fbpx


Buitenland, Europa

Niet parlement maar Centrale Bank deed Berlusconi vallen
Op 12 november 2011 diende de Italiaanse premier Silvio Berlusconi het ontslag aan van zijn regering bij president Giorgio Napolitano. Il cavaliere had in het parlement stemmingen over de begroting verloren.

De Britse krant The Telegraph meldt nu dat de flamboyante Berlusconi in oktober/november 2011 overwoog om Italië uit de eurozone te halen. Daarom dwong de top van de Europese Unie hem tot opstappen. Dat nieuws haalt topcommentator Ambrose Evans-Pritchard uit een nieuw boek van ex-ECB insider Lorenzo Bini-Smaghi Morire di Austerita (Doodgaan door austeriteit). Een aanrader volgens Evans-Pritchard, voor wie Italiaans kan lezen.

Volgens Bini-Smaghi, die van 2005 tot 2011 in de zeskoppige directie van de ECB (Europese Centrale Bank) zat, dreigde Berlusconi in enkele privégesprekken met regeringsleden van andere Eurolidstaten met een uitstap uit de euro. De Telegraph denkt dat het gaat over de Duitse bondkanselier Angela Merkel en de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy.

Het nieuwe boek bevestigt het vermoeden dat de plotse exit van Berlusconi er kwam onder druk van de ECB, Merkel en andere Europese toppers. Berlusconi werd vervolgens snel opgevolgd door Mario Monti, professor economie en voormalig adviseur van de investeringsbank Goldman Sachs, waar ook de voorzitter van de ECB Mario Draghi een topfunctie bekleedde.

De technocraat Monti haalde in de verkiezingen in februari van dit jaar een schamele tien percent van de stemmen en werd vervolgens onverwacht opgevolgd door de onbekende eurofederalist Enrico Letta.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Sander Roelandt

Sander Roelandt (1989) is medewerker in het Europees Parlement en volgt er verschillende economische commissies.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.