JavaScript is required for this website to work.

Nudisten op het strand van de begrotingsorthodoxie

België Bananenrepubliek

SatireJasmijn Walldorf13/10/2019Leestijd 3 minuten
Zelfs democratische bananen dreigen te smelten.

Zelfs democratische bananen dreigen te smelten.

foto © Gregor/Pixabay

Van Bickyburgers tot veganistische kalvercampagnes, het was een culinaire week. Perfect voor een bananenrepubliek dus.

Mijn zoon stapte vorige week getraumatiseerd de keuken binnen en gaf mij nen Bickydjoef. Hij was bijzonder kwaad omdat ik hem bij de geboorte de borst had gegeven. ‘Melk is dodelijk’ joelde hij met de tronie van Greta. ‘Wou je me dood misschien? Ben ik dan een ongewenst kind?’ Ik suste met te zeggen dat het de kalfjes betrof. ‘Precies’, zei hij denigrerend, ‘omdat ze de moedermelk van de koeien dronken’. Den Bickydjoef  is eigenlijk voor de kalveren van Be Vegan, die met hun campagne ‘melk is dodelijk’ het leven willen redden van 150.000 kalfjes.

Beste sojazwelgers, ik heb een boodschap voor jullie: ‘Soja is dodelijk’ … Voor miljoenen dieren in het Amazonewoud in Zuid-Amerika. Twintig procent van de ontbossing in Zuid-Amerika is voor de sojateelt, die verder ook nog ernstige sociale en milieuproblemen met zich meebrengt, zoals werkloosheid, verminderde voedselzekerheid, onteigening van land, aantasting van natuurreservaten, erosie en watervervuiling door landbouwchemicaliën. Ik kan met een gerust hart gaan slapen want ik heb vandaag weer dieren in het Amazonewoud gered door geen tofoe en soja achterover te slaan. Eat that, Kalf(o).

Den Bickydjoef

Bart Somers is als ministersmurf van zijn ‘Partij van de Burger’ begonnen met een klacht neer te leggen tégen een burger, de Bickyburger. Alhoewel het in geen enkel verkiezingsprogramma stond, trokken zowat alle politieke partijen hard van leer tegen de Bickyburger, dat kan toch niet FWA. Volgens Greta en Anuna moeten we naar wetenschappers luisteren. Wel, de Amerikaanse Psychological Association heeft na grondige studies beslist dat de mentale ontwikkeling van onze kinderen niet beïnvloed wordt door gewelddadige videospelletjes — waarbij zelf politiemannen, vrouwen en kinderen gruwelijk neergeknald worden. Maar één djoef  in het aangezicht van een vrouw en onze kinderen worden vrouwenkloppers, ronduit belachelijk. Als vrouw ben ik beledigd bij zoveel onzin, en deel ik zelf enkele Bickydjoefs  uit.

Nen Bickydjoef  voor Erdogan en Trump. Twee fake presidenten met fake brains, faken een fake-veiligheidszone om een volkerenmoord te valideren. De Koerden zijn op zoek naar een 16-jarige met acteertalent om bij de VN en EU zielroerend tot actie op te roepen.

Nen Bickydjoef  voor Maggie De Block, omdat ze geheime deals sloot die de gezondheid van de schatkist aantasten. Even ter informatie, het waren geen deals voor dieetpillen of Alzheimer, maar voor ouderdomsblindheid.

Nen Bickydjoef  voor Vande Lanotte en Reynders omdat ze de koning een leeg dossier met tijdverslindertjes afleverden en naast krokodillentranen nu ook de term krokodillenbibber lanceerden.

Nen Bickydjoef  voor Doorbraak omdat ze met al die artikels over de Ghelamco Arena stilaan op de ‘Gentse Globe’ gaat lijken. Die zaagartikels van een schrijver die geen vijf zinnen kan schrijven zonder dat er drie sibillijns zijn, hangen mij serieus de keel uit.

Business as usual

Aan het Martelarenplein en in het Vlaams Parlement is het intussen business as usual. De NV-AA krijgt voor zijn herstellende alcoholisten enkele topjobs: Liesbeth Homans krijgt het voorzitterschap van de Kamer en Kris van Dijck wordt voorzitter van de commissie voor Gelijke Kansen. Escortdames zullen voorts alle kansen krijgen op gelijk wat. Het kan best nog zotter want #MeToo-Van Den Driessche gaat Jan Jambon adviseren over, hou je vast, ‘diplomatie’. Ik kon die grappen echt niet zelf bedenken. Het gevoel voor humor is bij Jan en Bart nooit ver weg.

Slechte verliezers Tom Van Grieken, Chris Janssens en Jean-Marie Dedecker blijven roeptoeteren dat de regering van losers gewoon doorgaat. Maar een regering van de winnaars: PVDA, Groen en Vlaams Belang is, naast utopisch, ook idioot. Extremen zullen pas verliezen als de meerderheid goed beleid voert die de mensen niet treffen. Nu de Vlaamse regering ons volledig uitkleedt, zijn we nudisten op het strand van de begrotingsorthodoxie. Naakt blootgesteld aan elke tegenslag zullen we met onze stem kledij kopen in de extremen, en wie zal het ons kwalijk nemen.

Hoog gewaardeerd politiek analist van de VRT, Ivan De Vadder, vroeg zich in de afspraak af hoe het komt dat de besparingen in het Vlaams regeerakkoord niet in de verkiezingsprogramma’s stonden. Ik wist niet dat je een diploma politiek journalist gratis krijgt bij een fles olie. Beste Ivan, als je verkiezingen wil verliezen moet je belastingen en besparingen in je programma zetten. Je wint verkiezingen enkel met loze beloften, symbooldossiers, cadeaus en leugens; het Vlaams regeerakkoord breng de test of the pudding.

België is een bananenrepubliek die mij steeds vaker ergert en boos maakt. Lang was ik een stilzwijgend politiek observator, maar nu grijp ik naar de pen. Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken met scherpe satirische inslag.

Commentaren en reacties