JavaScript is required for this website to work.
post

Njet van Madrid aan Barcelona

Theo Lansloot1/12/2014Leestijd 2 minuten

Op zaterdag 29 november was de Spaanse premier Mariano Rajoy voor het eerst in Catalonië op aandringen van de Catalaanse afdeling van zijn partij. Er werd duchtig met de spierballen gerold. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Twintig dagen na de ondanks het verbod van Madrid in de Generalitat gehouden ‘vrije opiniepeiling’, was hij samen met enkele van zijn ministers en tal van partijbonzen aanwezig op het slot van de door zijn partij, de centrumrechtse ‘Partido Popular‘, in Barcelona georganiseerde Gemeentedagen. Die droegen als motto: ‘Stabiliteit en goed bestuur’.

Madrid tegen Barcelona

In zijn slotverklaring haalde Rajoy vlijmscherp uit naar de Catalaanse minister-president, Artur Mas, en omschreef de ‘vrije opiniepeiling’ van 9 november als een enorm staaltje van grove en dolle propaganda dat zeker niet het uitgangspunt van overleg kan zijn tussen Madrid en Barcelona. Een politiek pact kan er eventueel slechts komen binnen de perken van de grondwet, zo stelde hij. Daarmee drukte hij de vermoedelijk nochtans terechte geruchten de kop in dat Mas zijn ‘vrijwillige opiniepeiling’ met zijn zwijgende instemming kon houden en verwees hij zijn onmiddellijk daarna schijnbaar vrij soepele houding naar het rijk der fabelen.

Rajoy verwierp het idee van Mas om een eenheidspartij te vormen want, zo zei hij, de Catalaanse maatschappij is zeer gemengd en verscheiden.

Naar verluidt schreef hij zijn antwoord op de routekaart voor Catalonië van minister – president Mas, vrijdagnamiddag eigenhandig in Barcelona zelf.

Vreemd is wel dat hij er aan toevoegde bereid te zijn om met de Generalitat economisch en financieel te blijven samenwerken. Het lijkt er immers op dat Spanje Catalonië meer nodig heeft dan omgekeerd. Het aandeel van Catalonië in het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) bedraagt ruim 20%. De Catalaanse economie groeide van 2004-2005 met 3,3%, sneller dan het gemiddelde Spaanse groeipercentage. De belangrijkste industrieën zijn de bouw, textiel, dienstverlening en toerisme. Catalonië is de populairste vakantiebestemming van Spanje:en ontvangt jaarlijks ruim 30% toeristen of meer dan 25% van het totale aantal bezoekers aan Spanje. Catalonië is van oudsher een van de meest industriële regio’s van Spanje : primaire sector 2,8%, secundaire sector 37,2% en tertiaire sector: 60%.

De Catalaanse ‘Partido Popular

De voorzitter, Alicia Sánchez-Camacho, hield een nog vuriger toespraak tegen Artur Mas. Geen wonder want zij vecht voor haar politiek overleven in Catalonië. Zij hamerde op de belangrijke rol van de 11 Catalaanse PP-burgemeesters tegen de onafhankelijkheidsplannen van Mas en ter verdediging van de democratie en de rechtsstaat. Zij stak de hand uit naar de vijf miljoen Catalanen die, volgens haar, Mas wandelen hebben gestuurd.

Zij uitte zich nog feller dan Rajoy tegen de door de minister-president geplande eenheidslijst omdat zulks slechts verdeeldheid zaait en de Catalanen in ‘goede’ en ‘slechte ‘indeelt.

Het streven van Mas naar onafhankelijkheid, zo zei zij, stort Catalonië slechts in de chaos. Premier Rajoy zwaaide haar grote lof toe.

ERC en de eenheidslijst

Oriol Junqueras, leider van de linksere ERC, gaf inmiddels blijk van enige bereidheid om zijn partij met de eenheidslijst te laten meewerken en samen campagne te voeren die ook sociale doelstellingen dient na te streven.

Als die lijst wint zou ERC ook mee willen regeren met Artur Mas als minister-president.

Zijn houding is evenwel nog niet bijzonder klaar. Afwachten dus.

Foto © Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.