fbpx


Buitenland
referendum

Nicola Sturgeon duwt referendum voor zich uit

SNP hield jaarlijkse partijconferentieDe voorbije dagen kwamen de Schotse nationalisten van de Scottish National Party (SNP) digitaal samen voor hun jaarlijkse partijconferentie. De toespraak van de partijleider en Schotse First Minister Nicola Sturgeon vormde het orgelpunt van de bijeenkomst. Van referendum naar referendum… Sinds het najaar van 2014 – toen het referendum over de Schotse onafhankelijkheid plaatsvond – wordt er gewag gemaakt van een tweede volksraadpleging. Vooral de Britse verkiezingen in mei 2015 bleken daarvoor het startschot. Ondanks de nederlaag in het referendum…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De voorbije dagen kwamen de Schotse nationalisten van de Scottish National Party (SNP) digitaal samen voor hun jaarlijkse partijconferentie. De toespraak van de partijleider en Schotse First Minister Nicola Sturgeon vormde het orgelpunt van de bijeenkomst.

Van referendum naar referendum…

Sinds het najaar van 2014 – toen het referendum over de Schotse onafhankelijkheid plaatsvond – wordt er gewag gemaakt van een tweede volksraadpleging. Vooral de Britse verkiezingen in mei 2015 bleken daarvoor het startschot. Ondanks de nederlaag in het referendum van ’14 won de SNP fel in de verkiezingen een jaar later en het succes van die stembusgang bracht het referendum terug op de voorgrond. Het brexitreferendum van 2016 was voor de Schotse nationalisten de finale duw in de rug om terug voluit voor een nieuwe gooi naar de onafhankelijkheid te wagen.

En toch. Nicola Sturgeon stelt keer op keer de concrete stappen naar een nieuwe volksraadpleging uit. Ze houdt immers een scherp oog op de peilingen en die tonen in al die tijd een te wisselvallig patroon. De bevolking lijkt nog sterk te twijfelen en het voortdurend kantje boordje voor of tegen een onafhankelijk Schotland. Een tweede keer op een zucht van de meerderheid stranden zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen voor het onafhankelijkheidsstreven, of toch op zijn minst een langdurige muilkorf. Dat is toch de vrees van de top van de SNP.

Ongeduldige nationalisten en softer Londen

In haar toespraak voor de bijeengekomen leden zei ze dat de democratie gerespecteerd dient te worden. Daarmee wees ze naar het gezamenlijke resultaat van de SNP en de Schotse groenen die nu de meerderheid uitmaken. Beide partijen zijn voor een afscheuring van Schotland. Maar ze stelde ook opnieuw een uitstel van het referendum – ‘dat er sowieso komt’ – in het vooruitzicht. De Schotse regeringsleider wil eerst dat de coronacrisis voorbij is. Nochtans keurden de partijleden een motie goed dat de nodige voorbereiding zo snel als mogelijk moet worden opgestart.

De Britse regering klinkt de laatste tijd alvast milder wanneer het over een nieuw referendum gaat. Tot voor mei klonk het keer op keer dat er geen enkele argument bestond om een nieuw referendum toe te staan. Maar vorige maand nog verklaarde de bevoegde minister voor Schotland dat het toch wel mogelijk is. Ook de Schotse Michael Gove, een prominent lid van het kabinet Boris Johnson, sprak zich in die zin uit. ‘In die geest van samenwerking hoop ik dat de Schotse en Britse overheden tot een akkoord kunnen komen, zoals in 2014’, speechte Nicola Sturgeon. De First Minister hoopt op een samenwerking en geen confrontatie met Londen.

Zelf kreeg ze vooral kritiek van haar vroegere mentor en nu hevigste tegenstander Alex Salmond. Zijn partij, Alba, kwam op hetzelfde moment samen. Hij schimpte: ‘Als je voortdurend mensen de heuvel op laat marcheren en ze dan terugtrekt zullen ze op het einde allemaal Rule Britannia zingen.’ Salmond begrijpt niet dat de SNP een virtuele conferentie kan organiseren, maar het dan weer niet zitten om een virtueel referendum te regelen.

Nicola Sturgeon zelf hoopt tegen eind 2023 de raadpleging aan de bevolking voor te kunnen leggen.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.