fbpx


Multicultuur & samenleven

Optimisme is geen morele plicht
Optimism is a moral duty! verkondigde Guy Verhofstadt in zijn bevlogen verwaandheid. Maar wat Verhofstadt of Karl Popper, bij wie hij de mosterd haalde, ook moge beweren, optimisme is geen morele plicht. Pessimisme al evenmin trouwens. Zinniger lijkt mij wat George Orwell ooit opmerkte: ‘the restatement of the obvious is the first duty of intelligent men.’ Wat Orwell bedoelde was dat je evidenties, onmiskenbare waarheden, moet blijven herhalen. Zo niet worden die verdoezeld wanneer ze niet passen in het dominante ideologische discours. En dat is wat vandaag gebeurt. 

Om bij de bevolking een draagvlak te creëren voor de opvang van een nooit eerder geziene instroom van asielzoekers uit Irak, Syrië, Afghanistan, Eritrea, Somalië enzovoort, worden evidenties genegeerd en feiten gemanipuleerd. Politici en opiniemakers maken ons wijs dat we die instroom aankunnen (‘Wir schaffen das!’) en dat we de problemen wel zullen oplossen met integratiecursussen en een snelle inzet op de arbeidsmarkt. Maar zoals Malika Sorel, Française met Algerijnse roots en lid van de Franse Haut Conseil à l’intégration, onlangs verklaarde: ‘l’immigration de masse rend impossible l’intégration’ (massa-immigratie maakt integratie onmogelijk). Kijken we ook even naar Zweden, een land met een heel genereus asielbeleid dat ons vaak als voorbeeld wordt gesteld. Enkele cijfers (uiteraard van voor de huidige migratiecrisis):

– 48 procent van de immigranten die in aanmerking komen voor de arbeidsmarkt zijn werkloos;

– zelfs van diegenen die al 15 jaar in Zweden verblijven zijn er maar 60 procent aan het werk;

– 42 procent van de langdurig werklozen zijn immigranten;

– 45 procent van de kinderen met slechte schoolprestaties zijn immigrantenkinderen. 

Het optimisme van onze journalisten en beleidsmakers staat haaks op die realiteit. Eigenlijk is hun optimisme een zwaktebod. Ze fluiten in het donker, omdat ze de moed missen onder ogen te zien wat er op ons afkomt. 

Wat evident is, is dat Europa voor de keuze staat. Ofwel zal de Europese Unie de massale inval van ongenode gasten tot staan brengen – desnoods manu militari. Ofwel zal de Unie evolueren naar een autoritaire superstaat die ‘om de boel samen te houden’ almaar repressiever zal optreden tegen recalcitrante lidstaten en burgers. Nog één enkel ideologisch denkkader zal worden getolereerd en via gewillige media – onze VRT bijvoorbeeld – opgedrongen aan de burgers. Die kunnen we dan maar beter onderdanen noemen, want burgerlijke vrijheden zoals de vrije meningsuiting – waarvoor eeuwen strijd werd geleverd – zullen nog enkel op papier bestaan. Zoals in de voormalige Sovjet-Unie.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Miel Swillens

Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij screef ook liedjesteksten, o.a. voor Miek en Roel. Miel overleed in augustus 2017.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.