JavaScript is required for this website to work.
post

Marc Roche: ‘Brexit wordt een succes’

Harry De Paepe16/9/2018Leestijd 3 minuten
Marc Roche in ‘The Times’

Marc Roche in ‘The Times’

foto ©

Journalist Marc Roche was een felle tegenstander van de brexit. Nu publiceert hij een boek waarin hij de Britten ziet floreren na de brexit.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Brusselaar Marc Roche woont sinds 1985 in Londen. Hij werkte voor Le Soir, de BBC en als correspondent voor de Franse krant Le Monde. Nu is hij financieel journalist bij het blad Le Point. Roche staat bekend als een kenner van het Britse koningshuis. Zijn boeken over Elizabeth II en over de bankencrisis werden doorgaans positief onthaald. De man heeft nu een nieuw boek uit: ‘Le Brexit va réussir!’

Van criticus naar fan

Marc Roche was aanvankelijk gekant tegen de brexit. ‘Ik wilde dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie zou blijven’, verklaart hij in een interview. Maar hij is nu helemaal van mening veranderd. ‘Ik zag het niet aankomen. Ik probeerde het begrijpen. Door de beslissing te aanvaarden kwam ik stilaan tot het inzicht dat de brexit kansen bood die men moet grijpen’.

Dat net een man als Marc Roche de loftrompet van de brexit speelt is opmerkelijk. The Times kopte veelzeggend ‘De Belg die wordt verguisd als een ketter’. Vorig jaar nog schreef Roche dat het VK ‘de nieuwe zieke man van Europa’ was. En op de BBC verklaarde hij dat het land ‘zwak en nutteloos’ was. ‘Je weet niet eens hoe je uit de EU moet geraken’, wierp hij de Britten toe.

Toekomst als belastingparadijs

Wat deed hem dan van mening veranderen? ‘Het land heeft sterke punten die het kan uitspelen.’ Hij noemt de argumentatie van de fervente brexiteers ‘lang niet gek’. Een derde van alle belastingsparadijzen ter wereld leven onder de Britse kroon, dus waarom zouden de Britten zichzelf niet ombouwen tot een soortgelijk iets, redeneert hij. De Britten hebben sterktes die ze kunnen uitspelen: ‘offshore-financiering, de deregulering van de arbeidsmarkt, de Engelse taal, de oplossing van zijn migratieprobleem, het feit dat populisme is verdwenen terwijl de brexit werd gecreëerd door populisme. Dit alles zal buitenlandse investeerders aantrekken, omdat het VK geen economisch patriottisme kent’. De rampscenario’s zoals de Bank of England ze voorbereidt, maken op hem geen indruk.

Marc Roche is nu zinnens de Britse nationaliteit aan te vragen, met behoud van zijn Belgische identiteitskaart. ‘Een voet binnen, een voet buiten’. Hij noemt het het beste van twee werelden: ‘Ik ben van mening dat beide nationaliteiten essentieel zijn, en dat is de houding van de grote meerderheid van Europese staatsburgers in het Verenigd Koninkrijk: ze nemen de Britse nationaliteit met behoud van hun oorspronkelijke nationaliteit’.

De eer van Michel Barnier

‘Verschillende Europese regeringen voeren de druk op om de onderhandelingen met de Britten goed te laten verlopen.’ De Londense City heeft een te grote impact op de Europese economie. ‘Juich! Juich! Juich! Er zal een akkoord komen omdat Barnier onder druk staat van de pro-Britse regeringen zoals de Scandinavische, de Duitse, de Oostenrijkse en de Nederlandse om met een deal te komen.’ Ook de Vlaamse, Nederlandse en Franse havens zetten Barnier onder druk. De Duitse exporteurs willen toegang blijven hebben tot de Britse markt.  Daarnaast wil EU-onderhandelaar Michel Barnier zijn plaats in de geschiedenisboeken verzekeren. De Franse president Emmanuel Macron torpedeerde Barniers ambitie om Jean Claude Junckers opvolger te worden. Macron steunt nu immers de Deense Margrethe Verstager. Een deal met de EU schenkt de beledigde Barnier de glans die hij verlangt.

Groeiende ongelijkheid, de Chinezen en de Queen

Brexit zal volgens Marc Roche sowieso leiden tot meer sociale ongelijkheid. Maar ook daar ziet hij rooskleurige effecten. ‘De Britten zijn van nature darwiniaans. Ze geloven in de wet van de sterksten. De staat is er niet om te helpen. In mijn buurt, een betere buurt in Londen, worden de vuilniszakken twee keer per week opgehaald. In gewonere wijken gebeurt dat eens in de twee of drie weken. Gaan mensen hiertegen in opstand? Nee. Het land kent een volledige werkgelegenheid. De buitenlandse investeringen zullen doorgaan, omdat het Verenigd Koninkrijk buitenlandse investeerders beschermt en aantrekt, vooral in de industrie. Werknemers zijn er zeer productief zijn en er zijn geen vakbonden.’ Vooral China zou geïnteresseerd zijn om te investeren in het land.

Om die redenen noemt hij het VK na de brexit ‘een gevaar voor de EU’. Zijn stellingen botsen uiteraard op kritiek en worden ook weerlegd. Tot slot nog dit: volgens Roche, volleerd royalty-kenner, is de Queen een verdoken ‘brexit supporter’. Officieel houdt Her Brittannic Majesty de lippen stijf op elkaar.

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties