Europa, Media
nepnieuws

Geef de EU uw mening over nepnieuws

De EU-Commissie is bijzonder bezorgd over de impact van het nepnieuws: ‘wegens de mogelijke gevolgen voor de reputatie van overheidsinstellingen, het resultaat van democratisch overleg of de meningsvorming van de bevolking over belangrijk algemeen beleid, zoals gezondheid, milieu, immigratie, veiligheid, economie of financiën.’

Nepnieuws

Nepnieuws mag dan al niet helemaal nieuw zijn, het is verontrustender dan vroeger volgens de EU-Commissie omdat het ‘veel vaker voorkomt en meer invloed heeft dan ooit omdat nu iedereen makkelijk nieuws kan posten en delen op sociale media, waardoor nieuwsberichten heel snel online verspreid kunnen worden en moeiteloos de hele wereld kunnen bereiken.’ U leest het, het zijn die malle burgers die verantwoordelijk zijn!

Tijd om in te grijpen, dachten ze bij de EU-Commissie en hoe doen ze dat beter door… een onderzoek! In dat onderzoek past een EUSurvey, een enquête, zeg maar. Dat moet uitlopen in een ‘passend beleid’ over nepnieuws en online-desinformatie waarvan de inhoud niet noodzakelijk illegaal is en dus ontsnapt aan de bestaande wetgeving en zelfregulering. Je kan het afgrijzen voor zo’n wettelijk niet gedekt deel van het leven van EU-burgers zo meelezen. Stel je voor.

Maar het probleem is natuurlijk dat die vermaledijde fundamentele rechten en vrijheden van die EU-burgers in de weg zitten van een mogelijk nepnieuws-beleid. Hoe kan de EU-Commissie regels opstellen over nepnieuws zonder de vrijheid van meningsuiting, het pluralisme van de media en het recht van burgers op gediversifieerde en betrouwbare informatie, over boord te gooien?

EU-regels over nepnieuws?

Het zal u niet verbazen dat we bij Doorbraak bezorgd zijn over de weg waartoe zo’n EU-regels kunnen leiden. En dus durven wij u, lezer, aanraden om de EU-Commissie met raad bij te staan. En de raadpleging die de EU-Commissie daarover lanceert in te vullen.

Het heeft geen zin achteraf te klagen als we niet eerst proberen om onze inzichten en angsten tot bij de hoge EU-heren te brengen. Of ze die zullen gebruiken is nog iets anders. Er zijn om te beginnen twee vragenlijsten, een voor ‘particulieren’ en een voor ‘journalisten en rechtspersonen’. Verder geeft de Commissie enkel aan dat de bijdrage zal worden ‘gebruikt in de beleidsdiscussies op EU-niveau over de verspreiding van online-desinformatie.’ Een soort advies dus, waarop ze dan verder hun zin doen. Tenzij er EU-politici zijn die dat voor ons mee in de gaten willen houden.

We houden het met u graag verder in de gaten. Bedankt voor uw bijdrage, ook namens uw fundamentele vrijheden.

Praktisch

Om de vragenlijst in te vullen surft u naar https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-fake-news-and-online-disinformation_nl als u een particulier bent.

Naar https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Public-consultation-for-legal-persons-on-Fake-news-and-online-disinformation als u journalist bent.

De vragenlijsten zijn er in elke officiële taal van de EU. Dus u kan ze gerust rondsturen in uw Europees netwerk.

Pieter Bauwens

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Pieter Bauwens?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbaak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier

Voeg een reactie toe

https-doorbraak-be

Lees ook

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans