fbpx


Geschiedenis

‘Liever Antwerpen kapot dan paapsch’
In 1925 kandideerde de katholieke burgemeester van Antwerpen voor een verlening van zijn mandaat in de Koekestad. De eertijds Kraaiende Haan die een belangrijke rol speelde in de ‘vervlaamsing’ van de katholieke partij, De Standaard en als uitgesproken flamingant in de Kamer, riep op om voor de ‘Vereenigde Katholieken’ te stemmen. Op de affiche is duidelijk wie zijn tegenstanders zijn: liberale politici – onder wie de andere kraaiende haan, Louis Franck. Die worden franskiljons en (zoet)waterflaminganten genoemd en op een weinig subtiele manier geassocieerd met een duivels verbond van vrijmetselaars en joden. Antisemitisme was heus geen privilegie van rechtsradicale partijen – die trouwens pas in de jaren 1930 het licht zagen. Vooral de katholieke partij en pers publiceerden vanaf de jaren 1890 vaker anti-joodse prenten. Joden lagen aan de basis van de vrijmetselarij. En vrijmetselaars zijn joden. Samen vormden ze ‘het laatste bataillon der liberale trawanten’ en moesten verslagen worden. Op uitzondering van twee burgemeesters van de Meetingpartij, leverde de Liberale Partij de burgemeester van Antwerpen, van 1830 tot 1921. Na twee mandaten Van Cauwelaert – met een intermezzo tijdens en meteen na WO II – was het de beurt aan de socialisten. Tot in oktober 2012 Bart De Wever (N-VA) een einde maakte aan het socialistische (co-)bestuur van Vlaanderens grootste stad. Toeval of niet, twee joden spelen er een rol van betekenis: Claude Marinower als schepen van Onderwijs, André Gantman als fractieleider N-VA. De eerste is schepen voor de liberale VLD, de laatste was dat voorheen ook. (KDr.)

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.