JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Mens, verzinzel je niet!

bizarre lancering Walter Zinzens nieuw boek

Hendrik Vuye2/10/2013Leestijd 3 minuten

N-VA is ondemocratisch! N-VA wil België omvormen naar Chinees model! Mens erger je! Een zinzende Zinzen over zin, onzin en verzinsels.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Naar aanleiding van de publicatie van het boek Mens erger je! van Walter Zinzen, lees ik in een interview dat in Knack verschijnt volgende stelling:

‘U noemt de N-VA ondemocratisch omdat de partij wil dat een demografische meerderheid z’n wil oplegt aan de Franstalige bevolkingsgroep. U maakt de vergelijking met China.

Walter Zinzen: In een echte democratie worden etnische en culturele minderheden beschermd. De N-VA stelt dat in dit land de demografische meerderheid van Vlamingen ook een democratische meerderheid is, maar dat ze die niet in macht kan omzetten. Als dat haar analyse is van ‘een gebrek aan democratie’, dan vergist ze zich. Wat als er zes miljoen Walen waren en vier miljoen Vlamingen. Zou de N-VA dan ook zeggen ‘de meerderheid beslist’?

Hebt u die vraag ooit aan De Wever zelf gesteld?

Zinzen: We doen niet aan correspondentie’.

In de publiciteit wordt het boek omschreven als een ‘scherpe aanklacht tegen het politieke denken en doen in ons land, maar evenzeer een geëngageerde oproep om het debat op niveau te voeren’. Ik zie alvast met spanning uit naar dit werk. Een debat op niveau, daar kan niemand tegen zijn. Maar van veel niveau getuigt bovenstaand interview alvast niet. Wel van heel veel engagement. Dit stoort me geenszins, wel integendeel. Een journalist met een mening, dat moet kunnen. Ik apprecieer de oproep tot debat en neem dan ook heel graag de handschoen op. Want ook dat laatste moet kunnen, alhoewel dit wel eens als storend wordt ervaren.

Het interview hanteert een klassiek stramien: ik verzin het standpunt van mijn tegenstander en noem het vervolgens klinkklare onzin. Men kan dit voortaan ‘verzinzelen’ noemen. Een fictief en absurd standpunt verzinnen, dit toeschrijven aan iemand anders en vervolgens de andere beschuldigen van onzinzels. Hier wordt N-VA verzinzeld tot ‘ondemocratisch’ en vergeleken met China. Nog een verzinsel verder en N-VA is de moderne versie van Amada en Bart Tse-tung de burgemeester van Antwerpen, gelegen aan de gele stroom. En, die Venetiaanse leeuwendas van de Antwerpse burgemeester is eigenlijk ‘made in China’.

Alle zinzels op een stokje, maar ik heb in Vlaams-nationale milieus nooit het verzinsel gehoord dat Vlaanderen zijn wil wil opleggen aan Franstalig België. Wel integendeel. Het federalisme dat sedert de jaren ‘60 wordt verdedigd, het meer recente confederalisme en zelfs het onafhankelijkheidsstreven, maken dat Vlamingen en Franstaligen net autonoom kunnen beslissen. Dit is alvast het beoogde doel. Niemand legt iemand anders zijn wil op. Wel integendeel, eenieder verwerft zelfbeschikking. Een beperkte zelfbeschikking in geval van federalisme, een grote zelfbeschikking in geval van confederalisme en zelfs volledige zelfbeschikking in geval van onafhankelijkheid.

Ooit was er – welhaast toen ook de dieren nog konden zinzelen – de Van Cauwelaert-doctrine. Neen hoor, niet deze van de gevreesde columnist Rik Van Cauwelaert, maar wel van Frans Van Cauwelaert (1880-1961). Deze laatste Van Cauwelaert was ook ooit burgemeester van de havenstad aan de gele stroom. Het was een mysticus, want hij was, naar de overlevering ons leert, mystiek gehuwd met Camille Huysmans. Hij had ook iets met kraaiende hanen, maar ik weet niet of dat ook geen verzinsel is. Wat weinigen weten is dat er in het bureau van de Antwerpse burgemeester – op het Chinees verdiep – zelfs een schilderij hangt van het echtpaar Van Cauwelaert-Huysmans. Allé, om nauwkeurig te zijn, een schilderij van Frans en één van Camille.

Even ernstig. Volgens deze Van Cauwelaert-doctrine konden de Vlamingen hun hegemonie bereiken dankzij hun demografische positie en hun hoog geboortecijfer. Aldus zouden zij hun aspiraties verwezenlijken via het Belgische Parlement, gebruikmakend van hun numerieke meerderheid. Met de staatshervorming van 1970 werd deze doctrine definitief verlaten. Voortaan zal de Vlaamse meerderheid akkoorden moeten sluiten met de Franstaligen. De ‘grendelgrondwet’ is geboren. Staatshervorming na staatshervorming wordt het Belgische gebouw verder vergrendeld: alarmbellen, paritaire ministerraad, paritair samengestelde rechtscolleges, belangenconflicten, …

Dit is wat men in Franstalig België vaak omschrijft als ‘le pacte des Belges’. In Vlaanderen wordt dit veelal ervaren als ‘de minderheid regeert dit land’. En inderdaad, sedert 2008 kennen we regeringen zonder de steun van de taalgroep van de meerderheid. En dit is geen verzinsel, maar een feit. Wie legt hier de wil op aan wie?

Zou het ook niet zo zijn dat, om Walter Zinzen te parafraseren, in een echte democratie ook de etnische en culturele meerderheid aan bod komt? Of is enkel een land waar een minderheid regeert een democratie? Indien dit het nieuwe criterium is, dan is de wereld er alvast op vooruit gegaan. Plots kent onze aardkloot vele democratieën die gisteren nog dictaturen waren. Of ben ik nu ook aan het zinzelen en Walter Zinzen een verzinsel in de mond aan het leggen dat hij nooit verzonnen heeft?

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

Hendrik Vuye is doctor in de rechten, master in de criminologie en master in de filosofie. Hij is gewoon hoogleraar Staatsrecht en Mensenrechten aan Universiteit Namen

Meer van Hendrik Vuye
Commentaren en reacties