JavaScript is required for this website to work.

Lottoarena nokvol voor 75ste zangfeest

Pieter Bauwens7/3/2012Leestijd 2 minuten

Zondag 11 maart is er voor de 75ste keer een zangfeest dit keer onder het motto ‘wij zullen doorgaan’. Op het programma: zang, muziek, verzet tegen de Di Rupo-akkoorden, een terugblik en vooruitblik en een verrassingsoptreden. Enkele dagen voor het Vlaams nationaal zangfeest is de lottoarena nu al zo goed als uitverkocht.

Een 75ste editie moet een feesteditie zijn, een gelegenheid om vooruit te kijken zeggen de organisatoren, en ja, ook om eens terug te blikken, ‘maar we blijven niet hangen in nostalgie’. Het Motto duidt volgens de voorzitter van het organiserende ANZ (Algemeen Nederlands Zangverbond) Erik Stoffelen op het feit dat 75 zangfeesten nog niet genoeg zijn, maar ook op de politieke context van vandaag. ‘De Vlaamse beweging dommelt niet in, de brede Vlaamse beweging komt in verzet. De boodschap op dit zangfeest aan de federale regering zal duidelijk zijn.’ Erik Stoffelen wijst daarbij op drie politieke pijnpunten: de zesde staatshervorming, de schijnsplitsing van BHV en de regering DI Rupo, die zelfs geen meerderheid heeft in Vlaanderen. ‘We willen ons blijvend verzet tegen deze minderheidsregering die een beleid voert dat regelrecht ingaat tegen wat de overgrote meerderheid van de Vlamingen wil: meer autonomie om een eigen beleid te kunnen voeren.’

Op een persconferentie waren de organisatoren heel tevreden over het succes van het zangfeest. De nieuwe gezinstribune (speciaal voor jonge gezinnen, vlak bij een kinderopvang) is al een tijd uitverkocht en een kleine week voor het zangfeest is de Lottoarena zo goed als uitverkocht (er zijn nog een honderdtal kaarten beschikbaar voor een zaal met 5000 plaatsen). Het zangfeest trekt daarmee de stijgende lijn van de voorbije jaren verder. Opvallend is dat steeds meer jonge mensen de weg naar het Vlaams Nationaal Zangfeest vinden. Voor de 75ste editie verwachten de organisatoren ook veel politici. ‘Vooral van de v-partijen, maar ook van de Vlaamse vleugel van de traditionele partijen.’ Ook Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zou als eerste Vlaamse burger aanwezig zijn op het zangfeest. De eerste keer sinds hij Vlaams Parlementsvoorzitter is.

Het zangfeest blijft in het programma de nadruk leggen op samenzang, een 25tal liederen worden er gezongen. Dat gaat van kleinkunst over volksliederen tot strijdliederen. ‘We willen een staalkaart programmeren van wat samen zingen in het Nederlands kan zijn.’ Zegt Paul Cordy, regisseur van het Zangfeest. Daarnaast zijn er de traditionele elementen: herdenking van een Vlaamse componist, volksmuziek, kinderkoor en… een verrassingsact. Een bekende naam waarover de organisatie niets wou zeggen ‘als we een tip geven weet iedereen het zo.’ Afwachten dus.

De geschiedenis van de 75 zangfeesten wordt ook te boek gesteld. Op dit moment wordt alle materiaal verzameld en wordt er druk geschreven om het boek af te hebben tegen het einde van 2012. Volgens de auteur, Paul Cordy, zal er veel interesse voor zijn, want er is amper iets over de zangfeestgeschiedenis gepubliceerd.

http://www.anz.be/zangfeest/zangfeest.php

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties