JavaScript is required for this website to work.

Links wil ons geweten uitbesteden

Laat het buitenland het vuile werk maar doen

Vrije TribuneKlaas Cobbaut1/12/2015Leestijd 2 minuten

De Saudi’s, kernenergie of grenscontrole: Links wil niet dat België er iets mee te maken heeft. Of toch niet rechtstreeks.

Iedereen die wel eens rondrijdt in Vlaanderen heeft het al lang in de gaten: het land staat niet bepaald vol met windmolens. Hydraulische dammen, biomassacentrales en zonnepaneelplantages blijven eerder zeldzaam. Het groene alternatief voor kernenergie staat met andere woorden niet bepaald klaar. Als de centrales in Doel op korte termijn gesloten worden, zoals de ecologisten blijven eisen, zullen we gewoon kernenergie (of erger) moeten importeren uit het buitenland. 

Het begint een patroon te worden bij Links: het vuile werk moet blijkbaar doorgeschoven worden naar het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan het plotse plan om Saudi-Arabië de rug toe te keren. Al onze (handels)relaties met het woestijnkoningrijk verbreken zal de Saudi’s geen pijn doen, noch zal het ook maar enig verschil maken voor de financiering van het internationale islamisme. Het enige gevolg is dat de Saudi’s voortaan rijker worden door zaken te doen met onze buurlanden. Het kost ons duizenden jobs, maar het progressieve geweten is gesust. 

Een partij als SP.a blijft opvallend stil over de hand-en-spandiensten die sociaaldemocraten elders in de EU verlenen. Niemand heeft John Crombez bijvoorbeeld ooit betrapt op scherpe stellingnames tegen Zoran Milanović, de sociaaldemocratische premier van Kroatië. Nochtans heeft Kroatië ook al de grenzen gesloten voor vluchtelingen, en zelfs het leger gemobiliseerd om de toestroom de baas te kunnen. Wie in Vlaanderen zelfs maar suggereert om onze grenzen weer te gaan controleren, wordt versleten als een fascistisch fossiel. 

Zelfs in onze internationale bondgenootschappen zijn propere handen een prioriteit een Links in Vlaanderen. Als je pakweg een socialist ver genoeg in het nauw drijft, zal die ook wel toegeven dat een Kwaad als Islamitische Staat ook militair bestreden moet worden. Alleen: Belgische militairen om het vuile werk op te knappen? Dat is te gek voor woorden. Laat de Belgen ver achter de frontlinies maar mijnen ruimen en zieken verzorgen: het echt gevaarlijke (en lelijke) werk moet maar opgeknapt worden door Amerikanen, Britten of Oost-Europeanen. 

Je vraagt je af of progressieven au fond wel geïnteresseerd zijn in structurele oplossingen. Het lijkt soms of persoonlijke gemoedsrust de enige bekommernis is van linkse medemensen. Het soort mensen dat houdt van symbooldiscussies en semantisch steekspel. Het woord ‘allochtoon’ schrappen uit alle officiële teksten. Zwarte Piet inruilen voor een exemplaar met roetvegen. Een wezenlijk verschil maakt het allemaal niet, maar de salonsocialist kan weer eens heel tevreden zijn met het politiek correcte gebaar. 

Geen wonder dat de meeste krantenredacties in Vlaanderen aanleunen bij de linkerzijde. Elke dag hoog van de toren blazen en een vrijblijvend verhaaltje vertellen over hoe de wereld zou moeten draaien: het omschrijft zowel de job van de gemiddelde commentaarschrijver als het doorsnee parlementslid in de oppositie. En maar afgeven op de mensen die hun handen wel vuil maken. Soms geloof je echt niet dat sociaaldemocraten dit land een kwarteeuw lang – niet eens zo lang geleden – bestuurd hebben. 

Klaas Cobbaut (1979) is ambtenaar. Hij heeft weleens gehoord dat zijn thuisstad Aalst niet de mooiste plek ter wereld is, maar dat doet hij af als laster van jaloerse kwatongen. Vanuit zijn ajuinenstad overschouwt hij lokale en vaderlandse politiek.

Commentaren en reacties