Buitenland

Noam Chomsky voor onafhankelijk Schotland

Dat een briljant denker als Noam Chomsky zich uitspreekt voor Schotse onafhankelijkheid is niet niets. De altijd door-denkende taalfilosoof en mediacriticus is niet de grootste vriend van het Amerikaanse presidentieel regime, noch van het militair-industrieel complex, de kapitalistische wereldorde of van rechtse politiek tout court.

Net die grote denker – in 2005 nog uitgeroepen tot ’s werelds grootste denker door Foreign Policy, ondertussen is zijn ster wel wat gaan tanen, de man is dan ook al 85 – die op de handen werd gedragen door linkse radicalen, anarchisten, postmaterialisten en andersglobalisten, komt nu openlijk zijn steun betuigen aan de YES-campagne voor Schotse onafhankelijkheid.

Voor het Russische persbureau Ria Novosti verklaarde de man – die van Joods-Russissche komaf is – het debat op de voet te volgen. Zijn intuïtie doet hem voor de YES kiezen. Meer zelfs, hij wenst niet enkel het Verenigd Koninkrijk ‘devolutie’ toe – en dus Schotland meer autonomie, hij hoopt hetzelfde voor de hele Europese Unie. ‘Niemand wil het Osmaanse Rijk herinstellen. Maar in sommige aangelegenheden had het het bij het rechte eind: laat mensen hun eigen zaken met coöperatieve federale samenwerkingsverbanden, en met zo weinig mogelijk grenzen,’ zo vertelde hij Ria Novosit op 24 april jl.

Evident dat de Schotse pers dit breed uitsmeerde in de krantenkolommen. Ook in de Catalaanse pers werd het opgepikt. In de Vlaamse pers … neen, laat maar …

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Karl Drabbe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans