fbpx


Buitenland

Noam Chomsky voor onafhankelijk Schotland
Dat een briljant denker als Noam Chomsky zich uitspreekt voor Schotse onafhankelijkheid is niet niets. De altijd door-denkende taalfilosoof en mediacriticus is niet de grootste vriend van het Amerikaanse presidentieel regime, noch van het militair-industrieel complex, de kapitalistische wereldorde of van rechtse politiek tout court.

Net die grote denker – in 2005 nog uitgeroepen tot ‘s werelds grootste denker door Foreign Policy, ondertussen is zijn ster wel wat gaan tanen, de man is dan ook al 85 – die op de handen werd gedragen door linkse radicalen, anarchisten, postmaterialisten en andersglobalisten, komt nu openlijk zijn steun betuigen aan de YES-campagne voor Schotse onafhankelijkheid.

Voor het Russische persbureau Ria Novosti verklaarde de man – die van Joods-Russissche komaf is – het debat op de voet te volgen. Zijn intuïtie doet hem voor de YES kiezen. Meer zelfs, hij wenst niet enkel het Verenigd Koninkrijk ‘devolutie’ toe – en dus Schotland meer autonomie, hij hoopt hetzelfde voor de hele Europese Unie. ‘Niemand wil het Osmaanse Rijk herinstellen. Maar in sommige aangelegenheden had het het bij het rechte eind: laat mensen hun eigen zaken met coöperatieve federale samenwerkingsverbanden, en met zo weinig mogelijk grenzen,’ zo vertelde hij Ria Novosit op 24 april jl.

Evident dat de Schotse pers dit breed uitsmeerde in de krantenkolommen. Ook in de Catalaanse pers werd het opgepikt. In de Vlaamse pers … neen, laat maar …

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.