fbpx


Brussel

‘Neo 2’ afgeserveerd. Wat doet ‘evenementenbedrijf PS’ nu?

Heeft al 11 miljoen euro gekostAl meer dan een decennium wil het Brusselse stadsbestuur het Heizelplateau omvormen tot een nieuwe stadswijk. Het project heet ‘Neo’ en is opgesplitst in twee delen: Neo 1 en Neo 2. Het eerste project behelst de bouw van een winkelcentrum en 600 woningen. Neo 2 gaat dan weer over de bouw van een congrescentrum en een luxehotel.

Midden juli kondigde de Stad Brussel officieel aan dat Neo 2 er niet komt. De bouw van het congrescentrum zou niet meer nodig zijn omdat de wereld na Covid ‘te veel is veranderd’. Voor grote congreszalen zou er geen markt meer zijn. Bovendien ziet het stadsbestuur nu in dat een nieuw congrescentrum naast de bestaande Heizelpaleizen – waar al beurzen plaatsvinden – economisch al geen steek hield nog voor de Covid-crisis. In de zomer van 2020 ging al het gerucht dat Neo 2 zou afgeserveerd zijn. En nu heeft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) de aanhoudende crisis aangegrepen om het plan definitief te schrappen.

Schadvergoeding

Dat leidde in het Brussels parlement tot vragen van de oppositie. Tijdens de laatste plenaire zitting voor de zomer, wilde MR-parlementslid David Weytsman van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten wat het plan nu is. Volgens Weytsman heeft het project tot de zomer van 2020 al 8 miljoen euro gekost. Hij zegt dat daar nu nog een schadevergoeding bijkomt die oploopt tot 3 miljoen euro.

Volgens Vervoort – hij was niet in het parlement aanwezig, maar liet zijn antwoord voorlezen door minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) – gaat het niet om een schadevergoeding. ‘Die 3 miljoen euro vertegenwoordigt afstand van elke claim, recht, rechtsmiddel of andere algemene niet-gespecifieerde claim tegen elke actie van onderaannemers, leveranciers, dienstverleners en derden waarop het bouwconsortium (Cofinimmo, red.)een ​​beroep zou hebben gedaan in het kader van de gunning en/of onderhandeling na de gunning van deze opdracht,’ klonk het. Maron liet daarna verstaan dat het bouwconsortium via de rechtbank in bepaalde mate nog wel schadevergoedingen kan eisen.

PS entertainment

Marons antwoord liet dus uitschijnen dat niets definitief is. Sterker nog: er blijft zelfs ruimte voor een nieuw project. De bedragen waarvan sprake zouden ook kunnen dienen voor dat nieuwe project. ‘Er loopt momenteel een nieuw marktonderzoek in opdracht van Brussels Expo (de eigenaar van de Heizelpaleizen, red.) en de Stad Brussel. Daarover kunnen we momenteel nog niet communiceren,’ aldus Maron. ‘Het Brussels gewest is alleszins geen opdrachtgever in dit verhaal.’

Wat er aan de hand is: de ontwikkeling van de Heizel tot een woonwijk met nieuwe winkels en horeca (Neo 1) is voor de Brusselse PS winstgevend genoeg. Het congrescentrum (Neo 2) lijkt niet meer winstgevend. De vzw Brussels Expo – in handen van enkele PS-getrouwen zoals de gebroeders Denis en Gilles Delforge en Henri Dineur – geniet samen met het stadsbestuur een grote mate van onafhankelijkheid. Het is al jaren het plan van de PS om de Brusselse entertainment- en toerismesector naar zich toe te trekken en als privébedrijf in indirecte overheidshanden te ontwikkelen.

Privébedrijf Brussels Expo

Dat ‘privébedrijf’ wordt in steeds grotere mate bestuurd door de in regel publieke vzw Brussels Expo. Die vzw heeft de voorbije jaren verschillende kleinere Brusselse stads-vzw’s opgeslokt om macht te consolideren. In dat kader past ook de gesjeesde overname van het Koninklijk Circus door Brussels Expo, door de Raad van State onlangs nog vernietigd. Volgens de Raad van State kan een stads-vzw niet deelnemen aan aanbestedingsprocedures als het stadsbestuur zelf de aanbesteding schrijft.

Op de evenementenspeeltuin van de Stad Brussel heeft het Brussels gewest weinig tot geen greep. In dat licht is het luxehotel dat deel uitmaakte van Neo 2 misschien  niet meteen afgeserveerd.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Christophe Degreef