JavaScript is required for this website to work.
post

NAVO-lidstaten moeten meer in defensie investeren

Theo Lansloot16/2/2017Leestijd 2 minuten

Nieuw was de band die hij legde tussen het nakomen door Washington van zijn NAVO-verplichtingen en de inspanning die elke lidstaat levert.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Van november 2007 tot september 2009 was James Mattis NAV0-opperbevelhebber voor Transformatie. Hij is dus zeer vertrouwd met het reilen en zeilen van de alliantie. Op woensdag 15 februari nam hij als Defensiesecretaris in de regering van president Trump voor het eerst deel aan een NAVO-vergadering van de ministers van Defensie. De vergadering vond plaats in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

In zijn toespraak bevestigde hij dat de VS in de NAVO blijft geloven en hun verplichtingen in het kader van de alliantie zullen nakomen. Sommige uitlatingen van kandidaat en president Trump hadden daaromtrent enige tijfel doen ontstaan.

Zoals vele Amerikaanse Defensiesecretarissen voor hem riep Mattis de NAVO-bondgenoten op meer in de eigen verdediging te investeren. Nieuw was de band die hij legde tussen het nakomen door Washington van zijn NAVO-verplichtingen en de inspanning die elke lidstaat zelf levert. Hij bevestigde daarmee slechts wat president Trump daaromtrent al herhaaldelijk heeft verklaard.

Mattis liet in het midden hoe dat precies in zijn werk zou gaan. Als de VS een aangevallen bondgenoot niet te hulp zou schieten, betekent dit dat het zijn verdragsverplichtingen gewoon niet nakomt, wat ondenkbaar is. Washington zou echter wel kunnen beslissen minder troepen te stationeren in sommige Europese NAVO-landen of de lat hoger leggen voor het bepalen van wat een militaire aanval precies is.

Geen enkele andere NAVO-lidstaat investeert evenveel in landsverdediging als de VS. In 2016 bedroeg hun defensiebegroting 3.61 % van het BNP of 664 miljard dollar. De NAVO-landen hebben afgesproken 2% van het BNP in defensie te investeren. Alleen Estland, Griekenland, Groot-Brittannië en Polen hielden zich daaraan.

Mattis pleitte er voor een plan op te stellen met precieze tijdsbepaling om het streefdoel van 2% te bereiken. De VS dringen er al decennialang tevergeefs op aan dat de overige NAVO-landen hun defensiebegroting opvoeren. Zo heeft bijvoorbeeld IJsland niet eens een strijdmacht en bedraagt de Duitse defensiebegroting slechts 1,2 % van het BNP. Met zowat 0,9% van het BNP bengelt België achteraan in het peloton. Sedert enige tijd is de regering Michel daarom doende met de aankoop van straaljagers en fregatten.

Verwacht wordt dat President Trump in mei 2017 zelf de NAVO-vergadering van staatshoofden en regeringleiders in Brussel zal bijwonen.

 

Foto: (c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken’, zegt Mark Elchardus in ‘Over grenzen’. Het werk is ons boek van de week.