De duiven van Nixon
Harry De Paepe keek naar de inauguratie van de Amerikaanse president, zag geschiedenis en dacht aan geschiedenis. Met de nodige flauwe mop.
Harry De Paepe keek naar de inauguratie van de Amerikaanse president, zag geschiedenis en dacht aan geschiedenis. Met de nodige flauwe mop.
Waren de bezetters van het Capitool conservatieven? En prediken moslims het evangelie? Ja, lees je in de krant, maar daar lees je zo veel…
In dit soort aangelegenheden moet de regering haar volle verantwoordelijkheid nemen, en zelfs ingrijpen in het mechanisme van de vrije markt
Het Duitse keizerrijk werd 150 jaar geleden boven de doopvont gehouden. Maar de vernedering van Frankrijk zou zich bitter wreken.
3 keer in 17 jaar tijd. 3 keer met oud-strijders. 3 keer de ‘groote oorlog’ als oorzaak. Ook ons parlement heeft zo zijn bestormingen gekend.
In de zomer van 1814 stonden de Britten in Washington en staken het Capitool en het Witte Huis in brand.
Een inspirerende terugblik op honderd jaar solidariteit onder de Vlaamse oud-strijders.
Kanselier von Bethmann Hollweg stuurde Duitsland de Eerste Wereldoorlog in. Deze tragische, omstreden figuur stierf 100 jaar geleden.
In 1993 wilden eurosceptische Tory’s premier John Major ten val brengen. De eerste minister werd echter gered…door een imitator.
850 jaar terug vond er een bijzonder bloederige moord plaats in de kathedraal van Canterbury. Harry De Paepe gaat op virtuele pelgrimstocht.
Op 21 december 1970 schudde Elvis Presley de hand van president Richard Nixon tijdens een geheime, maar bovenal vreemde ontmoeting.
De Chinese denker Kang Youwei maakte een merkwaardige mix van racistische overtuiging met antiracistisch beleid, zoals Rudolf Steiner.
Vijftig jaar geleden zette de Senaat een punt achter de staatshervormende grondwetsherziening. Het oude unitaire België was dood.
De PVDA heeft rond 2006 het stalinisme afgezworen, maar er blijft nog een luchtje hangen.
Er heerst opnieuw een echte Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland. De tegenstellingen zijn niet alleen militair maar nu ook ideologisch.
Of er nu een speciale Ster van Bethlehem was of niet, astrologie speelt doorheen de godsdienstgeschiedenis een grote rol.
De hoogste Duitse militair in de Tweede Wereldoorlog en allesbehalve een vriend van Hitler. Een portret van von Rundstedt.
Poetin interpreteert de Russische geschiedenis op zijn ultranationalistische manier. Wie een andere mening verkondigt, kan gestraft worden.
‘Mongooltje’ is een afgeschaft woord, maar een dichter mag je gerust ‘spasmodisch’ noemen. ‘Woordenschat’ is een kies thema vandaag.
Dankzij luchtfoto’s uit WOII kunnen onze archeologen nu aan veldwerk doen. Limburgers worden gevraagd om beeltenissen bij de getuigenissen.
Als Reynebeau alles dat van dicht of van ver gelinkt kan worden aan collaboratie wil opkuisen, kan hij alvast voor eigen deur beginnen vegen.
De documentaire ‘Les enfants de la collaboration’ wekt heel wat reacties los in Franstalig België. Bij het brede publiek, niét bij de media.
25 november 1953 is een aparte datum in de geschiedenis van Hongarije. Meer zelfs: het is dé voetbaldag van het land.
Harry De Paepes recente boek ‘Sausage’ is de perfecte handleiding bij de populaire Netflix-reeks ‘The Crown’. Een gesprek met de auteur.
Vijftig jaar geleden deed Gaston Eyskens een nieuw compromisvoorstel om de vastgelopen grondwetsherziening weer vlot te trekken
Margaret Thatcher komt in ‘The Crown’ opnieuw onder de aandacht. Harry De Paepe vertelt over die keer dat hij per ongeluk de Iron Lady zag.
Vlaams-Armeense verbondenheid tijdens het interbellum: erkenning en vergelijking van de historische strijd voor zelfbestuur.
Zelfs op wapenstilstand kunnen we de strijdbijl niet begraven. Een herdenking van vrede gebruiken om onvrede te spuien is gewoon triestig.
De Trinitariërs gaven zich de levenstaak christenslaven vrij te kopen. Frans-Vlaamse Trinitariërs kochten Vlamingen vrij uit islamkerkers.
Er werden meer soldaten ziek tijdens de Grote Oorlog dan dat er zich kwetsten. Ziektes zorgden voor dezelfde problemen als vandaag.