fbpx


Buitenland, Onderwijs
verengelsen

Nederlands onderwijs mag verder verengelsen

Rechter in kort geding beslist


In een kort geding heeft een Nederlandse rechter beslist dat de universiteiten van Twente en van Maastricht hun bacheloropleiding Psychologie ook in het Engels mogen aanbieden. In zijn toelichting wil de rechter geen standpunt innemen over verengelsing of niet, hij kijkt enkel naar de letter van de wet. En naar de toepassing daarvan.

Verengelsen

Na een crowdfundingsactie maakte vereniging ‘Beter Onderwijs Nederland’ (BON) van filosoof Ad Verbrugge de zaak aanhangig voor de rechtbank. Ze wil vooral het recht voorbehouden dat jongeren, in alle Nederlandse onderwijsinstellingen, vakken in het Nederlands kunnen blijven volgen. Blijven, want evident is dat niet meer vandaag. Op dit moment is 23% van de bacheloropleidingen op Nederlandse universiteiten volledig Engelstalig. In het masteronderwijs is dat zelfs 74%.

Volgens BON hebben de Nederlandse studenten last van de verengelsing in het onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs zou erdoor achteruitgaan. En Nederlandse studenten zouden meer concurrentie krijgen van buitenlandse studenten bij de toelating tot een opleiding of een universiteit. Bovendien zetten die Engelstalige opleidingen de kwaliteit van het onderwijs onder druk. Nederlandse docenten en studenten zouden zich lang niet zo goed kunnen uiten in het Engels als in het Nederlands.

Open deur

Helaas voor de inspanningen van BON en haar vele vrijwilligers en donateurs, is de poort nu wagenwijd geopend voor verdere verengelsing van het hoger onderwijs in Nederland. Volgens de ‘voorzieningenrechter’ handelen de twee universiteiten niet in strijd met de wet. De NOS berichtte hier eerder vandaag het volgende over. ‘De motivering van Beter Onderwijs Nederland was volgens de rechter niet goed genoeg. De vereniging benadrukte in de procedure voornamelijk het algemene belang van onderwijs in het Nederlands en ging volgens de rechtbank niet genoeg in op de specifieke situatie van de opleidingen Psychologie op de beide universiteiten.’

Nu geldt de uitspraak van de rechter alleen voor  de opleiding Psychologie aan de Universiteit Maastricht en de Universiteit Twente. ‘Het is niet aan de voorzieningenrechter om in het debat een standpunt in te nemen over het belang van Nederlandstalig onderwijs voor de kwaliteit van het hoger onderwijs.’ Het is, nog volgens de rechter, aan de onderwijsinstellingen  zelf om hierover een beslissing te nemen en aan de toezichthouder en de minister om erop toe te zien dat de instellingen zich aan de wet houden.

Democratisch onderwijs

Volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs hoeven studenten zich geen zorgen te maken over de opmars van Engelstalige vakken en colleges. Ze benadrukte vorige maand in een debat over internationalisering in het hoger onderwijs dat het Nederlandstalige aanbod blijft. ‘Er is altijd plek in het hoger onderwijs voor iedere Nederlandse student.’ Maar dat geldt niet voor elke onderwijsinstelling. Waarmee ook de democratisering van het hoger onderwijs in Nederland wordt uitgehold. Als je naar de andere kant van het land je richting moet volgen, omdat je die per se in het Nederlands wil volgen, dan gaat dat uiteraard gepaard met een extra financieel en sociaal prijskaartje.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.