JavaScript is required for this website to work.
Europa

Nieuwe Britse Permanent Vertegenwoordiger krijgt aartsmoeilijke taak bij brexit-onderhandelingen

Theo Lansloot5/1/2017Leestijd 3 minuten

Hij zal in ijltempo de onderhandelingen moeten voorbereiden en dat in overeenstemming met de politieke gevoeligheid in Londen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Britse premier Theresa May heeft kennelijk onmiddellijk de mogelijk zware gevolgen ingezien van het opstappen van Sir Ivan Rogers als Brits Permanent Vertegenwoordiger (PV) bij de EU.

’s Anderendaags na zijn ontslag, op 4 januari benoemde zij al een opvolger. De nieuwe PV Sir Tim Barrow is 52 en was tot zijn nieuwe benoeming politiek directeur in het Buitenlandministerie waar hij in 1986 zijn diplomatieke loopbaan begon. Hij was onder meer ambassadeur in Oekraïne en Rusland en was als eerste secretaris al werkzaam bij de EU-PV.

De pro-brexitlobby zette haar aan een brexiteer te benoemen. Het pleit voor de PM dat zij daar niet op inging doch koos voor een topberoepsdiplomaat met een rijke ervaring. Zij maakte aldus duidelijk wie in eigen land aan de touwtjes trekt. Tegelijkertijd gaf zij de EU te verstaan dat het VK in Brussel blijft beschikken over een doorwinterde, gewiekste en felle onderhandelaar die precies weet hoe hij voor zijn land de best mogelijke brexit-deal in de wacht kan slepen. In een aparte verklaring omschreef zij Tim Barrow in die voor hem vleiende maar voor de EU dreigende bewoordingen.

De nieuwe PV zal in ijltempo niet alleen de brexit-onderhandelingen in Brussel moeten voorbereiden maar, belangrijker nog, die ook in overeenstemming dienen te brengen met de politieke gevoeligheid in Londen. Of hij in dit laatste slaagt is nog maar de vraag.

Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe moeilijk het is politici ongezouten de waarheid te vertellen en ze dienovereenkomstig te adviseren. Met een Buitenlandminister als Boris Johnson lijkt dit een haast onmogelijke taak. Niettemin kunnen de premier noch de Buitenlandminister of de brexit-minister niet zonder een geschikte en bekwame PV in Brussel.

Het is allesbehalve gebruikelijk dat de EU-commissie commentaar levert op een diplomaat van een van de lidstaten. Nochtans deed ze op 4 januari precies dat bij Sir Ivan Rogers. In een ongewone verklaring betreurde de commissie het vertrek van een uiterst deskundige, wel geïnformeerde zij het niet altijd makkelijke gesprekspartner die steeds met overgave de belangen van zijn regering behartigde. Guy Verhofstadt, brexit-coördinator van het Europees Parlement en Manfred Weber, leider van de EVP-groep in het EP zwaaiden Ivan Rogers eveneens veel lof toe.

Brexiteers in Londen waren natuurlijk van een heel andere mening. Alistair Burt, gewezen Buitenlandminister en nu lid van de ‘Exit the EU-commissie’ in het Lager Huis wees er in een artikel op de conservatieve Home-webstek op dat als de terechte waarschuwing van een vooraanstaand staatsambtenaar gewoon wordt afgedaan als de reactie van een eurofiel, heel het VK in de komende brexit-onderhandelingen aan de verliezende kant zal staan.

De EU is nu al bekommerd wegens het gebrek aan voorbereiding en strategie zijdens het VK. De herrie omtrent de Britse PV is duidelijk niet van aard de Britse positie te versterken. Tot dusver heeft premier May niet in haar kaarten laten kijken om uit te maken wat het VK met de brexit-onderhandelingen precies wil bereiken. Aanvankelijk wilde zij zelfs geen debat in het Britse parlement maar ze heeft op dat punt bakzeil moeten halen.

De conservatieve brexit-minister David Davis is al geruime tijd een euroscepticus. Hij was dan ook een van de politici die voor de brexit-campagne voerde. Bij het ontvouwen van zijn plannen in het parlement op 12 september vorig jaar achtte hij het onwaarschijnlijk dat het VK na de brexit deel blijft uitmaken van de interne markt. Het VK wil wel toegang tot de eenheidsmarkt maar er geen deel van uitmaken. Daarom is het doel een vrijhandelsakkoord met de EU uit te werken zonder dat EU-arbeidskrachten daardoor vrijelijk in het VK kunnen komen werken.

Hij verklaarde ook dat het VK zijn richtlijnen voor de brexit-onderhandelingen pas zal bekend maken nadat de uittredingsprocedure krachten artikel 50 op gang is gekomen. PM May heeft al laten uitschijnen dat dit voor einde maart 2017 zal gebeuren. Hoe dan ook zal de brexit Europa meer dan waarschijnlijk nog lang bezig houden.

 

Foto: © Reporters

 

Categorieën
Personen

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties