fbpx


Niet gecategoriseerd

Is N-VA een anti-immigratiepartij?
Vele internationale media toonden belangstelling voor de potentiële poging tot terrorisme in Antwerpen op donderdag. Een moslim die overdreven hard reed op een drukbezochte plek? Dat leek verdacht veel op de dodelijke aanslag in Londen, nog geen etmaal voordien. Ook de Spaanse krant El País schonk aandacht aan de opschudding. Het voorval kreeg een halve pagina toebedeeld in de vrijdageditie. Naast een foto van de Sint-Michielskaai, waar de wagen tot stilstand kwam, is het artikel voorzien van een uitvoerige detailbeschrijving en citaten van premier Charles Michel en burgemeester Bart De Wever. Tot zover de gebruikelijke journalistieke kunstgrepen: feitelijkheid boven alles.

Interessant wordt het wanneer de Spaanse journalist de partij van diezelfde burgervader toelicht. Hij omschrijft De Wever als ‘leider van de rechtse anti-immigratiepartij N-VA’. Niet conservatief, nationalistisch of gericht op law and order, neen, de redacteur in kwestie kiest voor het etiket ‘anti-immigratie’ om de grootste partij van het land te omschrijven.

Nu valt het wel vaker voor dat buitenlandse journalisten een beperkt of vertekend beeld geven van een politieke situatie die hen weinig bekend is. Achterliggende denkschema’s en verwachtingspatronen beïnvloeden de manier van kijken. Dat geldt zowel voor Spanjaarden als Vlamingen. Toch blijft het een opvallende beschrijving. Een korte zoektocht via Google leert dat nieuwsmedia heel wat partijen regelmatig associëren met ‘anti-immigratie’. UKIP, Lega Nord, Front National, PVV en Alternative für Deutschland krijgen in zowel Vlaamse als Nederlandse media het label opgespeld. Deze omschrijving valt niet zelden samen met anti-EU en populistisch. Maar N-VA? Die is niet terug te vinden in het lijstje.

Hoofddoekenverbod


Opvallend: vertalen we de zoekopdracht in het Spaans, dan komen we uit op onder andere … El País. Zo valt het op dat de Spaanse krant de term meerdere malen hanteert om De Wevers partij te typeren. Daarop besloot Doorbraak de journalist te contacteren die voor het artikel over de mogelijke Antwerpse terreurdaad instond. Álvaro Sánchez blijkt als correspondent in Brussel te wonen. Hij beschikt dus over solide kennis van het Belgische politieke bestel.

Sánchez verduidelijkt: ‘Onder de Spaanse correspondenten beschouwt men de N-VA wel degelijk als een anti-immigratiepartij’. Behoort die term dan niet eerder het Vlaams Belang toe, dat zichzelf als dusdanig aan de kiezer verkoopt? ‘Het Vlaams Belang staat voor ons gelijk aan xenofoob. Dat etiket zouden wij dan weer nooit op N-VA plakken’, aldus de Spanjaard. Gevraagd naar de redenen voor het label refereert Sánchez naar een eerder artikel van zijn krant. Dat stuk uit 2013 is een portret van Bart De Wever een half jaar na zijn aantreden als Antwerps burgemeester.

De informatie die men daarin vergaarde spreekt boekdelen. Het begint bij het schrappen van de leuze ‘t Stad is van iedereen, ingevoerd door zijn socialistische voorganger Patrick Janssens. Daarop volgt de verhoging van het inschrijvingsgeld voor vreemdelingen. De Wever wordt een populist genoemd omdat hij publiekelijk tientallen kilo’s verloor en meedeed aan een notoir quizprogramma. Yasmine Kherbache, Antwerps oppositielid voor SP.A, komt aan het woord en betreurt De Wevers ‘aanvallen op de diversiteit’. Een van die ‘aanvallen’, het neutraliteitsgebod bij de Antwerpse openbare diensten, wordt overigens foutievelijk aan de N-VA’er toegeschreven. Het was immers Janssens die het zogenaamde hoofddoekenverbod invoerde.

Het is omwille van dergelijke feiten dat Sánchez en zijn collega’s de N-VA beschrijven als een anti-immigratiepartij. Dat De Wever niet aan het bewuste artikel uit 2013 wenste mee te werken, hielp waarschijnlijk evenmin. De vraag is ook of het de partij een moer kan schelen wat men over haar denkt op het Iberisch schiereiland. Niettemin moet het ongemakkelijk zijn om een lijstje te vervolledigen waarop Marine Le Pen en Geert Wilders verenigd staan. Op basis van de gedachte van inclusief nationalisme, dat gebaseerd is op ‘civiele en culturele elementen die men zich kan eigen maken als men tot de club wil toetreden’ (aldus De Wever zelf), betoogt men net het verschil te maken met het Vlaams Belang.

Nu moet die boodschap nog in Spanje zien te geraken.

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Tex van Berlaer

Tex Van berlaer is freelance journalist voor o.a. Knack, Mondiaal nieuws en Periodista político.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier