fbpx


Buitenland, Europa

NAVO bang voor Rusland

…en België is een kneusjeVladimir Poetin heeft volgens Anders Fogh Rasmussen ‘gevaarlijke ambities’ die verder reiken dan Oekraïne. De Russische president is er op uit de Westerse staten uit te dagen in het Balticum. Het doel van het Kremlin is het uiteenslaan van de samenhang in de NAVO om zo de Russische dominantie in het oosten van Europa te verzekeren, verklaarde Rasmussen aan The Daily Telegraph van 6 februari 2015.

‘Het is hoogst waarschijnlijk dat hij (Poetin, Doorbraak) in de Baltische Staten ingrijpt om het artikel 5 van de NAVO te testen’.  Dat artikel behandelt de solidariteit en de collectieve veiligheid van de lidstaten. Indien een lid wordt aangevallen, dan worden alle leden aangevallen, wat leidt tot een collectieve mobilisatie. Het artikel is tot nog toe slechts eenmaal ingeroepen en dat gebeurde na 11 september 2001.

‘Poetin weet dat, indien hij over de schreef gaat en een NAVO-lid aanvalt, hij wordt verslagen. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar hij is een specialist in hybride oorlogsvoering.’

Er wordt in NAVO-kringen gevreesd voor een Krimscenario in Estland of Letland, waar er grote groepen Russen wonen. Geen rechtstreekse militaire acties van de Russische staat, maar acties van pro-Russische groeperingen gesteund vanuit het Kremlin. Het dubieuze karakter van dergelijk militair conflict kan ervoor zorgen dat de kleinere NAVO-lidstaten niet bereid zullen zijn wat dan ook te doen. Hetzij om economische redenen hetzij om ideologische redenen, zie de sympathie die de overheden in Hongarije of nu Griekenland koesteren voor Poetin. Door dergelijke situaties te creëren houdt Poetin het Westen voortdurend onder spanning.

De Westerse landen knipten echter de voorbije jaren hevig in hun militaire budgetten wat ertoe leidt dat de Europese staten zichzelf zonder Amerikaanse hulp niet meer kunnen verdedigen. ‘NAVO-landen hebben 20% bespaard in de laatste vijf jaar. Sommige van hen zelfs 40%, dat terwijl Rusland de militaire uitgaven met 80% heeft verhoogd. De agressie in Oekraïne is een ‘wake-up call’, aldus Rasmussen. ‘We hebben tijdens de Libische crisis geleerd dat Europa volkomen afhankelijk is van de Amerikanen voor het in de lucht tanken, voor drones en communicatiespionage. We hebben geen luchttransport. We zijn er echt erg aan toe.’

The Telegraph meldt dat België militair het grootste kneusje is. Ons land lijkt vooral bekend door zijn uitgebreid pensioenstelsel terwijl de militaire capaciteit wegdeemstert. 96% van het militaire budget, aldus het dagblad, wordt gespendeerd aan salarissen, pensioenen en de ‘Bourgondische kantines’.

 

(c) Reporters

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.