fbpx


Politiek

Luxe golfproject van Ghelamco in Knokke krijgt geen vergunning

Gezond verstand zegeviert op kabinet DemirHet gezond verstand, en de correcte interpretatie van de ruimtelijke voorschriften, milieuvoorschriften en waterhuishouding hebben vandaag gezegevierd. De natuur en de inwoners van Knokke worden gevrijwaard van de vernietiging van hun feeëriek polderlandschap en van gevaar bij overstromingen. Minister Demir kwam tot quasi exact dezelfde besluiten als in mijn artikel over het Knokse Golfdossier. Ze schrijf in haar persbericht: De aanvraag behelsde een grootschalig project met een eco-golfterrein van 18 holes voor internationale wedstrijden, een executive parcours van 9 holes,…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Het gezond verstand, en de correcte interpretatie van de ruimtelijke voorschriften, milieuvoorschriften en waterhuishouding hebben vandaag gezegevierd. De natuur en de inwoners van Knokke worden gevrijwaard van de vernietiging van hun feeëriek polderlandschap en van gevaar bij overstromingen. Minister Demir kwam tot quasi exact dezelfde besluiten als in mijn artikel over het Knokse Golfdossier.

Ze schrijf in haar persbericht:

De aanvraag behelsde een grootschalig project met een eco-golfterrein van 18 holes voor internationale wedstrijden, een executive parcours van 9 holes, een clubhuis met een driving range of oefenterrein,… op een terrein van 120 hectare. Daarnaast wil de aanvrager een golfhotel realiseren met 150 kamers en 200 luxesuites met een oppervlakte tot 300 vierkante meter, een congrescentrum van 6.000 vierkante meter, 1.350 parkeerplaatsen en een pand met een 90-tal flats voor de werknemers van het complex.

Om een golfontwikkeling op de terreinen mogelijk te maken, delegeerde toenmalig Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege de planningsbevoegdheid naar het gemeentebestuur van Knokke-Heist, dat op haar beurt een ruimtelijk uitvoeringsplan maakte. Demir meent echter dat de aangevraagde ontwikkeling niet in overeenstemming is met dat ruimtelijk uitvoeringsplan dat het behoud van de karakteristieken van het open polderlandschap en de afwateringsstructuur nastreeft. Ze weigert de omgevingsvergunning. Het behoud van de continuïteit en de landschappelijke kenmerken werd in het plan-MER en het RUP nét als uitgangspunt genomen.

Bij een eerder afgeleverde omgevingsvergunning werd het nabijgelegen ziekenhuis verplicht op palen te bouwen in functie van het bewaren van het open zicht en polderlandschap. De nabije golfontwikkeling ligt in het gebied ‘Zwinpolders tussen Knokke-Heist en Damme’, gekenmerkt door het typische open en vlak polderlandschap, vrijwel onbebouwd, en dooraderd met waterlopen en grachten. Ook in het kader van de Blue Deal en de waterhuishouding geen onbelangrijk gebied. De minister ziet dan ook niet in hoe een integrale ophoging van het terrein met 2 à 3 meter en plaatselijk tot 7,5 meter boven het huidige maaiveld verzoenbaar is met de voorschriften van het gemeentelijk plan. Een integratie van het open polderlandschap in het golfontwerp is weinig zichtbaar. Daarnaast wordt een waterloop gedempt, hoewel die kenmerkend is voor het poldergebied en als “te behouden ecologisch landschapselement” is opgenomen in het RUP. ‘Het golfproject integreert zich niet in het polderlandschap, maar neemt het in’, zegt Demir.

Positieve adviezen

Wat blijft hangen zijn de onbegrijpelijke positieve adviezen van het Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) en van de Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten (GOP). Dat beide commissies, samengesteld uit deskundigen ruimtelijke ordening en milieu, tot een positief advies gekomen zijn, roept vele vragen op.

Dat het dossier niet conform ruimtelijke en milieuvoorschriften was kon elkeen, zelfs zonder enige expertise, via een summiere lezing van het dossier vaststellen. Toch adviseerden deze experten positief. We nemen aan dat ook de minister zich daar vragen rond stelt en een onderzoek zal instellen naar deze wereldvreemde positieve adviezen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ignace Vandewalle

Ignace Vandewalle (1966) was kabinetsmedewerker van minister Marc Verwilghen en staatssecretaris Vincent Van Quickenborne, parlementair medewerker van Boudewijn Bouckaert en sinds 2019 partij-onafhankelijk parlementair medewerker van Jean-Marie Dedecker. Sinds 2014 is hij zaakvoerder van het onafhankelijk politiek adviesbureau BFELT.