JavaScript is required for this website to work.
Media

Opiniemakers? Weg er mee!

Even Snel

Doorbraak redactie21/9/2013Leestijd 2 minuten

Guillaume Van der Stichelen vond in Knack dat het woord ‘opiniemaker’ best kon geschrapt worden. Knack.be vroeg aan een reeks ‘opiniemakers’ wat zij daar over denken en welke alternatieven hun voorkeur wegdragen. Peter De Roover was één van hen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Wat de andere ‘opiniemakers’ er van denken, kan je op Knack.be lezen. Het antwoord van onze chef politiek nemen we graag over:

Peter De Roover – chef politiek Doorbraak.be

  • Gedachtenprikkelaar
  • Denkgids
  • Aangever
  • Luidopdenker
  • Opiniehebber

‘Geen meer bedreigde soort dan ‘woorden’. We zien er geregeld sneuvelen, soms geruisloos, soms formeel in de ban van de nieuwste fatsoensnorm geslagen. We denken natuurlijk spontaan aan wijlen ‘de allochtoon’.

Dat overheden of gezagsinstellingen (zoals kranten) woorden bannen, zint me niet echt. Maar Guillaume Van der Stichelen mag op mijn actieve medewerking rekenen in het bevechten van de term ‘opiniemaker’. Er is een heel goede reden om het woord te schrappen: het is gewoon fout.

Wie de dominerende stromingen in het wereldje van de zogeheten opiniemakers vergelijkt met de opinie van het brede publiek, zoals die uit de verkiezingen blijkt, kan niet anders dan vaststellen dat opiniemakers vooral niet de opinies van de meerderheid van het publiek maken. Politieke stromingen die de wind der opiniemakers mee hebben, hoeden zich best voor het kieshok.

Uit het lijstje alternatieven schrappen we dus andere feitelijk foute benamingen, die de bedoelde groep een overdreven invloed toedichten.

Verder dan ‘gedachtenprikkelaar’ mogen we echt niet gaan. ‘Denkgids’ of ‘aangever’ kan ook nog net. Het neutralere ‘luidopdenker’ dekt de lading helemaal, net zoals ‘opiniehebber’. Dat laatste woord heeft het voordeel te refereren aan het origineel.

De ‘ideeënbroeder’ had ik graag op één gezet, omdat het dankzij die heerlijke dubbele bodem met voorsprong de beste vondst is. Klein nadeel: de groep mensen voor wie ‘opiniemakers’ ook ‘ideeënbroeders’ zijn in beide betekenissen, is te klein om het woord over te nemen.’

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.