JavaScript is required for this website to work.
Media

Misvattingen van Links

Elke ideologie kleurt de realiteit

Daniël Walraeve30/10/2014Leestijd 2 minuten

De bange blanke burger schat het aantal werklozen en migranten structureel te hoog in. Maar scheelt er dan niks aan het inschattingsvermogen van onze linkse vrienden? 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Weet dat u niets weet, beste lezer, want onderzoek van een internationaal onderzoeksbureau wees uit dat u basisinformatie over uw eigen land totaal verkeerd inschat. Voor De Morgen reden genoeg om aan de democratie te gaan twijfelen (zelfs sir Winston werd er bijgehaald om er aan te herinneren dat ‘Een gesprek van vijf minuten met een doorsnee kiezer volstaat als tegenargument voor de democratie’). Eigenlijk valt het allemaal mee met die werklozen en terroristen: de problemen bestaan vooral in uw eigen hoofd. Dat verhaal. 

Maar, wat wil het toeval? Het gaat allemaal over misvattingen die traditioneel geboekstaafd staan als ‘rechts’. Zonder in te gaan of de vraag of dit inderdaad ’toeval’ is, en of bezorgdheid over verdeeldheid binnen de samenleving echt exclusief ‘rechts” is, moet hier toch gewezen worden op het feit dat ook ‘links’ niet vrij is van zonden. Elke ideologie kleurt de realiteit. Iedereen met een overtuiging is geneigd bezorgdheden te overdrijven en eigen zwakheden te minimaliseren. Daarom, als tegengewicht, een korte opsomming van dingen die onze progressieve medemensen al eens uit het oog verliezen. 

Want ook de gedreven redactie van De Morgen, een sympathieke goegemeente uit Kobbegem, wil al eens het een en ander overschatten. 

Zo overschat De Morgen: 

– de groep mensen die zich anno 2014 nog de les laten spellen door De Morgen

– het aantal hardvochtige kernracisten in Vlaandren

– de (imaginaire) club hardvochtige ondernemers die geen cent belasting betalen en zoveel mogelijk mensen willen ontslaan

– de uren die een gemiddelde abonnee van De Morgen elke nacht wakker ligt van besparingen in de culturele sector

– de vergetelheid van veel mensen, die nog goed weten dat Yves Desmet niet eens solidair was met zijn eigen collega’s, toen eind 2008 liefst 26 De Morgen-journalisten op straat werden gezet en Het Genie van Mechelen niet eens naar de Red De Morgen Benefiet wou komen

– de betaalbaarheid van onze pensioenen zonder grote hervormingen

– het eigen vermogen om boven oubollige linkse taboes uit te stijgen

– de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het criminele gedrag van enkele Jihadgekke Syriëstrijders

– de honkvastheid van grote vermogens, eenmaal er een vermogens(winst)belasting komt

– de afwisseling en verrassing in de eigen commentaarstukken

– het electorale potentieel van een alliantie tussen Groen en sp.a

– het charisma van John Crombez

– de positieve trend in de staatsschuld

– de impact van gazettenpraat

– het aandeel autochtone Vlamingen in een gemiddelde gevangenis

– de Vlaamse tolerantie voor spoorstakingen en andere syndicale sabotage

– het staatsmanschap van Mark Eyskens

– de visie van Guy Verhofstadt

– de geloofwaardigheid van Dave Sinardet

– de stabiliteit van de euro

– de fundamentele vrolijkheid van Hugo Camps

– het politieke krediet van Johan Vande Lanotte

– de weerklank van de Zalm-promotiecampagne 

– de belangstelling voor een zoveelste rondje hoofddoekendebat

– de toekomst van bedrukt papier

Categorieën
Personen

Daniël Walraeve (1988)  is het pseudoniem van een brave historicus die eigenlijk maar één onhebbelijk trekje heeft: hij is een onverbeterlijke consument van traditionele media. Elke dag leest hij zowat alle kranten en elke dag wordt hij dan weer vreselijk boos om een of ander editoriaal of ander naïef opiniestuk. Hij kan er zelf echt niets aan doen, tenzij er af en toe een stukje over plegen voor Doorbraak. Stokpaardjes zijn ideologie, identiteit en samenleven. 

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken’, zegt Mark Elchardus in ‘Over grenzen’. Het werk is ons boek van de week.