JavaScript is required for this website to work.
post

#NeverTrump

Karl Drabbe28/2/2016Leestijd 2 minuten

Conservatieven uit basis en top én buiten de Republikeinse partij beginnen zich te roeren. Trump president? Nooit!

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘Trending’ heet de ‘hashtag’ ‘#NeverTrump’ in de States. Trending, dat wil zeggen veel gedeeld (verspreid) en veel gelezen. Vanuit de basis van de Republikeinse partij, vanuit het establishment en ook conservatieve bewegingen buiten de partij om, roerden zich de jongste dagen nu het er begint naar uit te zien dat Donald Trump straks de Republikeinse kandidaat zou zijn voor de presidentsverkiezingen.

David Neyskens riep afgelopen week in deze kolommen op om er maar aan te wennen. Establishmentkandidaat Marco Rubio zal het niet halen, en de diepgelovige conservatief Ted Cruz ook niet. Donald Trump wordt de kandidaat van de Grand Old Party, zoals de Republikeinse partij officieel heet. Meer zelfs, Neyskens voorspelt dat hij het kan halen van Hillary Clinton.

Dat die ‘moron’ van een Trump – een uilskuiken, meteen nog een van de aardigste scheldwoorden op Twitter – straks de kandidaat van ‘rechts’ zou zijn, schiet vele conservatieven in het verkeerde keelgat. Zijn uitspraken over Mexicanen, journalisten en zelfs zijn eigen dochter (een mooie blondine, met wie hij best verkering zou willen, mocht het zijn dochter niet zijn), zijn er veel deftige burgers stilaan te veel aan. Ook het feit dat hij in het verleden de Democratische partij steunde en in zijn ‘liberale’ New York veelal ‘liberal’ (lees: progressieve) initiatieven en politici steunde, wordt hem niet in dank afgenomen door de conservatieve middenklasse. Ook zijn harde anti-immigratietaal pakt er geen verf. Met conservatieven deelt hij hoogstens een fiscaal conservatisme (weinig overheid en weinig belastingen). Met paleoconservatieven een anti-interventionistisch beleid. En met niemand zijn negationistische uitspraken over de Ku Klux Klan en zijn leider David Duke. Afgelopen weekend deed hij of hij nog nooit van beiden gehoord had, maar gisteren kwam hij daar al op terug.

Eerder gaven 60 tot 65% van de leden van de GOP al aan niet voor Trump te stemmen als het zo ver komt. Ze blijven liever thuis dan met dichtgeknepen neus voor de kandidaat van hun partij te stemmen. Bij die basis is er immers weinig vertrouwen voor de grofgebekte miljardair. Na nog maar eens een debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten (27 februari), schoten massa’s Republikeinen wakker en met vuur op Twitter. #NeverTrump werd trending in slechts enkele uren.

Ondertussen roeren ook de eerste figuren uit het Amerikaanse veiligheidsapparaat zich, nochtans vanouds een Republikeins stemmenreservoir. Voormalig CIA-diensthoofd Michael Hayden waarschuwt dat de kans bestaat dat het leger niet blindelings zal luisteren naar Trump, mocht ie president worden. Als Trump als opperbevelhebber zou bevelen familieleden van terroristen te martelen, dan zou ’the military’ kunnen weigeren. Want zoiets is een onwettelijk bevel. Nochtans heeft Trump eerder in zijn campagne zulke oproepen gedaan.

Establishmentfiguren, bekende republikeinse Amerikanen en basisbewegers vonden elkaar onder de hashtag #undertrump. Militairen roeren zich. Ze vinden elkaar echter niet onder eenzelfde vlag, en scharen zich evenmin achter eenzelfde kandidaat. Hun verdeeldheid maakt dat Trump het straks toch zal halen als kandidaat voor de GOP. Maar als zij thuisblijven, en Hillary slaagt erin de minderheden achter haar te krijgen, hebben de stamboekrepublikeinen zich pas écht getrumpeerd.

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties