Media
opinie

Nauwelijks onderscheid tussen nieuws en opinie in Amerikaanse media

Amerikaanse nieuwssites maken te weinig onderscheid tussen nieuws, analyse en opinie. Dat staaft het Duke Reporters’ Lab op basis van eigen onderzoek. Het Duke Reporters’ Lab onderzocht 49 online nieuwssites uit van de VS. 25 daarvan waren lokale kranten en de andere 24 waren gericht op landelijk nieuws of waren opiniesites. Slechts 40% van de onderzochte nieuwsmedia maakt het onderscheid duidelijk door artikels te labelen (al blijken de labels vaak onvoldoende duidelijk aangeduid).

Nieuws of opinievorming?

Volgens de onderzoekers zorgt het gebrek aan labeling van de artikels bij de lezers voor onduidelijkheid: is het nieuws of opinievorming? Mogelijks zorgt dit ook voor minder vertrouwen in de media. De oplossing zou zijn om met labels duidelijk te maken of artikels gekleurd zijn of niet. Veel lezers klikken op artikels vanuit hun tijdlijn op sociale media, zodat ze niet rechtstreeks hoeven te navigeren naar de nieuwsrubriek in kwestie. Dat zorgt soms voor onduidelijkheid aangezien de context van het artikel dan weg is. Dat was dan ook een van de redenen waarom The Washington Post begon met het labelen van artikels.

Categorieën

Van de twintig onderzochte organisaties gebruikt The Post het meest uitgebreide systeem om artikels op te delen in categorieën. TWP gebruikt vier hoofdlabels: opinie, analyse, standpunt en recensie. Als lezers over deze labels scrollen komt bovendien een kort kaderstuk tevoorschijn met de bijbehorende definitie. Wat The Post niet doet is artikels expliciet aanduiden als nieuws. De krant veronderstelt dus dat lezers er van uitgaan dat niet gelabelde artikels nieuwsberichten zijn. Het onderzoek haalde ook aan dat artikels op andere websites vaak wel aangeduid staan als ‘sport’, ‘entertainment’ of ‘regionaal’ maar het onduidelijk blijft of het om een nieuwsfeit, een opinie of analyse gaat.

Duke Reporters’ Lab raadt nieuwsmedia alvast aan om bij ieder artikel duidelijk te maken of het om nieuws gaat of analyses, opinies of besprekingen, de labels zichtbaar in beeld te brengen en bovenaan de pagina te plaatsen.

Bij Doorbraak doen we alvast onze duit in het zakje. Met onze vernieuwde website willen we de opiniestukken (meer dan één mening is niet voor niets onze slagzin) beter in de verf zetten. Vrije tribunes en columns (sprekershoek) krijgen daarom een lay-out met een grijze achtergrond, wat hen duidelijk onderscheidt van de gewone artikels. Standpunten van de redactie krijgen een nog opvallender rode achtergrondkleur.

 

Bron: Poynter.org

 

Sander Carollo

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Sander Carollo?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans