fbpx


In Wallonië

Morreale: ‘Tweede covidbooster is zoals griepvaccinatie’

Wallonië nodigt alleen vijftigplussers actief uit voor covid-wintervaccinatieIn Vlaanderen wordt momenteel nog gediscussieerd over wat er in zal staan, maar is het alvast duidelijk: elke Vlaming krijgt ten laatste in september een brief waarin hij/zij wordt geïnformeerd over de covid-winterboostercampagne. Die zal officieel dan wel de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) opvolgen, maar momenteel is het volgens onze informatie nog onduidelijk hoe dwingend de Vlaming zal opgeroepen worden zich al dan niet te laten vaccineren, en of verschillende leeftijdsgroepen verschillende brieven zullen krijgen. Ter herinnering: de…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In Vlaanderen wordt momenteel nog gediscussieerd over wat er in zal staan, maar is het alvast duidelijk: elke Vlaming krijgt ten laatste in september een brief waarin hij/zij wordt geïnformeerd over de covid-winterboostercampagne. Die zal officieel dan wel de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) opvolgen, maar momenteel is het volgens onze informatie nog onduidelijk hoe dwingend de Vlaming zal opgeroepen worden zich al dan niet te laten vaccineren, en of verschillende leeftijdsgroepen verschillende brieven zullen krijgen.

Ter herinnering: de HGR beveelt de covid-wintervaccinatie alleen aan voor 65-plussers, zorgpersoneel en 50-plussers met comorbiditeiten. Wie jonger is dan 50 wordt geen tweede covidbooster aanbevolen omdat wetenschappelijke gegevens over het nut daarvan niet eensluidend zijn.

‘Strikt op HGR-advies gebaseerd’

In Wallonië pakt men het anders aan. Daar begint de vaccinatiecampagne op 5 september. Alleen mensen ouder dan 50 krijgen er een brief met de aanbeveling om zich te laten vaccineren. Wie jonger is krijgt geen brief. ‘Wij baseren ons strikt op het advies van de HGR’, zegt Stéphanie Wilmet, de woordvoerder van Waals gezondheidsminister Christie Morreale, aan Doorbraak. ‘Wie jonger is dan 50 wordt niet uitgenodigd omdat wij dat op dit moment niet aan de orde vinden. De omicronvarianten lijken minder agressief. Dat rechtvaardigt deze manier van werken, die door de HGR gesteund wordt.’

Volgens het kabinet van Morreale komt er wel een algemene informatiecampagne. ‘Wie jonger is dan 50 zal zich natuurlijk kunnen laten vaccineren’, zegt Wilmet. ‘Wij werken op vrijwillige basis. Al zullen we ook inzetten op sensibilisering. Van de introductie van een Covid Safe Ticket is echter momenteel geen sprake.’

Beter resultaat verwacht

Wilmet benadrukt dat de pandemie nog anders kan evolueren, maar dat de meest acute probleemsituaties momenteel uitblijven. ‘Onze vorige vaccinatiecampagnes hadden tot doel om op korte tijd zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Op algemeen Belgisch niveau is de vaccinatie goed gelukt, al is Vlaanderen de beste leerling van de klas, ook in Europa. Met omicron is er voorlopig echter geen nood aan een zo massaal mogelijke vaccinatiecampagne. Om de prioritair te vaccineren doelgroepen zo goed mogelijk te bedienen, focussen we dus vooral op hen. Dat zal volgens ons een beter vaccinatieresultaat opleveren. We verkiezen om deze campagne niet te snel en niet te ver te gaan. Eigenlijk kunnen we dit vergelijken met de jaarlijkse griepvaccinatie.’

Met een algemene vaccinatiedekking van de eerste booster van 68% hebben in Wallonië minder mensen zich laten vaccineren in de winter en lente van 2021-2022. Vooral jongere mensen bedankten: net iets meer dan de helft van de mensen tussen 18 en 54 lieten zich toen in Wallonië ‘boosteren’, in vergelijking met 77% in Vlaanderen. Maar ook: meer dan 15% van de Waalse 55-plussers liet zich niet verleiden tot een winterprik, in vergelijking met slechts 5 procent in Vlaanderen.

Christophe Degreef