zijn Europese hoofdkwartier vestigen dan bij het Arenbergkasteel aan de Dijle.

[ARForms id=103]

Frans Crols

Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van het economisch magazine Trends en na zijn 65 werd hij vrije pen van ’t Pallieterke, Tertio en Doorbraak.