JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Niet witter dan wit maar noem grijs grijs

Standpunt

Peter De Roover18/5/2013Leestijd 2 minuten

Niet zozeer de inhoud van de Sinksenfoordeal zorgt voor problemen, wel de onhandige communicatie. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Toen Bart De Wever bekendmaakte kandidaat-burgemeester te zijn voor Antwerpen, klonk het in de meeste commentaren dat die keuze voor de hand lag. Hier en daar klonken toch waarschuwingen, onder meer van de kant van ondergetekende. De kansen zijn duidelijk, de risico’s echter evenzeer zoals intussen ook wel is gebleken.

Door in Antwerpen het bestuur in handen te nemen, biedt De Wever alle tegenstanders de kans om anderhalf jaar lang te schieten op alles wat wel én op alles wat niet beweegt in Antwerpen, waardoor het hoofddoel ‘2014’ in het gedrang zou kunnen komen. De ballenkramen dreigen op de Sinksenfoor – daar is ze al – weinig in trek te zijn, want er is al de burgemeester waar naar hartenlust en gratis op kan gemikt worden.

Sommige media buiten elke zaak uit om Barbertje te doen hangen maar het klassieke en defensieve ‘ze zijn tegen ons’ verklaart niet alles. In de eerste maanden werd leergeld betaald in een aantal gemeentelijke besturen onder N-VA-vlag, wat kon voorspeld worden. Sommige media bliezen dat buitenproportioneel op. Dat zal snel verteerbaar blijken te zijn, althans als er lessen uit worden getrokken.

Ook aan het Antwerpse roer werd soms een vreemde ruk gegeven, elke keer uiteraard met veel persgedruis tot gevolg. De zaak van de Sinksenfoor is vandaag niet alleen in het stad talk of the day. De media hebben het, voorspelbaar, over ‘truken van de (sinksen)foor’. De Morgen trekt extreem zwaar van leer, zoals verwacht. De oppositie speelt uiteraard haar rol, zoals dat hoort. Bart De Wever overdrijft niet als hij verklaart dat de gevonden oplossing ‘geen schoonheidsprijs’ verdient. Logisch dat we ons vandaag in de botsautokraam wanen.

Maar het is niet de inhoud van het akkoord die het grote probleem vormt. Als het stadsbestuur oplossingen zoekt om de Sinksenfoor te laten plaatsvinden, dan staat zowat heel Antwerpen daar achter. Als het stadsbestuur daarvoor creatieve oplossingen moet uitdokteren omdat de tegenstanders met een rechterlijk vonnis ijzersterk in de schoenen staan, dan kan daar begrip voor opgebracht worden. Als De Wever communiceert dat zijn kracht van de verandering niet wil zeggen dat hij altijd witter wast dan wit, dan is dat uit te leggen. Liever onorthodox resultaten boeken dan orthodox stil staan; het is een verdedigingslijn waar vele kiezers van te overtuigen zijn. Zeggen dat een bedrag van 45 000 euro een relatief kleine prijs is om de blokkade van de Sinksenfoor op te heffen, opent een inhoudelijk debat maar is niet onfatsoenlijk. Wie het te veel vindt, is tegen; wie het bedrag redelijk vindt, is voor.

Maar de ontstane indruk van achterkamerpolitiek en verborgen afspraken, doet denken aan een spiegelpaleis. Die indruk botst natuurlijk wél met het imago dat er mede voor heeft gezorgd dat N-VA zo populair kon worden. Daar moet niet te veel mee geavonturierd worden. N-VA hoeft niet altijd witter te wassen dan wit maar de kiezers verwachten wel dat die partij daar transparant en open voor uitkomt, en grijs grijs durft noemen. De tijd van ‘altijd gewonnen, altijd prrrrijs’ is voorbij. It’s the communication stupid, meer dan ooit.

Categorieën

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties