JavaScript is required for this website to work.
Europa

Neemt Vlaanderen laatste boot naar Noord- of Zuid-Europa

opiniebijdrage

Kees Pieters16/4/2013Leestijd 3 minuten

De euro zal uiteenvallen. Dat kan niemand tegenhouden, stelt de Nederlandse ingenieur Kees Pieters. Als dat gebeurt en Vlaanderen is al echt Vlaanderen dan komt het bij Noord-Europa. Maar als dat gebeurt en Vlaanderen is nog België, dan komt het bij Zuid-Europa. Vlaanderen heeft dus haast.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De productiviteit in Noord-Europa groeit sneller dan die in Zuid-Europa. Vroeger, vóór de euro, was dat geen probleem. Door aanpassingen in de wisselkoers werd het economische evenwicht hersteld. Met de invoering van de euro hebben we echter de smeerolie uit het Europese economische systeem laten lopen. Daardoor gaat Zuid-Europa failliet en moet Noord-Europa proberen de economie aldaar met transfers op de been te houden. Maar de kwaal wordt daarmee niet opgelost. Integendeel, de kwaal wordt steeds erger. Dit gaat door tot de eurozone letterlijk barst in een Noord-Europees en een Zuid-Europees deel. Deze Europese barst loopt niet ten noorden van België, ook niet ten zuiden van België, maar dwars door België heen. Bovendien is het niet de vraag óf de euro valt, maar wanneer de euro valt.

Als Vlaanderen op dat moment onafhankelijk is, is er geen twijfel over de plaats van Vlaanderen in de toekomst: Vlaanderen is een onderdeel van Noord-Europa. Maar wat gebeurt er als op dat moment Vlaanderen nog steeds onderdeel is van België?

In België gebeurt altijd wat de Franstaligen willen, want ze vinden altijd een, weliswaar slinkende, groep belgicistische Vlamingen die liever de belangen van de Franstaligen behartigen dan die van hun eigen kiezers. Lang geleden werd het al gezegd: België zal Latijns zijn, of het zal niet zijn. Dat is helaas waar tot op de dag van vandaag.

Als op het moment dat de euro valt België nog bestaat, zal het land Latijns reageren, m.a.w. volgens de lijnen van de wensen van de Franstaligen. België zal zich dus gedragen als een Zuid-Europees land en zal gaan behoren tot Zuid-Europa. Vlaanderen wordt dus meegezogen naar Zuid-Europa en alle economische tegenspoed die daarmee samenhangt. De afstand tussen de Noord-Europese buren, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië enerzijds en Vlaanderen anderzijds zal groter worden. De transfers zullen niet meer alleen van Vlaanderen naar Wallonië gaan, maar ook van Vlaanderen naar Frankrijk, Italië en Spanje. Vlaanderen zal verarmen en de aansluiting met Noord-Europa definitief missen.

Is het te laat?

Het is nog niet te laat, maar wel bijna. Het is vijf minuten voor twaalf. De politici van de gevestigde politieke partijen in Europa zullen zo lang mogelijk proberen om de euro in de lucht te houden. Maar de tegenkrachten dienen zich aan. In Griekenland winnen de protestpartijen ter linker- en rechterzijde. In Italië is Berlusconi terug en is daar Beppe Grillo uit het niets met zijn anti-establishment partij. In september 2013 dingt Alternative für Deutschland mee met de Duitse verkiezingen met een programma dat een einde wil maken aan de euro. De partij wordt gesteund door vooraanstaande professoren, economen en beleidsmakers. In Nederland heeft het Burgerforum EU binnen enkele weken meer dan 50 000 stemmen opgehaald om een rem te zetten op bevoegdheidsoverdrachten naar de Europese Unie. Bolkestein, oud-leider van de liberalen, heeft opgeroepen de euro te verlaten. In Groot-Brittannië heeft David Cameron een referendum aangekondigd over al of niet uittreden van het land uit de Europese Unie. Cyprus is gevallen, Slovenië zit in diepe problemen, Griekenland is failliet, Italië, Spanje en Portugal zitten in diepe problemen, Frankrijk staat er slecht voor. De politieke elites hebben in Europa de aansluiting met hun bevolkingen verloren. Er woedt een veenbrand, die misschien nog enkele jaren onder de grond blijft voortwoekeren, maar ieder moment kan uitslaan. Als dat gebeurt is het over met de euro, is er een grote crisis in Europa als geheel, en is het voor Vlaanderen cruciaal waar het dan staat. België verdampt niet, het condenseert. De volgende verkiezingen zullen de laatste zijn voor de grote klap. Dan moet het ook gebeuren. Het is de laatste kans voor Vlaanderen om de Noord-Europese boot te nemen. SP.a, Open Vld, CD&V en Groen hebben hun plaatsen al ingenomen op de Zuid-Europese Titanic. De echte Vlaamse partijen hebben geen tijd meer te verliezen. Het is nu of nooit.

 

 

De Nederlandse ingenieur Kees Pieters (1955) schreef onlangs het boek Het Westen vijf maal failliet (www.hetwesten5xfailliet.nl). Vanuit Nederland volgt hij de politiek in België op de voet.

Categorieën

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties