fbpx


Niet gecategoriseerd

Monsterprotesten, arrestaties en propaganda in Wit-Rusland

De laatste gebeurtenissen in een notedop


Aangeboden door deze bibliotheek


Dit plus-artikel wordt u aangeboden door deze bibliotheek die voor u een abonnement nam.

Vindt u het interessant? Neem dan vandaag uw eigen gratis proefabonnement van 30 dagen.Maandag, 7 september is Maria Kolesnikova van de centrale oppositieraad volgens ooggetuigen door gemaskerde mannen ontvoerd. Twee andere leden van de raad waren eveneens niet bereikbaar. De politie in Minsk zegt een onderzoek in te stellen en heeft Kolesnikova naar eigen zeggen niet aangehouden. ‘Mars van de eenheid’ Volgens onafhankelijke kranten namen op zondag 6 september meer dan honderdduizend mensen deel aan de demonstratie ‘mars van de eenheid’ in Minsk. Ook in de rest van het land protesteerden meerdere tienduizenden…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Maandag, 7 september is Maria Kolesnikova van de centrale oppositieraad volgens ooggetuigen door gemaskerde mannen ontvoerd. Twee andere leden van de raad waren eveneens niet bereikbaar. De politie in Minsk zegt een onderzoek in te stellen en heeft Kolesnikova naar eigen zeggen niet aangehouden.

‘Mars van de eenheid’

Volgens onafhankelijke kranten namen op zondag 6 september meer dan honderdduizend mensen deel aan de demonstratie ‘mars van de eenheid’ in Minsk. Ook in de rest van het land protesteerden meerdere tienduizenden burgers tegen het regime van Aleksandr Loekasjenko. De meeste pleinen, waaronder het Plein van de Onafhankelijkheid waar de demonstratie zou beginnen, werden ’s morgens al bezet door speciale eenheden van de OMON en afgezet met prikkeldraad. De tocht tot voor het gebarricadeerde paleis van de president verliep grotendeels vreedzaam.

Na afloop probeerden personen in burger met kogelvrije vesten zich met geweld toegang te verschaffen tot een café waar zich een aantal demonstranten zouden bevinden. Onder de personen die de vitrine van het café kapotsloegen zou zich een commissaris van politie hebben bevonden. Toen voorbijgangers vroegen wat er aan de hand was, keerden de mannen zich tegen de passanten en sloegen met knuppels genadeloos op iedereen in. De politie verrichtte naar eigen zeggen 633 arrestaties. Presidentskandidaat Svetlana Tichanovskaja verklaarde vanuit Litouwen, dat ‘wij bereid zijn met Moskou te onderhandelen.’

In Minsk en andere steden protesteerden studenten tegen het regime van Loekasjenko. Ze eisten nieuwe verkiezingen. De actie in Minsk werd onderbroken door gemaskerde mannen in burger die met busjes de doorgang versperden en verschillende demonstranten wegvoerden. Volgens de politie werden 41 personen gearresteerd waarvan er inmiddels 20 weer zijn vrijgelaten.

‘Afgetapt gesprek’

Het Telegram-kanaal van het persbureau van president Loekasjenko en de Wit-Russische staatstelevisie gaven vorige vrijdag ook met veel bombarie een ‘afgetapt telefoongesprek’ tussen Berlijn en Warschau weer. De voice over in het Russisch maakt het niet mogelijk de originele Amerikaans klinkende stemmen te horen, maar ‘Nick’ en ‘Mike’ bespreken volgens de vertaling het volgende:

— Warschau: ‘Hallo! Nick, hallo. Hoe staan onze zaakjes ervoor?’

— Berlijn: ‘Alles loopt volgens plan… Het materiaal over Nalvalny is klaar. Het wordt doorgestuurd aan de bondskanselier. We wachten op haar reactie.’

— Warschau: ‘De vergiftiging is echt bevestigd?’

— Berlijn: ‘Luister, Mike, dat is hier niet zo belangrijk… We voeren oorlog… En tijdens de oorlog zijn alle methoden geoorloofd.’

— Warschau: ‘Mee eens, we moeten Poetin de lust ontnemen zijn neus in Wit-Ruslands zaken te steken … De meest effectieve manier is Rusland te laten verdrinken in zijn eigen problemen, en dat zijn er niet weinig! Bovendien zijn daar binnenkort verkiezingen in de provincie.’

— Berlijn: ‘Daar houden we ons al mee bezig. En hoe staan de zaken ervoor in Wit-Rusland?’

— Warschau: ‘Om eerlijk te zijn, niet zo heel goed. President Loekasjenko is een harde noot om te kraken. Het zijn echte professionals en goed georganiseerd. Logisch, ze worden door Rusland ondersteund. De ambtenaren en militairen zijn loyaal aan de president. De rest vertel ik je persoonlijk, niet via de telefoon.’

— Berlijn: ‘Ja, ja, begrepen, tot ziens, dag.’

— Warschau: ‘Dag.’

Berlijn en Washington ontkennen

De persvoorlichter van de Russische president, Dmitri Peskov, sprak van ‘speciaal materiaal dat alleen door geheime diensten beoordeeld kan worden’. Berlijn en Warschau reageerden ontkennend op het bestaan van een dergelijk gesprek.

Een woordvoerder van de Duitse regering bevestigde eerder al dat Navalny is vergiftigd met het zenuwgif Novitsjok. De Sovjet-Unie heeft dat gif in de jaren zeventig ontwikkeld en het werd eveneens gebruikt tegen de Russische ex-spion Skripal.

In de aula van de faculteit linguïstiek aan de universiteit van Minsk ten slotte arresteerden leden van de speciale Wit-Russische interventie-eenheid OMON vijf studenten voor het zingen van de Marseillaise.

Ardy Beld