JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

N-VA-burgemeester hengelt naar Franstalige stemmen

Pieter Bauwens13/9/2012Leestijd 3 minuten

Er was een tijd dat Voeren voorpaginanieuws was in België. Nu hoor je zelden nog iets van de Limburgse gemeente, tenzij de burgemeester van partij verandert. Maar is alles er wel echt zo peis en vree als het lijkt?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Voeren was jarenlang hét symbool van de taalstrijd. Nu is het een van die gemeenten waar met bijna aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een N-VA’er burgemeester wordt/blijft: Huub Broers, voormalige provincieraadslid en kabinetsmedewerker voor CD&V maar ondanks een goede score bij de voorkeurstemmen nooit nationaal politicus. Tot de N-VA belde met de vraag of hij gecoöpteerd senator wilde worden. De kopman en huidig burgemeester is ook in 2012 lijsttrekker van de Vlaamse eenheidspartij Voerbelangen. Bij de lokale verkiezingen van 2000 haalde Voerbelangen acht zetels, één zetel meer dan de Franstalige partij Retour à Liège (RAL). Na 40 jaar nam een Vlaamse burgemeester zijn intrek in het Voerense stadhuis. En blijkbaar met goed gevolg: bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 won de Vlaamse lijst er nog een zetel bij, met 294 stemmen meer dan in 2000 steeg Voerbelangen met bijna 10%.

Retour à Liège

Retour à Liège vervelde in 2006 tot het hippere Retour @ Liberté. In 2012 veranderen ze opnieuw van naam. Nu wordt het Respect, Avenir et Libertés (de afkorting blijft RAL). Op drie verkiezingen tijd drie keer met een andere naam opkomen, het lijkt geen teken van standvastigheid. Maar aan het politiek programma is al die tijd niets veranderd. Kern van het programma is en blijft het aanvechten van de discriminatie en de vernedering van de Franstaligen in Voeren door Vlaanderen en het Vlaamse gemeentebestuur. RAL wil de Franstaligen in Voeren erkend zien als een nationale minderheid zoals dat voorzien is in het Kaderverdrag inzake de bescherming van nationale minderheden van de Raad van Europa.

De luidruchtigste vertegenwoordiger van de Franstalige partij is Gregory Happart, zoon van. Hij houdt de communautaire folklore hoog door elke gemeenteraadszitting steevast Frans te spreken, hoewel dat verboden is. Happart junior roert nog steeds dezelfde trom als zijn vader en doet dat met het nodige geroep en getier. De brulboei van dienst is wel niet de grote man van de partij, Happart staat voor de komende verkiezingen op de vijfde plaats. Lijsttrekker op 14 oktober is José Smeets. Omdat ook in Voeren, net zoals in de faciliteitengemeenten in Vlaams-Brabant de schepenen rechtstreeks verkozen worden, is José Smeets de rechtstreeks verkozen derde schepen. Afwachten of dat ook in de nieuwe legislatuur zo zal zijn.

EU-inwoners

De overwinning van Voerbelangen in 2000 stond in de sterren geschreven. Vanaf 2000 kregen de EU-inwoners stemrecht bij de lokale verkiezingen. De meerderheid van die stemmen (van Nederlanders en Duitsers) ging naar Voerbelangen. Dat effect is zichtbaar in de resultaten voor de rechtstreekse verkiezing van de ocmw-raad (zoals de rechtstreekse verkiezing van de schepenen een uitzondering voor de faciliteitengemeenten rond Brussel en Voeren). Voor die verkiezingen stemmen de EU-inwoners niet mee. In de ocmw-raad haalde Voerbelangen geen meerderheid in 2000, wel in 2006.

Waarom overtuigt Voerbelangen de EU-inwoners? Omdat ze Nederlandstalig zijn? Het verschil zou zitten in de profilering van de beide partijen in Voeren. De retoriek van de Franstaligen is bijna alleen gericht op de tegenstelling Franstaligen-Nederlandstaligen en de discriminatie van die eersten. Voor RAL is de overstap van Huub Broers van de CD&V naar de N-VA de rode draad in de huidige campagne: de extremist laat zijn ware gelaat zien.

Broers kiest voor een andere tactiek. Hij stelt zich op als burgemeester van alle Voerenaars. Zijn doel is om ‘Voeren terug op de rustige route te brengen: een gemeente waar elke Voerenaar rustig kan leven en gedijen in zijn prachtige dorpen en tussen schitterende landschappen’. Hij zal een gesprek met een Franstalige inwoner ook rustig in het Frans voeren of in het plaatselijke dialect. En hij uit zich nadrukkelijk als supporter van de Luikse voetbalclub. Broers wil kiezers lokken met een programma over de toekomst van de gemeente, met zo weinig mogelijk aandacht voor de taalverschillen. Het wordt afwachten of het lukt om als N-VA’er Franstalige kiezers te overtuigen met een inhoudelijk programma. Een reden te meer om de resultaten van de verkiezingen in Voeren in de gaten te houden.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties