fbpx


Actualiteit, Buitenland

Na Duitsland nu ook Nederland overhoop met TurkijeDe Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu is van plan op 11 maart naar Rotterdam te komen om campagne te voeren voor het Turkse referendum over een nieuwe grondwet. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken hebben de Turkse autoriteiten op vrijdag 3 maart de Nederlandse regering daarvan officieel op de hoogte gebracht.

De Nederlandse regering vindt zulke campagne echter niet gewenst en zal dat de Turkse autoriteiten ook officieel laten weten. Minister-president Mark Rutte verklaarde dat Nederland aan de geplande bijeenkomst in Rotterdam niet zal meewerken omdat hij dit ongewenst acht. ‘In de Nederlandse publieke ruimte is geen plek voor politieke campagnes van andere landen’, zo zei hij.

Nederlanders met een Turks paspoort hebben stemrecht in het grondwetreferendum dat op 16 april wordt gehouden. De circa 240.000 stemgerechtigde Turken die in Nederland wonen, kunnen vanaf 5 april hun stem uitbrengen.

De campagneplannen van Cavusoglu zorgden voor grote ophef in politiek Den Haag. Verschillende politieke partijen reageerden onmiddellijk verontwaardigd. D66-leider Alexander Pechtold en PVV-leider Geert Wilders reageerden het snelst. ‘Ik vind het absurd dat een land dat afglijdt naar dictatoriale neigingen hier campagne komt voeren’, zei Pechtold. Hij vindt dat alle juridische middelen onderzocht moeten worden om een dergelijk bezoek tegen te houden.

Ook Wilders denkt dat het onverstandig is om dit bezoek door te laten gaan omdat iemand als Cavusoglu gewoon in Nederland niet welkom zou mogen zijn. Hij sprak zich niet uit over de juridische kwestie of en hoe dat bezoek eventueel kan worden verboden.

In België leven momenteel ongeveer 230.000 Turken. De meerderheid woont in Schaarbeek, waar de Haachtsesteenweg doet denken aan een straat ergens in Turkije. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaan 82 Turkse verenigingen. Volgens het Turkse consulaat in Antwerpen leven daar ongeveer 75.000 Turken. Ook in andere steden zoals Charleroi, Genk, Leuven en Luik leven veel etnische Turken en Turkse Koerden.

De vraag rijst dus of wij nog voor de op 16 april geplande volksraadpleging ook recht krijgen op Turkse kiescampagnes en, zo ja, hoe de regering (en) en de betrokken plaatselijke autoriteit(en) daarmee omgaan.

De Turkse kiescampagnes in Duitsland en Nederland zijn overigens geen louter bilaterale kwesties maar zijn van belang voor heel de EU.

 

Foto: © Reporters

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.