JavaScript is required for this website to work.
post

Mike Pence: christen, conservatief en republikein

Een portret van Trumps running mate

David Neyskens19/7/2016Leestijd 3 minuten

Mike Pence is het definitieve zetje dat christelijk en conservatief Amerika nodig had om 100% achter Trump te staan. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Mike Pence is het definitieve zetje dat christelijk en conservatief Amerika nodig had om 100% achter Trump te staan. Maar wie is deze man precies?

Deze 57-jarige gouverneur van de staat Indiana is getrouwd met Karen Pence en heeft drie kinderen. Politiek gezien definieert hij zichzelf als respectievelijk christen, conservatief en republikein. Hij hecht veel belang aan deze volgorde. Tijdens zijn toespraak na zijn introductie als running mate, liet Pence niet na om ook zijn christelijk geloof (hij is een evangelische katholiek) te benadrukken. Ook zijn familie is belangrijk. Hij beklemtoonde dat de belangrijkste rol in zijn leven kan worden gedefinieerd in drie letters: ‘D A D’.

Conservatiever ga je ze niet vinden

In de pers wordt Pence voorgesteld als een kleurloos figuur die ondanks veel politieke ervaring, er maar een beetje bij loopt als versiering. Maar maak u weinig illusies, het is misschien omdat Trump een enorm kleurrijk figuur is waardoor Pence in de schaduw staat. Pence is niet iemand die erbij loopt om ja te knikken en hopelijk beseft Trump dat zelf ook.

Pence was in zijn zes termijnen als Congreslid zowat de meest conservatieve republikein in het Huis van Afgevaardigden. De man had bijna elk jaar een 100%-rating bij de American Conservative Union. (Invloedrijke denktanks geven scores aan Congresleden.) Hier valt vooral op dat hij in 2011 een rating had van ‘amper’ 92%. Het zou best kunnen zijn dat zijn steun voor de oorlog in Libië (Hillary’s oorlog) aan de basis hiervan ligt. Als lid van het Huis van Afgevaardigden had hij op 12 jaar (2001-2012) uiteindelijk een rating van 99% gespaard, conservatiever ga je ze niet vinden. Hij stemde tegen de progressieve maatregelen van George W. Bush, onder andere het onderwijsprogramma ‘No Child Left Behind’ en de uitbreiding van Medicare (ziekteverzekering voor ouderen). Natuurlijk stemde hij ook tegen ‘Obamacare’. Pence was als Congreslid zeer standvastig in zijn overtuigingen en bleef consequent achter zijn beslissingen staan.

Als gouverneur regeert hij eerder pragmatisch. Pence is iemand die opklom via zijn eigen conservatieve politieke radioshow (‘Rush Limbaugh on decaf’) tot gouverneur van een staat die het economisch heel goed doet in de VS. Het moet zeker gezegd dat hij als gouverneur veel te danken heeft aan het goede beleid van zijn voorganger Mitch Daniels, de man die zich geen kandidaat stelt voor het presidentschap omdat hij te klein is. Daniels liet de staat na met een groot surplus op de begroting. Pence zet vooral zijn beleid verder.

Het is niet zo vreemd dat Pence inging op de vraag van Trump om hem te steunen als running mate. Pence kan vanwege de wetgeving in Indiana geen kandidaat zijn om zijn termijn als gouverneur te verlengen nu hij ook kandidaat-vicepresident is. Pence ging in 2012 vooral naar Indiana om ‘executive experience’ op te doen om op een later moment zelf een gooi te doen naar het Witte Huis. Hij wilde dus vooral gouverneur worden om terug naar Washington te gaan, iets wat velen denken.

Buitenlands beleid, de mogelijke twistappel tussen Pence en Trump

Trump zijn buitenlands beleid ziet er heel anders uit dan dat van Pence. Pence is een neoconservatief, die zelf in 2011 met de invasie van Libië pal achter Hillary Clinton ging staan. Pence had de les uit Irak, ook een oorlog die Pence steunde en waar Trump tegen was, nog niet geleerd. In zijn toespraak na Trump, sprak hij ook op een kritische toon over Rusland, terwijl Trump al meermaals heeft aangegeven dat hij goede banden wil met Rusland.

Pence zorgt voor hoop bij de neoconservatieve vleugel van het establishment, de hoop dat Trump zal zijn zoals G.W. Bush die in zijn eerste campagne ook voor minder buitenlandse avonturen was. Een vicepresident met ervaring (net zoals Dick Cheney onder G.W. Bush) zou dat deel van het Trump-beleid misschien wel in een andere richting kunnen sturen. Ik vrees echter voor de ‘neocons’ dat Trump Trump is en blijft.

Ook inzake vrijhandelsakkoorden, waar Pence in het Congres elk akkoord steunde, ziet Trump de wereld anders. Daarnaast is Pence ook zeer conservatief wanneer het gaat over ethische thema’s, zoals homoseksualiteit, waarbij het algemeen geweten is dat Trump daar toch positiever tegenover staat. Toch steunde Pence als gouverneur wetgeving om discriminatie van homoseksuelen te voorkomen.

 

Foto: (c) Reporters

David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.

Commentaren en reacties