fbpx


Binnenland, Politiek

Lorin Parys verlaat onverwacht N-VA. Wie volgt hem op in zijn functies?




Een donderslag bij heldere hemel. Zo kan je het nieuws van het vertrek van Lorin Parys uit de N-VA het best omschrijven. In 2010 begon de Leuvenaar zijn carrière bij Open Vld, maar in 2013 stapte hij over naar de Vlaams-nationalisten van N-VA. Sinds 2014 zetelt hij als verkozene in het Vlaamse parlement. In 2018 werd hij nationaal ondervoorzitter van de partij. Na in datzelfde jaar te zijn verkozen bij de lokale verkiezingen, zit hij sinds 2019 in de Leuvense…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement





Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.








Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Een donderslag bij heldere hemel. Zo kan je het nieuws van het vertrek van Lorin Parys uit de N-VA het best omschrijven.

In 2010 begon de Leuvenaar zijn carrière bij Open Vld, maar in 2013 stapte hij over naar de Vlaams-nationalisten van N-VA. Sinds 2014 zetelt hij als verkozene in het Vlaamse parlement. In 2018 werd hij nationaal ondervoorzitter van de partij. Na in datzelfde jaar te zijn verkozen bij de lokale verkiezingen, zit hij sinds 2019 in de Leuvense gemeenteraad. Gisteren kondigde Parys aan dat hij de partij verlaat en een nieuwe uitdaging heeft gevonden als Chief Executive Officer (CEO) van de Pro League, de Belgische organisatie voor beroepsvoetbal. Parys is bekend met het spelletje. Gedurende twee jaar (2011-2012) was hij Chief Operating Officer (COO) bij Club Brugge.

Verlies van talent en werkkracht

Gisteren was het moeilijk reacties sprokkelen. Bij de N-VA leek iedereen uit de lucht te vallen en we vonden niemand bereid om on the record commentaar te leveren. Wel konden we bij verschillende mensen in de partij optekenen dat Parys gemist gaat worden, zowel in de partij, de Vlaamse fractie als op de gemeenteraad. ‘Ik vind het een verlies voor fractie en partij, zowel qua werkkracht als qua talent’, deelde een bron dicht bij de Vlaamse fractie mee.

Rond 3 uur ’s middags kwam er dan een officieel perscommuniqué met reacties van Parys en de partijtop. ‘Deze carrièreswitch is allesbehalve een eenvoudige keuze’, zegt Parys, ‘maar ik voelde dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk. Toen deze opportuniteit op mijn pad kwam, heb ik na een periode van diep nadenken uiteindelijk de knoop voor mezelf doorgehakt.’

‘Ik ben de partij en haar kiezers enorm dankbaar voor de kansen die ik de voorbije jaren heb gekregen. Het is alvast een opsteker dat ik afscheid kan nemen op een moment dat de partij blaakt van gezondheid en in de peilingen nu zelfs het politiek marktleiderschap herovert. Mijn politieke opinies veranderen vanzelfsprekend niet, maar vanaf heden verdwijnen die wel in mijn achterzak.’

Kroonprins

Voorzitter Bart De Wever verliest een mogelijke kroonprins en moet zijn zoektocht naar een opvolger verder zetten. Hij vat het vertrek van de Leuvenaar eerder stoïcijns op.

Het nadeel van samenwerken met bekwame mensen is dat ze soms andere opportuniteiten op hun pad tegenkomen en uitvliegen. Het is niet gemakkelijk om iemand te zien vertrekken met wie ik zo nauw en constructief heb samengewerkt, maar ik respecteer Lorin zijn persoonlijke keuze. Ik dank hem voor zijn bewezen diensten en wens hem het allerbeste toe met zijn nieuwe uitdaging.’

Opvolgers nog onbekend

Parys neemt zijn nieuwe functie bij de Pro League vanaf 1 april al op. Wie hem in zijn verschillende functies gaat opvolgen is momenteel niet duidelijk. Wanneer we kijken naar de kieslijst van 2019, is het de beurt aan opvolgster Veerle Geeurinckx uit Zemst om zijn zitje in het Vlaams parlement over te nemen. In Leuven zijn ze er nog niet uit wie hem in de gemeenteraad moet vervangen.

Wat het ondervoorzitterschap betreft zal de partijraad via stemming beslissen wie de fakkel overneemt. Kandidaten zijn nog niet bekend. Of de tegenkandidaten van vorig jaar (Anneleen Van Bossuyt, Assita Kanko, Kathleen Depoorter en Theo Francken) terug meedingen naar de functie is onbekend en wilde niemand bevestigen of ontkennen.

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.