fbpx


Geen categorie

Nederlandse Kamerleden willen ondernemingen wapenen tegen vijandige overnames
Op woensdag 15 maart 2017 vonden in Nederland de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. De nieuwe Kamer ziet er heel anders uit dan de vorige. Bijna de helft van de vroegere leden raakte niet herverkozen.

Op 23 maart ging de nieuwe Tweede Kamer aan de slag. Een meerderheid van Kamerleden wil meer bescherming tegen vijandige overnames van Nederlandse bedrijven door buitenlandse ondernemingen. Dit blijkt uit een recente rondvraag van Nieuwsuur de dagelijkse onafhankelijke, onpartijdige en ongebonden actualiteitenrubriek van de publieke omroepen NTR en NOS.

De volksvertegenwoordigers denken daarbij naar verluidt aan een wettelijk verankerde bedenktijd bij ongewenste overnames. Jan Paternotte van de centrumpartij D66 verklaarde zich daar voorstander van.

Momenteel onderhandelen vier partijen over het vormen van een coalitieregering. Twee daarvan: de linksliberale D66 en het christendemocratische CDA staan achter de plannen voor extra bescherming tegen vijandige overnames. Hetzelfde geldt voor de eurosceptische Partij voor de Vrijheid (PVV), de sociaaldemocratische Partij van de Arbeid (PvdA) die bij de jongste verkiezingen een zware nederlaag leed en de eveneens eurosceptische Socialistische Partij (SP).

In afwachting dat er een coalitieregering komt blijft het demissionair kabinet de zaken waarnemen. Henk Kamp, de waarnemende economieminister, verklaarde dat volgens hem Nederlandse multinationale ondernemingen ook vanuit Nederland moeten worden geleid. Hij gaf te kennen dat de interimregering aan het bekijken is hoe dit wettelijk kan gebeuren. Momenteel blijkt dat een wettelijk verankerde bedenktijd zowat het enig haalbare is. Volgens hem stuiten verdergaande maatregelen, zoals een stem voor de werknemers bij een potentiële overname, op juridische problemen.

Unilever, PostNL en AkzoNobel hadden in Nederlan al met ongewenste overnamepogingen te maken. Nederlandse firma’s kunnen zich daartegen al wel verdedigen maar volgens experts echter niet genoeg.

De grootste Nederlandse ondernemersorganisatie VNO-NCW heeft ook al opgeroepen tot meer bescherming tegen vijandige overnames. VNO-NCW is ontstaan uit de fusie tussen het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW).

Ook volgens oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend (PvdA) zijn de zelfbeschermingsconstructies die sommige Nederlandse bedrijven al hebben, niet voldoende. Hij meent dat in het huidig commercieel wereldgebeuren overheidsmaatregelen onontbeerlijk zijn.

Leden van de Tweede Kamer zullen binnenkort het thema van extra bescherming aansnijden met waarnemend minister Kamp alsmede met topmensen van een aantal bedrijven en met investeerders.

Zowel parlement als regering lijken nu dus oren te hebben naar extra maatregelen tegen vijandige overnames. Dat die er komen is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd. Het zal er mede van afhangen hoe lang het duurt om een coalitieregering op de been te brengen.

Andere landen, ook België, hebben het Nederland op de een of ander manier al voorgedaan. 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.