JavaScript is required for this website to work.
post

Masterclass flipfloppen

Tom Van Grieken10/3/2016Leestijd 2 minuten

In de discipline ‘communautair flipfloppen’: was het de beurt aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Met stijgende verbazing moeten we vaststellen dat de Vlaams minister-president aan de KU-Leuven een pleidooi hield voor een Vlaamse grondwet. Enig enthousiasme bij de Vlaams-nationale achterban van zijn partij wordt echter al snel de kop in gedrukt. ‘Ik maak gebruik van de academische vrijheid om mijn persoonlijke mening te geven,’ aldus Bourgeois. Met de nadruk op ‘persoonlijk’. Dat wat hij ziet als zijn louter persoonlijke mening meteen ook de reden is waarvoor een significant deel van de N-VA-kiezers voor zijn partij stemden, lijkt hem niet te deren. Meer dan een masterclass communautair flipfloppen leek er die avond in Leuven dus niet op het programma te staan.

N-VA-politici hebben het immers maar al te graag over een ‘persoonlijke en academische mening’, maar koppelen daar zelden (nooit?) politieke conclusies aan. Eind september vorig jaar diende Vlaams Belang in het Vlaams Parlement een voorstel van resolutie in ‘betreffende een proeve van grondwet voor de toekomstige onafhankelijke Vlaamse staat’. In de commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting’ is deze resolutie tot op de dag van vandaag nog steeds niet behandeld. Misschien kan commissievoorzitter Jan Hofkens, een partijgenoot van de minister-president, na de straffe taal in de media de behandeling hiervan in een stroomverstelling brengen?

De onwil in het Vlaams Parlement is echter niet de enige horde… Voor de uitbouw van een Vlaamse grondwet moet er immers ook op federaal niveau geageerd worden. Daar heerst echter communautaire vrede, althans bij de N-VA. Voor coalitiepartner MR lijkt de communautaire vrede minder belangrijk, gezien hun weigering om de communautaire stokebrand van Linkebeek Damien Thiéry terug te fluiten. Maar ook op zijn eigen partijgenoten hoeft de Vlaamse minister-president niet te rekenen. Toen Geert Bourgeois vorig jaar te kennen gaf dat hij graag een studie wou bestellen over de transfers naar Wallonië én nadat de toenmalige N-VA-fractieleider in de kamer Hendrik Vuye in een opiniestuk vroeg om klaarheid te scheppen in de transfers, antwoordde Johan Van Overtveldt (minister van financiën) op een vraag van Vlaams Belang fractieleider Barbara Pas doodleuk dat hij niets ging ondernemen in die richting. Meer zelfs: hij stelde dat hij ook niet onvoorwaardelijk zou willen meewerken aan de studie van de Vlaamse regering. Van je vrienden moet je het hebben.

Kortom: het verleden wijst uit dat Vlaanderen nog geen stap dichter bij onafhankelijkheid is gebracht door de grootse aankondigingspolitiek van diverse N-VA-prominenten. Van hun vrienden in de federale regering moeten ze het ook niet hebben. Misschien kan Geert Bourgeois wel rekenen op zijn coalitiepartner Open VLD en gevolg geven aan de oproep van ANZ-voorzitter Erik Stoffelen. Die lanceerde een oproep om het ANZ opnieuw subsidies toe te kennen, nadat die in het verleden werden afgeschaft door Bert Anciaux. Misschien dat Sven Gatz, Open-VLD minister van Cultuur, in tegenstelling tot de partijgenoten van de minister-president, wel wil meewerken. En dat, beste Geert, zou een mooi geschenk zijn voor de Vlaamse Beweging, zeker met het Vlaams Nationaal Zangfeest dat dit weekend plaatsvindt. Geen woorden, maar daden.

 

Tom Van Grieken is voorzitter van het Vlaams Belang

Foto © Reporters

Tom Van Grieken (1986) is nationaal voorzitter van Vlaams Belang, lid van het Vlaams Parlement en van de gemeenteraad van Mortsel.

Commentaren en reacties