fbpx


Communautair

Misschien moeten we Thiéry nu maar benoemen

Even vloeken in de Vlaamse KerkDe circusverkiezingen van Linkebeek werden gewonnen en verloren door alle betrokkenen. De Franstaligen benadrukten de Stalinistische score van de lijst LinkeBeek (LB), aangevoed door de stilaan clowneske Damien Thiéry. De Vlamingen wezen naar het recordaantal blanco- en ongeldige stemmen: het trieste bewijs van een groeiend ongenoegen over het slechte schijnspektakel van de burgemeester-carrousel. Het feest van de democratie was nog nooit zo weinig feestelijk. 

De extra stembusslag had maar één relevant en onvoorspelbaar aspect. Zou Linkebeek zich deze keer houden aan de taalwetgeving? Zouden de officiële regels over het taalgebruik van de oproepingsbrieven gevolgd worden? Ja, zo bleek al snel. Alle oproepingsbrieven werden in het Nederlands verstuurd, met uitzondering van de brieven voor Franstalige inwoners die bij de gemeente een verzoek hadden ingediend om documenten in hun eigen taal te ontvangen. En dat was het dan. In relatieve stilte had Thiéry zijn bocht genomen. De Vlaamse Regering heeft deze slag thuisgehaald. 

Er resten nu alleen procedurele en technische bezwaren tegen de benoeming van Thiéry. De ongekroonde koning van Linkebeek heeft de spelregels ditmaal gewoon gerespecteerd. Moet Vlaanderen nu echt een semantisch steekspel beginnen over wat precies een legislatuur is, en wat niet? Moeten Vlamingen blijven struikelen over een fout uit 2012? Welke eer valt hier nog te halen voor een minister als Liesbeth Homans? Krijg je dit nog uitgelegd aan de doorsnee Vlaming? 

Als Thiéry niet benoemd wordt, blijft het lokale bestuur in Linkebeek nog voor jaren geblokkeerd. Het wordt een permanente campagne voor alle balorige Franstaligen die zich niet willen integreren in Vlaanderen. In 2018 zal Thiéry de verkiezingen opnieuw winnen, en dan zal niets nog zijn benoeming in de weg kunnen staan. In 2019 kan de militante Franstaligheid opnieuw veel stemmen werven in Vlaanderen. Al die tijd zal de Vlaamse Regering, niet eens helemaal onterecht, aangevallen worden als een rancuneus stelletje. 

Natuurlijk is Thièry een provocateur en een aansteller. Maar hij is de aansteller die de bevolking van Linkebeek verkiest. Als Thièry slim genoeg is om de taalwetten te respecteren, kan de Vlaamse Regering daar niets aan doen. De vraag is niet meer of, maar slechts wanneer Thièry zijn sjerp krijgt. Hoelang gunnen we dit groot kind nog de schijnwerpers? Vlaanderen heeft al, zonder groot gezichtsverlies, de strijdbijl kunnen begraven in Wezembeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode. Tijd om hetzelfde te doen in Linkebeek. Er zijn belangrijkere slagen te winnen.  

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Karin Dedecker

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.