fbpx


Cultuur
boekenkast

Meyrem Almaci: We mogen trotser zijn op onze Vlaamse auteurs
‘Ik lees zo graag dat kiezen verliezen is’, gaf Meyrem Almaci mee bij haar beknopte selectie boektitels die we in dit interview bespreken. Haar lijstje is een verzameling van wetenschap, non-fictie en poëzie. Almaci: ‘Ik ben altijd al een boekenwurm geweest. Ik las vroeger alles van Thea Beckman en Jan Terlouw. Toen ik wat ouder werd, las ik meer wetenschappelijke boeken en ook aan de thrillers van Stephen King ben ik relatief jong begonnen.’

Vlak voor we haar boekenlijst bespreken, komt ze nog op een nieuwe titel: Materialmatters van Sabine Oberhuber en Thomas Rau. ‘Dit gaat over een nieuwe vorm van economie. Hier verandert de consument van eigenaar naar gebruiker en zo kan de producent zelf veel duurzamer producer. Net zoals De wereld redden van Michel Bauwens en Jean Lievens is dit voor mij een belangrijk boek over de transitie van de economie van fossiele grondstoffen naar een economie van delen en samenwerken. Het prachtige aan deze boeken is dat hun theorie in volle gang is. Zo zijn er bedrijfsleiders die het klimaatprobleem ernstig nemen, inzetten op circulaire economie en dat ook als een kans zien.’

Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed van Jared Diamond

‘Op basis van een overweldigend onderzoek over beschavingen uit het verleden is dit boek het bewijs dat beschavingen effectief door politieke keuzes de sleutel in handen hebben van hun voortbestaan. Diamond toont aan welke factoren een samenleving kunnen bedreigen. Eén daarvan is ecologische verandering. Hij neemt onder meer Haïti en de Dominicaanse Republiek als voorbeeld. De landen liggen op éénzelfde eiland. De Dominicaanse Republiek doet het goed en Haïti is straatarm – door het gevolg van politieke keuzes. Haïti heeft enorm veel roofbouw gepleegd en is een van de armste landen ter wereld. In het andere geval – dat is dan wel de negatieve kant van het verhaal – heerste in de Dominicaanse Republiek een verlichte dictator die zeer sterk zijn leefmilieu heeft beschermd – een keuze die je ook democratisch kan maken.’

De Schijfwereld-reeks van Terry Pratchett

‘Ik ben een geweldige fan van fictie. Deze reeks gaat over een platte planeet die op de rug zit van vier olifanten die stappen op de rug van een grote schildpad. Het is een mooie reeks met zeer veel filosofische en politieke bespiegelingen die je naar onze wereld kan extrapoleren. De verhalen zijn ongelofelijk grappig en gaan over magie, politiek, diversiteit, religie en zelfs de rol van de Dood, een knokige figuur die spreekt in hoofdletters. Bij ons is de reeks niet zo bekend, maar in Groot-Brittannië bestaan er zelfs toneelgezelschappen van. De Nederlandse vertalingen van Ruurd Grootzijn trouwens fantastisch.’

Orientalism van Edward Said

‘De identiteit van westerse mensen werd bepaald door zich af te zetten tegen de anderen, de oriëntalisten, schrijft Said. Orientalism is voor mij een belangrijk boek geweest. Said heeft met dit boek, uitgegeven in 1978, een ongelofelijke invloed gehad over hoe we naar anderen kijken.

Mr. Mercedes van Stephen King

King is een thrillerauteur wiens boeken ik al van jongs af aan lees. Mr. Mercedes, een van zijn laatste boeken, vind ik een van zijn beste ooit.’

De Zwarte Zwaan van Nassim Taleb

‘Toeval speelt een rol in onze levens. Dat ik partijvoorzitter ben van Groen heeft ook een groot stuk te maken met toeval. Op mijn twaalfde kreeg ik van het PMS het advies om bso te volgen, hoewel ik de beste punten van de klas had. Alle Turkse meisjes gingen naar het bso om snit en naad te leren, meer werd er niet van ons verwacht. De directrice kwam toen bij alle migrantengezinnen langs om de meisjes in te schrijven. Maar ik was koppig en nadat ik mijn rapport kreeg, ben ik bij mijn zus – die toen in het tweede jaar bso zat – gaan vragen of ze me wilde helpen inschrijven in het aso. Ze zei ja, terwijl ze met dat antwoord alleen maar straf kon krijgen.

Ik heb toen bij de directrice gebluft dat het geen zin had om thuis langs te komen omdat mijn ouders in Turkije zaten en ze aso voor mij oké vonden. Ik heb heel veel geluk gehad dat die directrice toen niet zei dat ze mijn mama wilde zien. Ik had ook gegokt, want er was alleen bij ons in Sint-Gillis-Waas een moderne richting. Wilde je Latijn-Grieks volgen, dan moest je naar Sint-Niklaas. Als ik naar daar zou gaan, zou iedereen weten dat ik aso zou volgen, dus heb ik me in Sint-Gillis ingeschreven. Na drie maanden school in het aso vonden mijn ouders het raar dat ik nooit met naaiwerkjes thuiskwam. Ik heb toen ook heel veel geluk gehad dat mijn vader toen zei: “Je bent er nu aan begonnen, maak het maar af”. Al die factoren hebben mij dus mede gered. Dit boek van Nassim Taleb toont ook hoe belangrijk toeval is in het vormgeven van de samenleving en hoe we dat achteraf proberen weg te rationaliseren.’

De eenzame uitvaart van Maarten Inghels

‘Het boek is eigenlijk een project: gedichten voor eenzamen die overleden zijn. Dat varieert van een achtergelaten baby tot overledenen waarvoor letterlijk niemand naar hun begrafenis komt. Ik vind het heel mooi dat dan met een gedicht toch waardig afscheid genomen wordt. Ik vind die symboliek voor levenden ook heel belangrijk.’

Verzamel de liefde van Bart Moeyaert

‘Ik las vroeger al zijn kinderboeken en naarmate ik ouder werd, leerde ik Moeyaert kennen als poëet. Hij is ook stadsdichter geweest in Antwerpen. Verzamel de liefde is een heel mooie dichtbundel – ik heb hem in mijn nachtkastje liggen. Moeyaert is een zeer groot talent in het verwoorden van gevoelens. Misschien is hij te weinig bekend ondanks zijn mooie werken. We mogen best fierder zijn op onze Vlaamse auteurs en op de kwaliteit die we hebben.’

Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez

‘Een boek dat donkerte en hoop tegelijk uitstraalt. Het is ook geen gemakkelijk boek, ik zou het verhaal niet meer kunnen reconstrueren – ik heb het gelezen toen ik begin twintig was. Het is alleszins heel beeldend geschreven, zijn stijl vind ik elders niet snel terug. Auteurs als Márquez geven voeding aan mijn ziel.’

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.