fbpx


Sport
#blm

Wat te onthouden van het weekeinde? De IS-biecht van Romelu Lukaku
Alweer een week voorbij in voetballand. Tijd voor een overzicht. Ploeg van de week Cambridge United, een club uit een stadje waarbij je nooit aan voetbal denkt. Het plaatselijke United schakelde echter Newcastle United uit, sinds de overname eind vorig jaar door de Saudi’s de rijkste club van de wereld. Joe Ironside maakte het enige doelpunt. Speler van de week Vincent Aboubakar, die twee keer scoorde voor thuisland Kameroen in de openingsmatch van de Afrika Cup tegen Burkina Faso (2-1)…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Alweer een week voorbij in voetballand. Tijd voor een overzicht.

Ploeg van de week

Cambridge United, een club uit een stadje waarbij je nooit aan voetbal denkt. Het plaatselijke United schakelde echter Newcastle United uit, sinds de overname eind vorig jaar door de Saudi’s de rijkste club van de wereld. Joe Ironside maakte het enige doelpunt.

Speler van de week

Vincent Aboubakar, die twee keer scoorde voor thuisland Kameroen in de openingsmatch van de Afrika Cup tegen Burkina Faso (2-1)

België

Overal in Europa wordt er weer gevoetbald, behalve in België. De eindspurt van de reguliere competitie in de Jupiler League begint volgend weekeinde, maar de kans is reëel dat de speeldag uitgesteld wordt. Het voetbal ontsnapt immers niet aan de golf van omikronbesmettingen.

Uitstel is bovendien welkom nu er voorlopig zonder publiek moet worden gevoetbald. Bovendien hebben bijna alle teams spelers die actief zijn op de Afrika Cup. Het kortetermijndenken zegt dan: alles uitstellen. De problemen zijn voor later, want vrije data vinden is nagenoeg onbegonnen werk. Al is er weer wat meer ruimte nu de Uefa besliste dat er mag gespeeld worden op Champions League-avonden.

Waarschijnlijk wordt er dan weer vroeg op de avond begonnen, want de betaalzender zal wellicht niet graag de concurrentie aangaan met echt topvoetbal. Een drama voor de supporters, indien zij in februari opnieuw naar het voetbal mogen, maar welke club maalt er om de betalende toeschouwers? En wat als het de komende weken echt gaat winteren?

Geen enkele betaalzender

De Afrika Cup ging overigens zondag van start met het duel tussen het thuisspelende Kameroen en Burkina Faso. Overal op televisie te zien, behalve in België. Geen enkele betaalzender had er blijkbaar geld voor veil. Onbegrijpelijk gezien de aanwezigheid van een Belgische bondscoach (Tom Saintfiet met Gambia), heel wat spelers uit onze competitie en een toernooi van het niveau van een Euro.

Saintfiet jammerde dit weekeinde in de krant dat de clubs bewijzen racistisch te zijn, omdat sommigen hun spelers niet willen afstaan en dat je dat nooit hoort bij een WK of een EK. Misschien heeft de Mollenaar gelijk, maar niet om de reden die hij aanhaalt. Een WK of EK valt immers niet midden de Europese competities. Bovendien bestaan er heel wat zorgen over de veiligheid van de spelers en dan hebben we het niet alleen over corona. Het Engelstalig gedeelte van het land wordt geteisterd door terrorisme.

Nog maar eens de Gouden Schoen…

Aangezien er nog niet gevoetbald wordt, wauwelen we in de krant maar elke dag over de Gouden Schoen. Een trofee die zoals de competitie elk jaar wat van zijn glans verliest. Het wordt nog eens moeilijk om voorspellingen te doen, omdat eigenlijk alles middelmaat is geworden in de Jupiler League. Bovendien zit je weer met twee stemrondes, waardoor heel wat jongens zo goed als kansloos zijn.

Wie deze zomer vertrok (meestal een aantal smaakmakers) kunnen bij de tweede stembeurt geen punten meer krijgen. Dat geldt andersom ook voor de spelers van leider Union, dat een half jaar terug nog in 1B speelde. Een herhaling van het Gilles De Bilde-scenario (Gouden Schoen met Eendracht Aalst in 1994) is niet onmogelijk, maar Union heeft geen zogenaamde (Vlaamse) clubwatchers en de Franstaligen verdelen de stemmen wellicht over Dante Vanzeir en Deniz Undav. Paul Onuachu, de topschutter van vorig seizoen, zou een ernstige kandidaat kunnen zijn, maar speelt in deze jaargang heel wat minder.

De Genkse clubwatchers lappen dat laatste misschien aan hun laars en zetten hem twee keer op hun stemformulier. De beste speler van de heenronde in deze campagne is naar mijn gevoel Gomez (Anderlecht), maar wie kiest voor een Spaanse linksachter van een club die veel van zijn glamour verloren heeft?

De winnaar moet daarom toch maar weer bij Club Brugge worden gezocht. Ook al was de tweede helft van vorig seizoen niet echt indrukwekkend en was het de voorbije maanden niet echt beter. Ik verwacht dus een duel tussen Hans Vanaken en Charles De Ketelaere. Met een derde Gouden Schoen komt de Limburger naast Jan Ceulemans en Paul Van Himst en mag ik dat toch iets te veel eer vinden? Het zou eerlijk gezegd een nieuwe devaluatie van de Gouden Schoen zijn. Daarom hoop ik op De Ketelaere. Zo’n trofee komt misschien te vroeg voor de 20-jarige, maar zijn naam zal over enkele jaren bijna zeker niet misstaan op het palmares. Al wil ik hem niet vergelijken met Lionel Messi, zoals zijn nieuwe trainer leek te doen.

Tot slot nog dit: de voetbalbond moet binnenkort wellicht op zoek naar een nieuwe scheidsrechtersbaas. Volgens Engelse kranten moet David Elleray binnenkort wellicht vertrekken bij de Engelse voetbalbond vanwege een onderzoek naar vermeend racisme. In dat geval kan hij niet langer aan de slag blijven in Tubeke. Ook al komt hij daar bijna nooit.

Europa

*In Engeland kwamen de clubs van de Premier League voor het eerst dit seizoen in actie in de FA Cup. Newcastle United liet zich verrassen door een kleintje (derde klasser Cambridge). Ook Arsenal ging voor de bijl: 1-0 bij tweedeklasser Nottingham Forest. Het moment van de week was echter de video met Romelu Lukaku, die zijn verontschuldigingen aanbood voor een interview met een Italiaanse tv-zender. ‘Het leek op de biecht van een IS-gijzelaar’, aldus The Telegraph.

Pijnlijk dat Romelu zo door het stof moest. En zonder reden. Ja, hij had zijn liefde betuigd voor zijn vorige werkgever Inter, maar geen onvertogen woord gezegd over Chelsea of Thomas Tuchel, het autoritaire baasje van Stamford Bridge.

Een gelouterde prof als Romelu had beter moeten weten, maar dit was toch redelijk onschuldig. Dat hij heimwee naar zijn gelukkige tijd in Milaan bekende, was niet onlogisch nadat hij wekenlang geblesseerd was geweest en nadien geruime tijd moest wachten om weer echte speelminuten te krijgen.

Lukaku keerde terug naar The Blues omdat hij wilde bewijzen de beste spits van de wereld te zijn. Dat kon alleen in de Premier League en Chelsea was al als kleine jongen de club van zijn hart. In plaats van de beste van de wereld leek hij zelfs niet de beste van zijn club. Je zou voor minder ongelukkig zijn.

Kwalijk was dat Tuchel niet alleen een sanctie en een boete eiste, maar ook aangaf dat hij ingreep na met de spelersgroep gepraat te hebben. Lukaku ligt dus blijkbaar niet echt goed in de kleedkamer en ook de fans toonden zich niet opgezet. De kans lijkt klein dat het nog goed komt met Lukaku in Londen.

*Borussia Mönchengladbach zorgde voor sensatie bij de herstart van de Bundesliga door bij Bayern München te winnen (1-2). Borussia Dortmund nadert tot op zes punten nadat het in Frankfurt ontsnapte aan een wenkende nederlaag. Twintig minuten voor tijd stond het nog 2-0. De ingevallen Thorgan Hazard stond pas vijf minuten op het veld toen hij voor de aansluitingstreffer tekende en wat later stond 2-3 op het scorebord.

*In Spanje kende leider Real Madrid niet al te veel problemen met Valencia (4-1). Eden Hazard bleef de hele match op de bank en zijn vervanger Vinicius scoorde, net als Benzema, twee keer. Barcelona vertrok ook uit Granada niet schadevrij (1-1). Villarreal hield kampioen Atletico Madrid in bedwang (2-2).

*Milan won ruim in Venetië (0-3) en Napels, met Dries Mertens, haalde het zuinig van Sampdoria (1-0). Inter blijft leider na winst tegen Lazio (2-1).

*Philippe Clement debuteerde bij Monaco met een gelijkspel in Nantes (0-0). Paris Saint-Germain haalde in Lyon een achterstand op (1-1).

 

François Colin