JavaScript is required for this website to work.
post

Leve de vooruitgang!

Philip Roose30/10/2019Leestijd 2 minuten
Deze boom werd het slachtoffer van een brutale moord

Deze boom werd het slachtoffer van een brutale moord

foto © Dan Edwards / Unsplash

In het Westen pronken we, misschien wel terecht, steeds minder met militaire parades maar wel steeds meer met allerlei progressieve rechten.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In het Westen pronken we, misschien wel terecht,  steeds minder met militaire parades, maar wel steeds meer met allerlei progressieve rechten. Mensen van hetzelfde geslacht kunnen vandaag trouwen, en zelfs kinderen bestellen. Zin in een kind? Bel gewoon een spermadonor of huur een baarmoeder. Door de technologische vooruitgang kan dat zelfs op maat: de designer baby. Daarbij gelden dezelfde regels als in de industrie, waarbij genetische kwaliteitscontrole elk kind met defecten wegselecteert. De toekomstige burger van de ideale samenleving zal perfect zijn, of ze zal niet zijn. Benieuwd of er ook een soort  van garantieregeling komt: niet tevreden, geld terug. Of een vervangingsbaby. De consument heeft zijn rechten! De catalogus staat binnenkort trouwens online.

De opzegclausule wordt ook flexibeler. Vrouwen kunnen immers steeds verder in de zwangerschap aborteren, want men is toch ‘baas over de eigen buik’. Volgens sommige feministen zal deze heldhaftige strijd voor vrouwenrechten pas gestreden zijn wanneer men het ongewenste gezwel tot de dag voor de bevalling zal mogen verwijderen. De toekomstige vader kan maar beter zorgen dat hij niet te veel op de zenuwen werkt van zijn partner, of ze zou zich wel eens op het laatste moment kunnen bedenken. Voorlopig blijft de eis nog in België op 24 weken, want anders doen ze het wel in Nederland. Vijf maanden heeft men het gidsland om te beslissen over leven en dood. Ik doe er langer over om een nieuwe auto te kopen.

Binnenkort is er ook de optie van polygamie, vandaag beter bekend onder de noemer ‘polyamorie’. Er is nog hoop voor Hans De Booij en zijn ‘Ik hou van alle vrouwen’. Ook voor moslims. Elk nadeel heb zijn voordeel. Zou men dan allemaal samen trouwen of wordt het iedere keer een ander feest? De eerste optie lijkt mij goedkoper, de tweede leuker. En daarna allemaal samen op huwelijksreis. En is de liefde voorbij, geen probleem! Het huwelijk is toch op een-twee-drie weer ontbonden. De waarde van iets of iemand is omgekeerd evenredig met de snelheid van de onthechting. Geen idee wie dat ooit zei, maar het klinkt wel mooi. En de kinderen? Die passen zich wel aan. Naar’t schijnt zijn die flexibel. En eerlijk, ze mogen al blij zijn dat ze niet geaborteerd werden.  

Misschien kan u morgen ook met uw huisdier of auto trouwen? Mensenrechten zijn nogal rekbaar tegenwoordig. En wie is de samenleving wel om daarover te oordelen? Zelf bomen krijgen binnenkort een rechtspersoonlijkheid, zodat ze niet meer gekapt kunnen worden. Of ze misschien massaal euthanasie willen plegen omdat ze hun plantenleven voltooid vinden of beu zijn, valt moeilijk te achterhalen. Ze zijn gedoemd om te blijven groeien. Mensen niet. Bent u eenzaam? Voelt u zich overbodig of een last? Een beetje lusteloos.  Geen probleem, doe uw kinderen, de pensioenkas en de sociale zekerheid een plezier en vraag om ‘euthanasie’. Een moedige keuze naar’t schijnt. De tragedie van sterfelijkheid werd omgezet in het succes van de eigen bevrijding.

Maar u heeft het recht om van uw leven te maken wat u wil. Elk verlangen is vandaag ‘goed’ en elke beperking om dat te vervullen ‘slecht’. Deze gelukkige generatie kent ongeziene wettelijke mogelijkheden om elke wens te realiseren. Centraal staat vandaag immers het Lustprinzip  van Freud, de instinctieve zoektocht naar plezier en de drang om pijn te vermijden, om te voldoen aan biologische en psychologische behoeften. Lust, niet liefde. We nemen geen risico. En leven? Alleen zonder lijden. Resultaat: een wereld van vloeibare identiteiten zoekend naar ‘duurzaamheid’ en ‘authenticiteit’. Geen wonder dat vandaag de psychologen overuren draaien. De vooruitgang is onbetwist. De vrijheid is absoluut. Fiat voluntas tua.

Philip Roose (1979) studeerde geschiedenis in Leuven en Granada en marketing en management in Parma. Hij woont in Catania (Sicilië) en exporteert Italiaanse wijnen. Samen met Joost Houtman schreef hij het boek 'Bella Figura: Waarom de Italianen zo Italiaans zijn?' (Uitgeverij Vrijdag; verschijnt 31 mei 2018).

Meer van Philip Roose

Woorden scheppen de realiteit, of toch de perceptie ervan. Philip Roose over de instrumentalisering van taal.

Commentaren en reacties