fbpx


Buitenland, Cultuur

Nekka-nacht 2014, geen kattenpis!

De laatste keerNekka heeft in haar tweede leven, sinds de jaren 1990 een soort manier van werken: een centrale gast nodigt anderen uit, die zingen eigen werk en een nummer van de centrale gast. De centrale gast sluit daarop de avond af met een iets langer optreden. Daardoor komt ‘een plejade’ van Nederlandstalige artiesten op zo’n Nekka-Nacht voorbij. Altijd fijn, je ziet oude bekenden of komt voor een artiest of groep die je echt wil zien en leert zo andere groepen kennen. Editie 2014 was anders. De enige naam die groot op de affiche stond was: De Nieuwe snaar, zonder veel gasten. Ja ‘met extra muzikale optredens, met dans, gegoochel met illusie, circus en acrobatie, spectaculaire verschijningen en veel humor.’ Met die aankondiging moest je het doen, veel weet je daar ook niet mee.

Maar de avond opende al met een gast: Urbanus mocht het Antwerpse sportpaleis opwarmen. En deed dat in zijn gekende stijl. Daarna kwam De Nieuwe Snaar, maar ook de ‘extra muzikale optredens, met dans, gegoochel met illusie, circus en acrobatie, spectaculaire verschijningen en veel humor.’ Werkelijk, op verschillende momenten wist je niet waar eerst te kijken, muziek op het podium, danseressen op een ander podium, acrobaten aan een hoepel of een lint in de lucht, fietsers op het middenplein,… Het was spektakel. Met, en dat maakt het zo bijzonder, daarnaast het hoge niveau van de muziek van De Nieuwe Snaar. Ze slagen erin om verschillende genres in een nummer te verwerken, vinden zichzelf opnieuw uit met een barokversie van hun ‘postbode lied’ (gezongen door acteur Stefaan Degand en twee dochters van Kris De Smet). Nekka 2014 was een muzikaal feest. Het is prachtig om te zien dat dit in het Nederlands of ook vaak zonder woorden kan.

Erepenning

De allerlaatste ‘ereronde’ van De Nieuwe Snaar bleef ook niet zonder gevolgen. Plots kwam daar de Vlaamse Minister-President, Kris Peeters, met De Vlaamse erepenning voor de vier leden van de Nieuwe Snaar. Het was niet de enige vreemde verschijning. Als gastpresentator hadden de heren zowaar… Jan Becaus gestrikt. Die geheel zichzelf en niet gespeend van enige zelfspot zijn ding kwam doen, inclusief de opmerkelijke Oxford-English uitgesproken Engelse woorden, en een ‘kattenpis’ uitspraak. Een ingehouden vorm van humor, die de zaal wel wist te waarderen. Even plots en onverwacht bleek ook Gili in de zaal, en ook die mocht het publiek verblijden met enkele kunstjes. Daarnaast was er ook een gastoptreden van Kris Wauters en Hans Mortelmans en band (een ontdekking voor ons, mooi optreden, twee nummers maar en indruk gemaakt) en Thijs Maas en groep, de Nederlandse winnaar van de Nekka-wedstrijd voor jong Nederlandstalig talent. En het geheel, wel dat paste allemaal wonderwel in elkaar. Je kreeg voor een laatste keer een inkijk in het universum van De Nieuwe Snaar. Zo overweldigend dat je na afloop enkel spijt kan hebben dat ze stoppen.

Het laatste concert van De Nieuwe Snaar eindigde met een (letterlijke) ereronde door het Sportpaleis waarbij ze hun bekende hit ‘fotografie’ a capella zongen, enkel begeleid door een bas. Het was een tochtje door een erehaag van artiesten en publiek. Een warm afscheid.

Laatste keer?

Maar even opmerkelijk aan het einde van de Nekka 2014… is dat er geen aankondiging kwam naar een volgende editie. Vorige jaren werd daar de centrale gast voor de volgende editie voorgesteld. Dit jaar? Niets. Daarbij aansluitend was er in de aanloop naar deze editie de mededeling dat Dranouter dit jaar uitpakt met een nieuw podium voor Nederlandstalige artiesten. Het festival werkt daarvoor samen met de vzw Nekka, inderdaad, die de jaarlijkse Nekka-Nacht in het Sportpaleis organiseert. En, daar kwam wel onmiddellijk de aankondiging: in augustus 2014, zullen Stef Bos en Hannelore Bedert op het podium staan, omringd door jong talent. Zoals Berlaen, Stoomboot (de winnaar van de Nekka-wedstrijd in 2012), de Nederlander Lucky Fonz III. Ook finalisten van de Nekka-wedstrijd 2014, Johannes Wannyn, Reinout met Nevenwerking en Kiki Schippers krijgen een plaats op het podium.

Daarmee lijkt de VZW Nekka het over een andere boeg te gooien. Wordt het exit Nekka-nacht en welkom Nekka-podium op Dranouter? Voor een vzw is dat financieel misschien haalbaarder. Een opsteker voor de Nederlandstalige artiesten in de festivalzomer, maar een einde van de Nekka-nacht als feest van de (zogenaamd betere) Nederlandstalige muziek, zou toch een verschraling zijn. Of is taal dan toch niet belangrijk voor de Vlaamse cultuur?

Foto © VZW Nekka

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.