fbpx


Multicultuur & samenleven

Offerschapen moeten bloeden tot de laatste druppel

Zelfs 'post-cut stunning' afgeschoten door Vlaamse moslimsBest bewonderenswaardig, wat Fons Duchateau (N-VA) probeert. Hij wil de moslimgemeenschap overtuigen van de alternatieven voor onverdoofde schapenslacht, en dus organiseert hij een demonstratie van elektronarcose. Zo wil hij invloedrijke moslims tonen dat schapen na elektronarcose nog steeds leven, en dus geslacht kunnen worden in overeenstemming met het islamitisch verlangen om een offerdier levend de keel over te snijden. Terwijl partijen als sp.a en CD&V de moslimgemeenschap nog opstoken tegen het beleid van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), probeert Duchateau er gewoon het beste van te maken. Maar eigenlijk had Weyts zijn partijgenoot kunnen waarschuwen dat het zinloos is om de Vlaamse moslimgemeenschap warm te maken voor alternatieven. 

De Vlaamse moslimgemeenschap zit vast in een ver verleden en is vandaag niet klaar voor een eigentijds Offerfeest. Dat is pijnlijk, maar het is de enige mogelijke conclusie na het uitgebreide overleg tussen het kabinet van Weyts en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap. Bij die gesprekken waren zijdelings heel wat andere partijen, zoals dierenrechtenorganisatie GAIA en slachthuisfederatie FEBEV, betrokken. Naar dit overleg werd ook verwezen in de commisie van het Vlaams parlement die zich vorige week over het Offerfeest boog. Er is met andere woorden heel wat bekend over die gesprekken. De meest opvallende les die getrokken kan worden: blijkbaar staat de moslimgemeenschap in Vlaanderen anno 2015 zelfs niet open voor verdoofd onverdoofd slachten, het zogezegde ‘post-cut stunning’. 

‘Post-cut stunning’ wordt officieel beschouwd als ‘verdoofd slachten’, maar eigenlijk gebeurt het slachten bij ‘post-cut stunning’ onverdoofd. Het procédé houdt in dat schapen nog steeds onverdoofd gekeeld worden met een slagersmes, maar meteen daarna (= post-cut) verdoofd worden. Het dier moet dus nog steeds verdragen dat zijn/haar schaap overgesneden wordt, maar hoeft daarna tenminste geen minuten meer te lijden. Je zou denken dat dit al een vergaande toegeving is, en dat dit tegemoet komt aan alle wensen van moslims – het dier wordt immers levend en bij bewustzijn geslacht. Maar neen, ook ‘post-cut stunning’ werd afgeschoten door de Vlaamse moslimgemeenschap. Het dier moet blijkbaar zo lang mogelijk bij bewustzijn blijven terwijl het helemaal leegbloedt. 

Wanneer zelfs ‘post-cut stunning’ onvoldoende halal is voor Vlaamse moslims, dan zal de elektronarcose die Fons Duchateau voorstaat ook geen genade vinden. Met mensen die zelfs niet verdragen dat het dier meteen na het halsrechten wordt verdoofd, valt eenvoudigweg niet te praten. De officiële positie van de Vlaamse moslimgemeenschap is onredelijk en middeleeuws. Duchateau verspilt zijn tijd. De traditionele partijen – die zich over de grenzen van meerderheid en oppositie kanten tegen de plannen van minister Weyts – kunnen de instemming én de stemmen van de Vlaamse moslims onder elkaar verdelen. Er is geprobeerd om een compromis af te sluiten, maar blijkbaar waren sommige gesprekspartners daar religieus niet toe in staat. Jammer, maar helaas. 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Karin Dedecker

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.