Nederlands van cruciaal belang voor alle leerlingen
‘Een goede kennis van het Nederlands is van cruciaal belang om volwaardig te kunnen deelnemen aan ons onderwijs,’ vindt Jong N-VA.
‘Een goede kennis van het Nederlands is van cruciaal belang om volwaardig te kunnen deelnemen aan ons onderwijs,’ vindt Jong N-VA.
Het taalonderwijs zit in een diepe crisis. Volgens Ben Weyts duurt het nog jaren voor de hervormingen hun effecten zullen laten voelen.
Ben Weyts blikt terug op een jaar dat hij niet licht zal vergeten: corona, de slabakkende onderwijskwaliteit én de bleke Vlaamse regering.
Uit een nieuwe studie blijkt dat Turkije het voor wiskunde beter doet dan Vlaanderen. Voor wetenschappen houden we gelijke tred met Albanië.
Een docent die geen ‘beledigende’ prenten mag tonen: of hoe gebrek aan meningsvrijheid en de malaise in het onderwijs verbonden zijn
De daling van onze onderwijskwaliteit ligt aan de politiek, onze onderwijsverstrekkers en de lerarenopleiding. Simple comme bonjour.
Beleidsverantwoordelijken die het efficiënt aanleren van taal en wiskunde ‘nostalgie-pedagogie’ noemen, weten die zelf wel wat cultuur is?
N-VA-VUB raakt niet door de erkenningsprocedure aan de VUB. Jong N-VA heeft vragen bij de beslissing.
Heel wat jongeren in het secundair onderwijs starten of zijn bezig aan hun examens. Harry De Paepe geeft een sfeerbeeld.
Welke adviezen krijgen nieuwe leraars over gevoelige thema’s zoals de Mohammedcartoons? Een blik achter de schermen van de lerarenopleiding.
De imamopleiding die vorig jaar met veel bombarie werd aangekondigd, wil niet van de grond komen. En is er toch nog buitenlandse inmenging?
De veiligheidsmaatregelen werken, zegt het CLB, dus houden we de scholen best open. Die blijken niet de motor te zijn van de tweede golf.
Sterk onderwijs creëer je niet door dure termen op papier te zetten, maar door leerkrachten te bevestigen en te versterken in hun rol.
Het aanbod algemene vakken in het TSO en BSO wordt uitgebreid, maar dat gaat ten koste van de technische en praktische vakken. Een analyse.
Harry De Paepe schrijft over kleurcodes, de moord in Parijs, Mozes en puberzweet. Bedenkingen recht uit de leraarskamer.
Nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs: late kritiek van katholieke koepel maar matig geapprecieerd door kabinet Weyts en GO!
Geel of oranje? Harry De Paepe begrijpt het niet meer goed, en met hem veel mensen in het onderwijs.
Kwaliteitsvol algemeen vormend onderwijs moet durven inzetten op leerinhouden die niet nuttig lijken, zoals Latijn, Grieks en esthetica.
Onderwijs draait om meer dan het afvinken van eindtermen en leerplandoelen. Verdiepend lezen en kritisch denken gaan hand in hand.
Als het onderwijs slabakt, verdwijnt de leescultuur en vervolgens de kritische rede. Om het even wie kan het dan overnemen.
International Equal Pay day is het moment om het te hebben over de correlatie tussen gendergelijkheid en S.T.E.M.
Durven we lessen trekken uit de gekkigheid in Amerika om hier te focussen op de essentie van wat hoger onderwijs moet zijn en blijven?
VARIO een adviesraad van de Vlaamse regering pleit voor meer buitenlandse universiteitsstudenten om meer richtingen te kunnen verengelsen.
1 september bezorgt elke leraar – hoe ervaren ook – een zekere stress. Dit jaar is die stress anders dan anders.
Jongeren moeten het verschil leren tussen geschreven teksten en digitale informatie, tussen scanning en skimming.
Afstandsonderwijs kan nooit een volwaardige vervanging zijn van de klassieke, goed opgebouwde, fysieke les.
Uitgeverij Averbode reageert op artikel ‘Vlaamse schoolboeken stellen democratie in vraag’.
In enkele veelgebruikte Vlaamse schoolboeken wordt onze democratie in vraag gesteld en worden autoritaire, linkse regimes geprezen.
Gecentraliseerde toetsen in het onderwijs zijn geen mirakeloplossing. Beleidsmakers pakken beter eerst de werkelijke problemen aan.