fbpx


Actualiteit, Europa

Lonen EU-ambtenaren om van achterover te vallen

maandag - Europadag


Vorige week kwamen, naar aanleiding van een scherpe reportage van Geenstijl tv, opnieuw de hoge lonen en de graaicultuur in het Europees parlement in het nieuws. Waar niet werd over gesproken zijn de ongeveer 55 000 ambtenaren die werken voor de instellingen van de Europese Unie. Iedereen weet dat zij goed betaald worden maar over hoeveel geld gaat het nu eigenlijk?

gemiddeld 6400 euro netto per maand

Het gemiddeld salaris van de EU-ambtenaren bedraagt 78 503 euro per jaar of zo’n 6540 per maand. Wie de speciale toelage voor expats aanvraagt krijgt een belastingvrije 16% extra, op het gemiddeld loon is dat 1000 euro erbij. Naar schatting 70% van het EU-personeel krijgt deze toelage. Dat becijferde de denktank Open Europe op basis van officiële documenten.

EU-ambtenaren hebben hun eigen speciale belastingtarief. Op een gemiddeld EU-salaris + expat toelage van 7 646 euro, betalen ze slechts 1227 euro belastingen (16% in totaal).

4000 EU ambtenaren verdienen meer dan Merkel

De laagste loonschaal voor EU-ambtenaren bedraagt zo’n 2770 euro per maand, maar vervolgens loopt het snel op. Van de 24 000 ambtenaren van de Europese Commissie verdient de helft meer dan 6960 euro per maand.

Als we kijken naar de hoogste loonschaal krijgen zo’n 80 top-ambtenaren van de Commissie 17 à 18 duizend euro/maand overgemaakt. 429 mensen worden tussen de 15 en 17 duizend euro/maand betaald en 1253 ambtenaren verdienen maandelijks tussen 13 en 15 duizend euro.  

Die Welt berekende dat 4000 ambtenaren meer verdienen dan de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Ter vergelijking: een beperkte aantal topambtenaren van de Vlaamse overheid krijgt een bedrag tussen 8 3000 en 11 000 euro bruto/maand, netto is het verschil met de Europese lonen nog veel groter.

Ondertussen voeren de Europese vakbonden al maanden actie tegen enkele marginale veranderingen aan hun royale statuut. Volgens hen is een carrière in de Europese instellingen ‘weinig aantrekkelijk’.

Reiskosten, huishoudvergoedingen en kindergeld,…

Bovenop deze royale lonen komen ook nog eens allerlei belastingvrije toelagen en vergoedingen. Pieter Cleppe van Open Europe zocht in de Europese wetgeving naar enkele opvallende zaken.

  • Wie een gezin heeft krijgt 170 euro ‘huishoudvergoeding’ per maand extra.

  • Wie kinderen ten laste heeft, krijgt maximum 4464 euro per kind per jaar extra mits de kosten bewezen worden.

  • Indien die kinderen naar een betalende school gaan, worden de kosten terugbetaald tot maximaal 3024 euro per kind per jaar bij. En dat tot 26 jaar. (Europese ambtenaren mogen hun kinderen wel gratis naar Europese scholen sturen.)

  • Ambtenaren en hun partner krijgen hun reiskosten voor dienstreizen terugbetaald. Indien de vlucht verder is dan 500 km dan mag dat in business class (!).

  • Één keer per kalenderjaar mogen ambtenaren naar huis vliegen ‘met de hele familie’ en dit in ‘de klasse boven economy’.

  • Pensioen kan nu vanaf 63 jaar, brugpensioen vanaf 55 jaar.

De hoogte van de salarissen en vergoedingen van Europese ambtenaren ‘is niet meer van deze tijd en loopt uit de pas met die in lidstaten,’ reageerde de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken in februari van dit jaar.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Sander Roelandt

Sander Roelandt (1989) is medewerker in het Europees Parlement en volgt er verschillende economische commissies.

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.