fbpx


Multicultuur & samenleven, Politiek

Ninove… Sint-Jans-Molenbeek aan de Dender?Forza Ninove

Tot begin jaren 2000 was het heel vredig leven in Ninove. Het gezellige stadje aan de Dender was knus en de bevolking werd rustig aan oud. Door de internationalisering van Brussel – waardoor duizenden nieuwkomers van binnen en buiten de EU in het Brussels Gewest aanspoelden – en de explosieve groei van de jonge Brusselse bevolking nam de druk op onder meer de woningmarkt spectaculair toe.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd bij zijn oprichting in 1989 om taalredenen beperkt tot de vooroorlogse agglomeratie. We mogen echter gerust stellen dat ondertussen zo goed als geheel Vlaams-Brabant (en maar een klein stukje van Waals-Brabant), met Brussel-19 vergroeid is en dat het er, micro-economisch en verkeerstechnisch, een eenheid mee vormt. De feitelijke agglomeratie van Brussel reikt immers tot aan de poorten van Aalst, Mechelen, Leuven en … Ninove.

Zaligmakende multiculturele sirenezangen

De verpaupering en de (kans)armoede in onze hoofdstad neemt benauwelijke derdewereldproporties aan. Heel wat nieuwkomers, vreemdelingen, asielzoekers… verlieten Brussel op zoek naar een betaalbare woonst en geluk. Het is een wet van Meden en Perzen dat de uittocht uit Brussel verloopt via spoorwegknooppunten. Zo is er een sterke inwijking in onder andere Liedekerke, Aalst en Ninove. In de jaren die volgden vonden duizenden nieuwkomers de weg naar Ninove.
Vanuit Brussel brachten ze armoede, schoolse achterstand, werkloosheid en samenlevingsproblemen mee. De meeste nieuwkomers vestigden zich in het stadscentrum, niet ver van het winkelcentrum, de dienstverlening en het station. De band met de familie en de vrienden uit de hoofdstad blijft bestaan. De integratie verloopt erg moeilijk. De contacten met de plaatselijke, verouderde autochtone bevolking is niet bepaald hartelijk. In bepaalde volkse wijken in het centrum is er reeds segregatie. De wijk achter het stedelijk zwembad, ook wel ‘Klein Arabië genoemd, staat onder grote druk. Allochtone jongeren controleren de straat en de politie heeft er de handen vol mee.

De plaatselijke overheid – verdoofd door de zaligmakende multiculturele sirenezangen – zag geen graten in de intocht van zoveel nieuwkomers en liet betijen. In de jaren die volgden pleiten ze voor de zachte, vriendelijke en knusse aanpak van het probleem. De gevolgen laten zich raden…

Een moskee in Ninove

Er is inderdaad sprake van verloedering van buurten en de criminaliteit neemt toe. Maar dat er een stormloop is richting OCMW van een (Franstalige) moslimpopulatie – zoals een Doorbraakcolumnist beweert – is uit de lucht gegrepen. Ninove telt 321 mensen die van een leefloon leven, op een bevolking van 38 446 inwoners, dat valt nog reuze mee. Daarmee blijft het gezellige stadje aan de Dender in de buurt van het Vlaams gemiddelde. Steden zoals Antwerpen tellen proportioneel veel meer leefloners.

Intussen telt Ninove ongeveer 15,7 procent vreemdelingen. Bijna 11 procent van de bevolking is van buiten de Europese Unie, wat eveneens onder het Vlaamse gemiddelde is. De tewerkstellingsgraad onder de allochtonen bedraagt 59 procent, dat is ruim 7,5 procent beter dan het Vlaamse gemiddelde.
Dat er problemen zijn in het stadscentrum staat als een paal boven water, maar ze moeten zeker niet tot buitenproportionele dimensies worden overdreven.

Guy D’haeseleer – reeds twintig jaar als Vlaams Belanger actief (Nou ja… actief???) in het parlement en plaatselijke vedette –  voert inderdaad zijn politiek aan de toog. Hij leeft onder de mensen en weet heel goed wat er zich in Ninove afspeelt. Zo keerde hij zich met groot succes tegen de komst van een moskee in de buurt van Ninove. Maar hij wist ook de vinger te leggen op het drugsprobleem onder de Ninoofse jeugd en een jongerenbende Squad 94 die de binnenstad van Ninove teisterde. D’haeseleer verpakte zijn nieuws in vlotte nieuwsflashes op TV Forza Ninove, die via YouTube heel druk worden bekeken.

Carnavalist Guy

Maar Guy D’haeseleer heeft ook een ranzig kantje. Soms verpakt hij zijn boodschap met de nodige ‘volkse’ humor. Het chocomousse-incident is een van de vele aangebrande moppen die Guy via zijn facebookpagina brengt. Ninove is – na Aalst – de belangrijkste carnavalsstad. Ieder jaar wordt het openbare leven in Ninove met de nodige luister en bier door de mangel gehaald. Volksfiguur Guy verwart carnaval soms met de politiek, waardoor grappen in politieke boodschappen worden verpakt. De gore grappen van Philippe Geubels kan Guy D’haeseleer zich echt niet permitteren. De Forza-voorman zit al lang genoeg in de politiek om te weten dat de kleinste misstap door de media wordt uitvergroot en door de politiek wordt afgestraft. D’haeseleer is vertrouwd met de grove achterkamerhumor van het Vlaams Belang. Soms kan hij het niet laten om deze in het openbaar te ventileren, waardoor de sympathieke Ninovieter deels ten onrechte tot een cafépolitieker wordt gereduceerd. Jammer.

Is Ninove het Molenbeek aan de Dender? Zeker niet, maar de binnenstad wordt geteisterd door een aantal samenlevingsproblemen die door het lakse optreden van het stadsbestuur onaangename proporties kon aannemen. Op steun van buitenaf moet Guy D’haeseleer niet rekenen. Ook al haalt hij 40% van de stemmen, de N-VA zal D’haeseleer niet steunen omdat ze terecht komaf willen maken met nodeloos provocerende politieke cultuur à la Filip Dewinter. Daarnaast heeft De Wever nogal wat andere ijzers in het vuur, waardoor hij zich zelfs een gedoogsteun aan Forza Ninove niet kan permitteren. De kans is reëel dat D’haeseleer eerder – zowel letterlijk als figuurlijk – onder zijn eigen electoraal gewicht zal bezwijken dan dat hij burgemeester zal worden. Jammer. De Ninovieter verdient beter.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Julien Borremans

Julien Borremans is leerkracht, columnist en werkt mee aan verschillende internetfora.