JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Nec spe, nec metu

Pieter Bauwens13/2/2013Leestijd 3 minuten

Noch door hoop, noch door vrees, zo staat het gebeiteld in de gevel van het Aalsterse schepenhuis, naast het oudste Belfort van Vlaanderen. En het is ook het motto van de huidige bestuursploeg in Aalst van N-VA, CD&V en sp.a, die daarvoor tegen de schenen van het nationaal partijbestuur schopte.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Politiek in Aalst is al een tijdje problematisch. Veel plannen, maar weinig uitvoeren, politieke ruzies, vetes, afscheuringen en blokkeringen … het kon niet op. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zou alles anders worden met burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V), maar de coalitie reed zich vast in eindeloze discussies en wisselmeerderheden bij stemmingen in de gemeenteraad. In Aalst regeerde het onderling wantrouwen.

De verkiezingen van 2012 maakten de N-VA de grootste partij. Als snel kwamen er problemen over mensen en inhoud. Twee schepenen van N-VA waren in een vorig leven mandataris van het Vlaams Belang: Karim Van Overmeire en Mia de Brouwer. Vooral Karim Van Overmeire kwam in het oog van de storm als medeauteur van het zeventigpuntenprogramma van het Vlaams Blok. Uitgerekend hij werd voorgesteld als schepen van (onder meer) Vreemdelingenzaken, Inburgering en Vlaams karakter. Vooral die laatste twee waren olie op het vuur van de hartstochtelijke verdedigers van het cordon sanitaire. De discussie werd op de spits gedreven binnen de SP.A. Die partij kreeg van nationaal voorzitter Bruno Tobback en enkele andere partijboegbeelden te horen dat er van een coalitie geen sprake kon zijn. Na een zware inhoudelijke en emorionele discussie legde SP.A-Aalst dit naast zich neer en stapte toch in de coalitie. Voorzitter Tobback kon niet anders dan gekrenkt zeggen dat hij het allemaal in de gaten zou houden. En Aalsters SP.A-boegbeeld, tegenstander van de toetreding tot de coalitie en oud-schepen Patrick De Smedt verdween naar het kabinet van de Gentse burgemeester. Het drama sneed diep in de SP.A.

Ondertussen is de nieuwe ploeg bezig. En wat hebben we van die ploeg al gezien? Een beleidsverklaring dat ze het allemaal anders gaan doen, met een hoop concrete afspraken, maar ook nog enkele hiaten waarover de ploeg nog geen akkoord schijnt te hebben. En ja, de portretten van het koningshuis zijn uit de gemeenteraadszaal verdwenen, net als de Belgische vlag. Niet direct iets waar socialisten blij mee zijn toch? Ann Van de Steen (sp.a), schepen van Openbare Werken, Stadsvernieuwing, Huisvesting en wonen en Energie in Aalst: ‘De Belgische vlag blijft hangen waar ze moet hangen. We hebben dat besproken op onze fractie, het staat in het bestuursakkoord. De socialisten zijn geen republikeinen noch separatisten, voor ons is het belangrijk dat de vlag hangt waar ze moet hangen. De portretten van het koningshuis hebben er vroeger ook hele periodes niet gehangen, toen is daar nooit zoveel commotie over geweest.’ En de Aalsterse schepen legt een verband: ‘Als ik in Brussel het Vlaams ministerie bezoek, hangt daar ook geen Belgische vlag, wel de Vlaamse en de Europese.’

Die vlaggen en portretten zijn gouden kansen voor carnavalisten. De prioriteit van Van de Steen is het sociaal beleid, daar was het in de discussie, onder meer, over te doen. Zeker nu de sp.a in Aalst het voorzitterschap van het OCMW aan de N-VA, Sarah Smeyers, moest afstaan: ‘Het is makkelijk voor de oppositie om aan de kant te staan schreeuwen dat dit bestuur koud en rechts zou zijn. In die eerste maand dat we samenwerken is er nog geen enkele uitkering geweigerd, er is geen enkel dossier waaruit dat rechts beleid zou blijken. In de ocmw-raad is er een goede samenwerking tussen onze ervaren raadsleden en de onervaren N-VA-raadsleden.’

‘De sfeer in het college is goed. We hebben discussie, natuurlijk, goede inhoudelijke discussies, in wederzijds respect. En ons bestuursakkoord is heel nauwgezet uitgewerkt en daar houden we ons aan.’ Is dat in Aalst de kracht van de verandering? ‘In mijn bevoegdheid “stadsvernieuwing” zal de kracht van verandering moeten blijken. Die dossiers zijn heel belangrijk voor de N-VA én voor mij. Het is nu of nooit.’ En nog iets gehoord van de partijtop die Aalst nauwgezet zou opvolgen? ‘Niets meer van voorzitter Tobback gehoord. Ach, tijd heelt de wonden. Al begrijp ik zijn bezorgdheid, er was geen nood aan paniek. Wij zullen aantonen dat die bezorgdheid, die er nu ook in Aalst nog is, niet nodig is. Er zijn trouwens in Vlaanderen nog gemeenten waar N-VA en sp.a in coalitie zitten. Ook Karim Van Overmeire weet perfect wat kan en wat niet kan. We zullen Aalst positief op de kaart zetten. En ik maak me sterk dat ook de minderbegoede Aalsternaar er beter zal van worden.’

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties