JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Mozambique partnerland van Vlaanderen

Theo Lansloot10/5/2016Leestijd 2 minuten

Ontwikkelingshulp versterkt internationaal imago van Vlaanderen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Vlaanderen en Mozambique gaan nog nauwer samenwerken. Bovendien zal Vlaanderen gemiddeld vijf miljoen euro extra per jaar voorzien om de Mozambikaanse gezondheidszorg te verbeteren.

Vlaanderen en Mozambique onderhouden al sinds 2002 een nauw samenwerkingsverband. Mozambique werd toen voor Vlaanderen het tweede officiële partnerland inzake ontwikkelingssamenwerking. Sindsdien is Vlaanderen al aan haar derde Landenstrategienota (LSN) toe. Op 27 april ontving Vlaams minister–president Geert Bourgeois de Mozambikaanse president Filipe Nyosi en diens ministers voor Handel en Nijverheid, hoofdzakelijk om de overeenkomst voor 2016-2020 te bespreken. Er zal nog meer aandacht gaan naar de seksuele gezondheidszorg voor jongeren. De jongste cijfers over aidslijders dateren van 2014 en het aantal besmette Mozambikanen zou toen op 1,5 miljoen hebben gelegen.

Aidsepidemie

Vlaamse hulp ging in de eerste periode voornamelijk naar de bestrijding van de enorme sociale ravage die de aidsepidemie veroorzaakte. In 2004 tekenden de Vlaamse en de Mozambikaanse regeringen een eerste formeel samenwerkingsprotocol. Ook daarin stond de strijd tegen de aidsepidemie centraal. Sindsdien werd de samenwerking tussen beide partners steeds nauwer en kwalitatief beter.

Een grote stap vooruit was de eerste Landenstrategienota (LSN I) van juni 2006 die de samenwerking tussen Vlaanderen en Mozambique voor de periode 2006-2010 regelde. Het hoofddoel bleef de verdere opbouw van een degelijke gezondheidsstructuur met de nadruk op de strijd tegen aids. Andere sectoren kwamen ook aan bod: onderwijs en dan vooral het technisch en beroepsonderwijs, duurzaam toerisme, toegang tot drinkbaar water en aquacultuur.

LSN II had betrekking op de jaren 2011–2015. Het gros van de ingezette middelen bleef naar de gezondheidssector gaan en specifiek naar een gezond seksueel contact en voedselzekerheid als noodzakelijke voorwaarde daartoe. De levensverwachting van de Mozambikaanse bevolking blijft immers relatief laag: 51 jaar voor zowel mannen als vrouwen. De impact van aids verklaart dit cijfer slechts ten dele. Zo is er de hoge sterfte van borelingen en kleuters onder de vijf jaar en de nog steeds relatief hoge sterfte van moeders bij de bevalling. Daarom wordt ook de strijd tegen malaria, bloedarmoede, syfilis en fysiek geweld tegen zwangere vrouwen aangepakt.

 

Foto: (c) Reporters – Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties