fbpx


Filosofie, Politiek
links

Links en rechts in dialoog: de polarisering voorbij
‘Rechts links verkeerd
stampen we alles in elkaar
wat reactionair of progressief is,
alles wat de anderen lief is,
alles wat hoog gegrepen is
en alles wat niet benepen is.’

Oudere lezers en liefhebbers zullen deze tekst wel herkennen. Ze is van Renee Daalder en Boudewijn De Groot zong het al in 1975 op de lp Waar ik woon en wie ik ben.

Polarisering

Het woord polarisering zal toen nog geen buzz word geweest zijn, al stonden ‘links’ en ‘rechts’ ook toen lijnrecht tegenover elkaar. In de jaren van het ‘rode Leuven’ soms zelfs met messen, knuppels en huisgerief. Vandaag doet zich net hetzelfde voor, en is het — opnieuw? — ongebruikelijk om bruggen te bouwen tussen beide kampen.

Op het gevaar af tsjeverig in het midden van het bed te gaan liggen en op te roepen om te ‘verbinden’, is alvast de uitgesproken conservatieve historicus Sid Lukkassen de scherpe polarisering beu. In een filmpje op het internet legt hij ook uit waarom. ‘De polarisering gaat van kwaad naar erger.’ De publicist maakt er zich zelf ernstig zorgen over. ‘Het gaat (in het publieke debat) steeds minder over ideeën en steeds meer over over het taboeïseren en demoniseren van mensen.’

Debat op niveau

Lukkassen weet waarover hij praat. Recent verscheen hij op de foto samen met Tweede Kamerlid Zihni Özdil van GroenLinks, breedlachend zelfs. Die laatste kreeg daar bakken kritiek voor, bagger zeg maar. De man werd op Twitter zelfs een ‘racistenknuffelaartje’ genoemd. Het diminutief is niet vriendelijk bedoeld. Zijn politieke fractie vroeg hem uiteindelijk te stoppen met Twitter. Er dreigden zelfs leden met opstappen…

Deze ontwikkeling noemt Lukkassen nogal barok ‘het einde van onze democratie’. Om dat te verhelpen wil hij de dialoog aangaan met wie er aan de andere kant van de het debat staat. Eerder deed hij dat op Doorbraak al in enkele brieven met de vrijdenker Maarten Boudry. Nu wil hij meerdere denkers, opiniemakers en politici van links en rechts en uit Noord en Zuid virtueel rond de tafel zetten. Zegden in dit embryonale stadium al toe: Maarten Boudry, financieel journalist Arno Wellens, Ancilla van de Leest (voorheen actief in de Piratenpartij NL) en Jan Cornillie (sp.a). Deze denkers zullen elkaar brieven schrijven over tal van hedendaagse maatschappelijke problemen. Zo hoopt Lukkassen ‘een inhoudelijke discussie over ideeën’ te kunnen aanwakkeren zonder te vervallen in de gebruikelijke argumentenarme bagger en scheldwoorden die al te vaak vallen op de sociale media. Nadien wil Lukkassen hier een boek uit puren. Zo hoopt hij het debat opnieuw op een hoger niveau te brengen. Alvast een aantal brieven zullen de komende weken en maanden op Doorbraak verschijnen.

Meer informatie over het nieuwe project van Sid Lukkassen vindt u hier.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.