fbpx


Buitenland, Economie
Joe Biden

Loopt de Amerikaanse beurs een blauwtje?
In Amerika zijn de afgelopen vier jaar niet onopgemerkt voorbijgegaan. Naast een politieke en sociale impact, zorgde de handelsoorlog tussen de VS en China voor een dieptepunt op economisch vlak. Op 7 november vernamen we van verschillende Amerikaanse persbureaus en tv-zenders dat Joe Biden vanaf die dag tot en met 20 januari 2021 aangesproken mag worden als ‘President-elect’. Bidens beleidsintenties, die verschillend zijn van die van huidig president Donald Trump, kunnen voor een verschuiving van het economisch landschap zorgen. De…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In Amerika zijn de afgelopen vier jaar niet onopgemerkt voorbijgegaan. Naast een politieke en sociale impact, zorgde de handelsoorlog tussen de VS en China voor een dieptepunt op economisch vlak. Op 7 november vernamen we van verschillende Amerikaanse persbureaus en tv-zenders dat Joe Biden vanaf die dag tot en met 20 januari 2021 aangesproken mag worden als ‘President-elect’.

Bidens beleidsintenties, die verschillend zijn van die van huidig president Donald Trump, kunnen voor een verschuiving van het economisch landschap zorgen. De Nasdaq en New York Stock Exchange zijn in ieder geval al voorbereid op de tumultueuze periode die hen de komende maanden te wachten staat. Wat kunnen wij op economisch vlak nu precies verwachten onder Biden?

Hogere belastingen, sterkere munt

De democraat Joe Biden is socialistischer dan Trump. Dat zal te voelen zijn in de personenbelasting, die anders én zwaarder wordt. Het is Bidens prioriteit op fiscaal vlak  om Trumps eerdere belastingverlagingen ongedaan te maken. De lagere belastingvoet van de laatste jaren heeft vele Amerikanen wat meer ademruimte gegeven, wat zeker welkom was in deze moeilijke coronatijden.

Het terugdraaien van deze belastingverlagingen is niet de enige verandering die Biden wil doorvoeren. Naast de zwaardere belastingvoet, wil de nieuwe president ook grootverdieners harder belasten.

Desalniettemin is het van vitaal belang voor de positie van de dollar om de belastinginkomsten en de overheidsuitgaven in evenwicht te houden. Een project waar Trump niet in slaagde en wat onder hem dan ook tot een begrotingstekort heeft geleid. Een begrotingstekort dat via de populaire oplossing van geld bij te drukken opgelost werd, zorgde voor de devaluatie van de dollar. Bidens strakkere begroting met zwaardere belastingen zal gevoeld worden door de Amerikanen maar zal hun dollar-euro notering op lange termijn wel goeddoen.

Het blijven natuurlijke barre tijden voor het gemiddelde Amerikaanse gezin. Daar speelde de empathische Biden handig op in. De werkloosheidsgraad, die in april nog op bijna vijftien procent lag, bedraagt op dit moment acht procent. Bij zo’n hoge werkloosheidsgraad is de belofte om het minimuminkomen te verhogen, welkom voor velen.

America First, the world second

Trump besliste in juli nog om zijn ‘Buy American’ politiek extra in de verf te zetten door Kodak als strategische pion uit te spelen. Hij keurde toen lichtzinnig een miljoenenlening goed op voorwaarde dat het bedrijf zich zou heruitvinden in de farmaceutische industrie. Plannen die even snel werden gemaakt als opgedoekt. Trump ging zelfs nog een stap verder met naast de Buy American ook nog de Hire American politiek. Behalve het bedrijf moest ook de fabricage in handen zijn van rasechte Amerikanen.

Dit heeft zijn welgekende gevolgen gehad op internationaal handelsniveau. De handelsoorlog met China is nog maar het topje van de ijsberg. Ook Biden is een grote voorstander van het gebruik van Amerikaanse producten. Hij wil hun aankoop zo veel als mogelijk promoten, maar zet niet in op ‘Hire American’. Op dit vlak wordt er van de diplomatische Biden stabiliteit verwacht. Zo zou hij ook in China de gemoederen moeten kunnen bedaren.

Geen blauwe, geen rode maar een groene flow

Bedrijven die inzetten op hernieuwbare energie worden zeer gewaardeerd . De opmars van Tesla de afgelopen maanden is daarvan het levende bewijs. Ook andere, groener getinte aandelen zoals Nikola en Nio scoren zeer goed op de Nasdaq. Eén van Bidens voornaamste beleidspunten was dan ook het meer inzetten op groene energie. De nieuw verkozen democratische president belooft meer groenere investeringen en steun voor bedrijven die duurzaam denken.

We kunnen dus verwachten dat de groene trend op de beurs zichtbaar zal blijven. Nu Biden het gehaald heeft komen de olie- en gasindustrieën, die nog floreerden onder Trump, wel in zwaar weer terecht. Dit laatste in de veronderstelling dat de uitslag van de herverkiezingen van de Senaat op 5 januari Biden geen al te grote tegenwind zal bezorgen.

Andere sectoren die onder Biden op de beurs zullen heropleven, in geval van windstilte in de senaat, zijn onder andere marihuana-aandelen. In verschillende staten werd er de afgelopen dagen beslist tot de mindere of meerdere decriminalisering van drugs. De staat Oregon ging daarin zelfs zover om voor harddrugs alleen nog de productie en verkoop te bestraffen.

De Tech-industrie zal haar adem nog inhouden tot en met 5 januari.  Zij kan immers als grote verliezer uit de bus komen als ook de Senaat een democratische overwinning behaalt voor de laatste zetels. De geplande hogere belastingen volgend uit Bidens beleid zullen vooral in deze sector voelbaar zijn.

Aandeelhouders in de gezondheidszorg mogen dan weer opgelucht ademhalen. In het geval dat Trump aan de macht was gebleven, had men deze aandelen afgestoten. De republikein zou bij een tweede ambtstermijn zeker hebben geprobeerd om de Obamacare nog verder af te zwakken.

Bidens triomf, Europese triomf?

Op 5 januari weten we welke partij in de Senaat de laatste twee zetels toegewezen krijgt. De partij die deze zetels op haar naam mag zetten, heeft een grote invloed op de agenda van de Senaat. Ze kan het Biden dan knap lastig maken om zijn beloftes uit te voeren. De strijd in Amerika is nog lang niet gestreden. Net zoals met het aantal kiesmannen, zal ook in de Senaat de overwinning nipt worden. Belangrijk gegeven, want ze zal de richting uitzetten waarin Amerika de komende vier jaar zal zeilen.

Als deze uitslag een republikeinse muur betekent, kunnen Bidens beleidsintenties al snel loze beloftes worden. Europa en de rest van de wereld blijven deze verkiezingen op de voet volgen . De Verenigde Staten gaan nog spannende tijden tegemoet. En de verzuurde buitenlandse relaties moeten worden gelijmd. De hoop die momenteel gekoesterd wordt, is dat de afgelopen vier jaar Europa hebben wakker geschud met als resultaat het groeiende besef van de nood voor een zelfstandiger Europa.

Dit besef in combinatie met de openheid waarmee Joe Biden de Europese Unie wil benaderen, zijn essentiële bouwstenen waarmee de EU zich kan ontplooien tot een gelijkwaardige bondgenoot. En zelfstandige grootmacht.

 

 

[ARForms id=103]

Wout Vandecruys

Wout Vandecruys (1997) werkt als Business Analyst bij Irex consulting met een diploma Handelsingenieur in de beleidsinformatica aan de KULeuven op zak.