Buitenland, Onderwijs
verengelsen

Nederlands onderwijs mag verder verengelsen

Rechter in kort geding beslist

In een kort geding heeft een Nederlandse rechter beslist dat de universiteiten van Twente en van Maastricht hun bacheloropleiding Psychologie ook in het Engels mogen aanbieden. In zijn toelichting wil de rechter geen standpunt innemen over verengelsing of niet, hij kijkt enkel naar de letter van de wet. En naar de toepassing daarvan.

Verengelsen

Na een crowdfundingsactie maakte vereniging ‘Beter Onderwijs Nederland’ (BON) van filosoof Ad Verbrugge de zaak aanhangig voor de rechtbank. Ze wil vooral het recht voorbehouden dat jongeren, in alle Nederlandse onderwijsinstellingen, vakken in het Nederlands kunnen blijven volgen. Blijven, want evident is dat niet meer vandaag. Op dit moment is 23% van de bacheloropleidingen op Nederlandse universiteiten volledig Engelstalig. In het masteronderwijs is dat zelfs 74%.

Volgens BON hebben de Nederlandse studenten last van de verengelsing in het onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs zou erdoor achteruitgaan. En Nederlandse studenten zouden meer concurrentie krijgen van buitenlandse studenten bij de toelating tot een opleiding of een universiteit. Bovendien zetten die Engelstalige opleidingen de kwaliteit van het onderwijs onder druk. Nederlandse docenten en studenten zouden zich lang niet zo goed kunnen uiten in het Engels als in het Nederlands.

Open deur

Helaas voor de inspanningen van BON en haar vele vrijwilligers en donateurs, is de poort nu wagenwijd geopend voor verdere verengelsing van het hoger onderwijs in Nederland. Volgens de ‘voorzieningenrechter’ handelen de twee universiteiten niet in strijd met de wet. De NOS berichtte hier eerder vandaag het volgende over. ‘De motivering van Beter Onderwijs Nederland was volgens de rechter niet goed genoeg. De vereniging benadrukte in de procedure voornamelijk het algemene belang van onderwijs in het Nederlands en ging volgens de rechtbank niet genoeg in op de specifieke situatie van de opleidingen Psychologie op de beide universiteiten.’

Nu geldt de uitspraak van de rechter alleen voor  de opleiding Psychologie aan de Universiteit Maastricht en de Universiteit Twente. ‘Het is niet aan de voorzieningenrechter om in het debat een standpunt in te nemen over het belang van Nederlandstalig onderwijs voor de kwaliteit van het hoger onderwijs.’ Het is, nog volgens de rechter, aan de onderwijsinstellingen  zelf om hierover een beslissing te nemen en aan de toezichthouder en de minister om erop toe te zien dat de instellingen zich aan de wet houden.

Democratisch onderwijs

Volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs hoeven studenten zich geen zorgen te maken over de opmars van Engelstalige vakken en colleges. Ze benadrukte vorige maand in een debat over internationalisering in het hoger onderwijs dat het Nederlandstalige aanbod blijft. ‘Er is altijd plek in het hoger onderwijs voor iedere Nederlandse student.’ Maar dat geldt niet voor elke onderwijsinstelling. Waarmee ook de democratisering van het hoger onderwijs in Nederland wordt uitgehold. Als je naar de andere kant van het land je richting moet volgen, omdat je die per se in het Nederlands wil volgen, dan gaat dat uiteraard gepaard met een extra financieel en sociaal prijskaartje.

Karl Drabbe

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Karl Drabbe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans