fbpx


Media

Mediawatcher (juli 2011)In het begeleidend artikel in De Standaard konden we lezen dat ‘de song’ geboren is uit opgekropte woede, het moest er uit. Daan is boos op Bart De Wever. Dat is zijn goed recht. Maar die boosheid heeft geen klassieker opgeleverd. Brengt boosheid ooit goede songs voort? O ja, denk maar aan Sunday, Bloody Sunday van U2.

Waarom is Daan boos? Om het gevoel voor humor van De Wever dat hij niet deelt? Omdat De Wever het Belgische paradijs wil opheffen? Qua tekst blijft Daan hangen op clichés en rijmelarijen die goed klinken maar hol zijn (wat betekent dat ‘President van doodgeboren Corpulente Vlaamse koren’) en wat gevloek, (‘een kut gevoel voor humor’, ‘loser’ – in dezelfde krant waarin staat dat BDW de populairste politicus van Vlaanderen is, sterk). Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit soort teksten net is wat de radio niet wil uitzenden. Hebt u dat lied van Daan al op de radio gehoord trouwens? O ja, er staat aan het einde een belangrijk verwijt: ‘Belover van ‘t beroofde land. Waar een artiest een echte job zoekt’. Is dat dan de kern van de boosheid van Daan, dat hij een echte job zal moeten zoeken als de N-VA in de regering komt? Kan iemand me vertellen waarop Daan zich baseert om dat te beweren? Hoe komt het toch dat die culturele sector zich als één man keert tegen die Vlaamse identiteit? Waarom is er geen protestsong tegen de Franstalige blokkering? Vanwaar toch dat monolithische culturele blok?

Ach het is weer zo’n nummer van een artiest/wereldburger die zichzelf hoog verheven voelt boven de ‘koetervlaamse boeren’. Het typische verhaal dat we al zo vaak hoorden. Het is geen kwestie van argumenten, maar van intellectuele en morele superioriteit. De Wereldburgers waartoe artiesten als Daan behoren staan een trapje hoger. Vanop hun superieure positie zingen ze dan gauw eens hun woede bijeen. Maar ze staan zo hoog boven de rest verheven dat hun positie wel eens een ivoren toren zou kunnen zijn. Ze zien het verdriet van België niet meer, enkel hun droomland en hun drang om zich van het klootjesvolk te distantiëren. En de opmerking dat je aan de kern van de zaak voorbijgaat, zonder echte argumenten? Tja, als je intellectueel en moreel hoger staat, is het normaal dat de rest te dom is en jou niet snapt. Simpel toch?

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.