JavaScript is required for this website to work.
Media

‘Lui’ en ‘journalist’

Even Snel

Doorbraak redactie17/10/2013Leestijd 2 minuten

Volgens Marc Reynebeau worden stereotiepen geschapen door woorden veelvuldig samen te gebruiken. Klopt natuurlijk. Spijtig van de voorbeelden die hij gebruikt.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Marc Reynebeau schreef gisteren (16 oktober) in De Standaard een stukje over ‘de andere taalstrijd’. Hij heeft het over de strijd ‘om de hegemonie in de perceptie’. Wie kan de feiten zo inkleuren dat ze mooi in het eigen kraam passen? Als we juist geteld hebben, komt de afkorting N-VA er acht keer in voor en dan tellen we de De Wevers er niet bij. Verder nog één keer Dewinter en één keer PS, maar die laatste afkorting in een citaat van N-VA. Bij N-VA staan dan de woorden ‘hoogmoed/val’, ‘passé’, ‘deemoed’, ‘perceptieoorlog’, ‘iets te dik op’, ‘kaduuk’, ‘zelf niet weet wat het inhoudt’, ‘jongste vondst’. Zou het perceptie zijn of pure realiteit dat Reynebeau slechts een aanleiding zocht om nog eens mee in te hakken op de oppositie? (Maar dat uiteraard helemaal terzijde.)

De redacteur van De Standaard zegt dat de perceptiestrijd een taalstrijd is in twee varianten. ‘De eerste is die waarin bepaalde begrippen haast automatisch aan elkaar gekoppeld raken.’ Heel juist gezien van de man en dan kunnen we ons wel een paar van zo’n begrippenkoppels indenken. Reynbeau ook: ‘Zo ontstaan stereotiepen waardoor “bankiers” en “bonussen” er altijd in één ademtocht uitkomen of waarin “werklozen” en “luiaardij” ook altijd samen lijken te horen.’

Tijd om de feiten even te controleren, denken wij dan. We jagen de zoektermen ‘bankiers’ en ‘bonussen’ samen door een persarchief en komen de jongste zes maanden aan 201 hits. Daar zitten dubbeltellingen in maar laten we het maar erkennen, Reynbeau heeft beet. Die twee woorden worden dus daadwerkelijk veelvuldig samen gebruikt.

Dan ‘werklozen’ en ‘luiaardij’ testen. Eén keer komen die samen voor in een artikel in de Vlaamse pers, namelijk bij… Marc Reynebeau in genoemd artikel. Maar wij willen soepel zijn en maken van ‘luiaardij’ gewoon ‘lui’. Het koppel ‘werklozen’ en ‘lui’ levert zo’n 15 treffers op voor zes maanden Vlaamse mediaproductie. Ook niet echt massaal en doorgaans worden beide woorden samen gebruikt om aan te klagen dat werklozen lui genoemd worden. Tom Lanoye en Peter Mertens (PVDA) zitten er bijvoorbeeld tussen.

Kortom, haast niemand noemt werklozen lui, in tegenstelling tot wat Reynebeau de lezer probeert wijs te maken. Hij had misschien zelf ook eerst wat opzoekwerk kunnen verrichten. Of het woordenkoppel ‘journalist’ en ‘luiaardij’ even uitproberen?

Och, allemaal perceptie zeker…

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties